Gummerus

Pysäyttävä menestystietokirja kertoo, miten kolmen afganistanilaisen elämä muuttui Talibanin noustua valtaan 2021

Jaa

Sota-alueilla esimerkiksi Afganistanissa, Irakissa ja Tšetšeniassa työskennelleen toimittaja-kirjailija Åsne Seierstadin Afgaanit (Gummerus) on vangitseva tositarina kolmesta afganistanilaisesta: tasa-arvoaktivistista, Taliban-taistelijasta ja oikeustieteen opiskelijasta. Se kuvaa yksilöiden näkökulmasta Afganistanin viime vuosina radikaalisti muuttunutta tilannetta ja nostaa esille ajankohtaisia ihmisoikeuksiin, sananvapauteen ja uskontoon liittyviä kysymyksiä. Samalla teos kuvaa Afganistanin historiaa suurvaltojen puristuksessa ja avaa yhä uusien konfliktien syitä ja seurauksia.

Jamila (s. 1976) pakenee Afganistanista ensimmäisten joukossa, kun Taliban nousee valtaan elokuussa 2021. Hän on ajanut koko elämänsä naisten oikeuksia ja vedonnut Koraaniin vaatiessaan tasa-arvoa. Bashir (s. 1987) kuuluu voittajiin. Hän on karannut jo lapsena Talibanin koulutusleirille ja omistanut elämänsä pyhälle sodalle. Nyt sotaherraksi ylennyt mies etsii itselleen kolmatta vaimoa. Ariana (s. 2000) on varttunut länsimielisen hallinnon valtakaudella ja haaveilee kansainvälisestä urasta. Hänen lakiopintonsa ovat loppusuoralla, kun yliopistot suljetaan naisilta ja hänet päätetään naittaa tuntemattomalle miehelle. 

Åsne Seierstad tutustui Jamilaan kotimaassaan Norjassa. Bashirin ja Arianan hän kohtasi Afganistanissa, jonne teki vuonna 2022 kolme pitkää matkaa tutustuakseen paremmin talibaneihin ja heidän hallintoonsa.  ”[T]alibaneista on kirjoitettu paljon ryhmänä mutta harvemmin yksityishenkilöinä. Etsin siksi henkilöitä, jotka halusivat kertoa oman tarinansa. Halusin ymmärtää, mikä oli heidän kannustimensa, mikä heitä motivoi, millaisista ihmisistä liike koostui. […] [Ariana] edustaa juuri niitä, joita Bashirin ja Jamilan kaltaisten ihmisten välinen kamppailu koskee”, hän kirjoittaa.  

Toimittaja-kirjailija Åsne Seierstadin (s. 1970) 20 vuotta sitten ilmestynyt Kabulin kirjakauppias teki hänestä kertovan tietokirjallisuuden uranuurtajan. Teos pysytteli yli vuoden ajan Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian bestseller-listoilla. Seierstad on saanut useita merkittäviä journalisti- ja kirjallisuuspalkintoja, muun muassa Norjan suuren journalistipalkinnon, Norjan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Brageprisenin sekä lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. Myös Afgaanit oli Brageprisenin ehdokkaana ja sen käännösoikeudet on myyty 10 maahan. 

Åsne Seierstad: Afgaanit 
alkuteos Afghanerne 
suomentanut Onerva Kuusi
496 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Elina Varjomäki 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Åsne Seierstad
Åsne Seierstad (kuva Julie Pike)
Lataa

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Rehellisyys vai ystävyys? – Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien uutuusromaani pureutuu ystävyyden, vallan ja siirtolaisuuden teemoihin22.9.2023 08:36:03 EEST | Tiedote

Ystävistä parhain (Gummerus) on Karachissa kasvaneen ja Lontooseen asettuneen Kamila Shamsien tarkkanäköinen kuvaus kahden siirtolaistaustaisen, vaikutusvaltaiseen asemaan nousseen naisen ystävyydestä, 1980-luvun Pakistanista ja nyky-Lontoosta. Shamsien edellinen romaani Joka veljeään vihaa (Gummerus, 2018) sai arvostetun Women’s Prize for Fiction -kirjallisuuspalkinnon. Hänen lukuisia tunnustuksia saaneita teoksiaan on käännetty 34 kielelle.

Boheemi kulttuuripersoona, kohujulkkis, luonnonsuojelija ja rohkea ääni Lapista – kirjailija Annikki Kariniemi eli värikkään ja vaiheikkaan elämän18.9.2023 13:49:32 EEST | Tiedote

Kairojen kosmopoliitti (Gummerus) on kirjallisuustoimittaja Outi Hytösen laatima elämäkerta kirjailija Annikki Kariniemestä (1913 –1984). Rovaniemeltä kotoisin oleva Kariniemi julkaisi urallaan 31 kirjaa ja näytelmiä sekä satoja lehtiartikkeleita. Nykyään paljolti unohdetun kirjailijan teokset keikkuivat aikanaan myyntilistojen kärjessä Veikko Huovisen ja Kalle Päätalon kanssa.​ Eläytyvän ja lämminhenkisen elämäkerran teemoiksi nousevat yksinäisyys, julkisuus, luova työ, Lapin historia ja asema Suomessa sekä luonnonsuojelu, naisen rooli ja taiteilijuus.

Ysärinostalgiaa, ystävyyttä ja unelmien tavoittelua – Lähes vuoden New York Timesin bestsellerlistalla viettänyt ilmiöromaani pian suomeksi13.9.2023 13:32:11 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalaiskirjailija Gabrielle Zevinin romaani Huomenna, huomenna ja huomenna (Gummerus) myi ensimmäisen vuoden aikana yli miljoona kappaletta. Suuria intohimoja herättänyt kirja on saanut Goodreadsissa jo 248 000 viiden tähden arviota vannoutuneilta faneiltaan. 25 tuotantoyhtiötä taisteli teoksen elokuvaoikeuksista ja sen käännösoikeudet on myyty jo 37 maahan. Kahdesta tietokonepelejä rakastavasta lapsuudenystävästä kertovaan romaaniin ovat rakastuneet niin pelialasta kiinnostuneet kuin sitä vieroksuvat lukijat. Kirja ilmestyy suomeksi 2.10.

Miten suojella lasta maailman pahuudelta? Kahdeksas huone on lumoavasti kirjoitettu kuvaus vanhemmuutta määrittävistä peloista ja vanhasta murhamysteeristä12.9.2023 13:30:51 EEST | Tiedote

Ruotsalaisen Linda Segtnanin Kahdeksas huone – Erään tytön muistoksi (Gummerus) on hyytävä tosielämän rikostarina ja samalla viiltävän kaunis tutkielma elämän hauraudesta, syntymästä ja kuolemasta, äitiydestä ja lapsen oikeuksista. Rohkea esikoisteos nousi Ruotsissa ilmestyessään Instagram-ilmiöksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme