Aluehallitukselle esitetään sopeutustoimia sekä yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä toiminnan ja talouden yhteensovittamiseksi
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle esitetään, että hyvinvointialueella käynnistetään talouden ja toiminnan sopeutustoimet. Niihin sisältyvät yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön kanssa. Sopeutustoimien tavoitteena on vähentää kuluja kaikkiaan 42 miljoonan euroa jo vuonna 2024. Tavoitteena on toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelujärjestelmä. Lainsäädäntö turvaa palvelut asukkaille, mutta palveluja on kuitenkin välttämätöntä kehittää monimuotoisemmiksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tuorein talousennuste vuodelle 2023 on 95 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä tulee kattaa rahoituslain mukaan kolmen vuoden kuluessa. Käynnissä on hyvinvointialueen perustehtävään kuuluva palvelujen verkoston uudistus, jonka tavoitteena on turvata toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävät palvelut kaikille pirkanmaalaisille pitkälle tulevaisuuteen.
- Käsillä olevat uudistukset ovat suuria ja vaikeitakin. Paljon työtä on tehty ja on myös edessä sekä palveluiden uudistamiseksi että taloustilanteen korjaamiseksi. Erityisen haastavaksi tilanteen tekee kansallinen henkilöstöpula ja alalla nopeasti yleistynyt vuokratyövoiman hallitsematon käyttö. Laajat muutokset sekä talouden ja toiminnan yhteensovittaminen edellyttävät myös yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämistä, sanoo hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola.
Talouden sopeuttamisessa pyritään ensisijaisesti kestäviin ja pitkäjänteisiin ratkaisuihin. Tarkastelun kohteena on oman toiminnan lisäksi myös erilaiset ulkoa hankitut palvelut mukaan lukien tytär- ja osakkuusyhteisöt. Yhteistoimintaneuvotteluissa käsitellään myös oman ja vuokratun työvoiman käytön uudelleenkohdentamista ja vähentämistä.
Ensisijaisesti neuvotteluissa ovat tarkasteltavina:
- Mahdolliset päällekkäisyydet toiminnassa
- Tehtävät, jotka eivät ole lakisääteisiä
- Tehtävät, joihin kohdistuu muutoksia palvelujen verkoston uudistuksesta vuonna 2024
- Hallinnolliset sekä työnjohdolliset tehtävät, joista voidaan vapauttaa tai siirtää työpanosta varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön
- Hankkeiden työpanos, joka ei liity palvelujen verkoston uudistukseen
Vähintään kuuden viikon neuvotteluaika
Alkuvuodesta hyväksytyssä strategian toimeenpano-ohjelmassa oletettiin, että hyvinvointialueella on 2-3 prosentin talouden sopeutustarve. Talousennuste on tuosta heikentynyt, mutta arvioitu henkilötyövuosien vähennys on enintään 500 henkilötyövuotta. Se vastaa noin 2,5 prosentin sopeutusta. Talouden sopeutustarve koskee kaikkia toimintoja.
- Käymme henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa vähintään kuuden viikon ajan neuvotteluja eri vaihtoehdoista yhteisten toimenpiteiden löytämiseksi. Ymmärrämme, että asia herättää suurta huolta henkilöstön keskuudessa. Neuvottelujen tuloksesta päättää aikanaan aluehallitus, sanoo yhteistoimintaneuvotteluja vetävä konsernipalvelujen johtaja Juhani Sand.
Koko henkilöstö saa tietoa yhteistoimintaneuvotteluista erityisesti omien esihenkilöiden, henkilöstötilaisuuksien ja intranetin avulla. Yksityiskohtaisempi tieto neuvotteluiden tuloksesta julkaistaan kuitenkin vasta neuvotteluiden lopuksi, kun aluehallitus on hyväksynyt tuloksen.
- Henkilöstötilaisuuksien, tiedotteiden ja intranetin muun viestinnän avulla tulemme pitämään henkilöstön ajan tasalla niistä linjauksista, joista neuvotteluissa sovimme. Työnantajan edustajat vastaavat myös henkilöstön kysymyksiin, toteaa konsernipalvelujohtaja.
Hyvinvointialue tarjoaa sekä yksittäisille työntekijöille että työyhteisöille tukea työterveyspalvelujen ja muutosvalmennuksen muodossa.
Katso aluehallituksen 11.9. esityslista verkossa
Mediainfo 11.9. klo 14.30
Medialle pidetään info yhteistoimintaneuvotteluista 11.9. aluehallituksen ja henkilöstöinfon jälkeen kello 14.30. Tilaisuuteen voi osallistua joko etäyhteydellä tai paikan päällä Tays kampuksella, Finn-Medi 5:n isossa kokoushuoneessa (Biokatu 12, 1. kerros, ravintolan Ellipsin kerros). Ilmoita sähköpostilla etukäteen, jos osallistut paikanpäällä tilaisuuteen: viestinta@pirha.fi.
Linkki mediainfoon Teamsin kautta
Yhteyshenkilöt
Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola
Puh:040 183 4295marina.erhola@pirha.fiKonsernipalvelujohtaja Juhani Sand
Puh:044 719 5959juhani.sand@pirha.fiViestintäjohtaja Elina KinnunenViestintä
Puh:0505292003elina.kinnunen@pirha.fiPirkanmaan hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue järjestää julkiset sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut yli puolelle miljoonalle pirkanmaalaiselle. Lue lisää pirha.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue
Kangasalan ja Pälkäneen lääkärin ja hoitajan vastaanottojen ja kuvantamisen puhelinnumerot muuttuvat9.5.2025 09:51:00 EEST | Tiedote
Kangasalan ja Pälkäneen sote- ja lähiasemien ja lähiasiointipisteiden lääkärin ja hoitajan vastaanottojen sekä kuvantamisen ajanvarausnumerot muuttuvat maanantaina 19.5.2025.
Taysissa valmistellaan oma lastenlääkäri -mallia Pirkanmaalle9.5.2025 08:54:48 EEST | Tiedote
Taysiin perustetaan avopediatrian poliklinikka, joka tuo Pirkanmaalle uuden ja asiakaslähtöisen tavan hoitaa somaattista erikoissairaanhoitoa tarvitsevia lapsia.
Seuraa maanantain 12.5. aluevaltuustoa verkossa suorana8.5.2025 13:54:10 EEST | Tiedote
Nykyisen aluevaltuuston viimeinen kokous pidetään maanantaina 12.5.2025 klo 17. Kokous järjestetään paikan päällä Tampereen yliopistolla, Kaupin kampuksen Arvo-rakennuksessa.
Uusi perhehoidon kehittämishanke NUPPE käynnistyy Pirkanmaalla7.5.2025 13:23:49 EEST | Tiedote
Lastensuojelun asiakasohjaus Luotsissa on käynnistynyt uusi perhehoidon kehittämishanke NUPPE eli Nuorille parasta perhehoitoa Pirkanmaalla. Hankkeen tavoitteena on kehittää perhehoitoa nuorille, joiden tilanteet vaativat erityistä tukea.
Vuonna 2024 lähes joka kymmenennestä lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoitus, mutta yhä harvempi lapsi on sijoitettuna kodin ulkopuolelle7.5.2025 12:53:47 EEST | Tiedote
Pirkanmaalla lastensuojeluilmoitusten määrä jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä sen sijaan laski, ja yhä harvempi lapsi päätyi lastensuojelun avohuollon asiakkaaksi. Tuloksiin vaikuttaa laajemmat yhteiskunnalliset lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavat tekijät, matala kynnys tehdä ilmoitus sekä kattava lapsiperhepalvelujen uudistustyö.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme