DNA Oyj

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

Jaa

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Tämän lisäksi Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

Etelä-Pohjanmaalla Karijoella ja Lappajärvellä avattu 5G-verkko kattaa paikkakuntien keskusta-alueet. 5G-verkon rakentaminen jatkuu ja laajenee myös uusille alueille Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pomarkussa Satakunnassa 5G-verkko kattaa kunnan keskusta-alueen, ja 5G-verkon rakentamista Pomarkun alueella jatketaan.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.

“Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa nyt jo yli viisi miljoonaa suomalaista. Loppuvuoden 2023 aikana 5G-verkon rakentaminen suuntautuu yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Myös haja-asutusalueilla rakentaminen etenee verkon käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

”Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa", Laari jatkaa.

DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.

Myös 4G-verkko paranee – kuntakohtainen tilanne näkyy peittokartasta

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lisäksi DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

radioverkkojohtaja Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
Lataa
DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari
DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA:n vertailu paljastaa, paljonko dataa älypuhelimilla käytetään eri kaupungeissa: Vantaa on Suomen datapääkaupunki5.12.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Vantaalla on tänä vuonna käytetty eniten dataa asiakasta kohden DNA:n laskutettavilla puhelinliittymillä, kertoo DNA:n tekemä mobiilidatan käyttövertailu Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista. Vantaalainen asiakas on kuluttanut keskiarvoisesti 1 303 megatavua mobiilidataa päivittäin, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin lahtelaisen käyttämä datamäärä. Vertailussa toista paikkaa pitää hallussaan Tampere, ja jaetulla kolmossijalla ovat megatavulleen samoissa luvuissa Helsinki, Jyväskylä ja Turku.

DNA’s comparison reveals different cities’ mobile phone data usage: Vantaa is Finland’s data capital5.12.2023 08:00:00 EET | Press release

This year, Vantaa has the highest per-customer data usage with DNA’s postpaid subscriptions, reveals DNA’s mobile data usage comparison of Finland’s ten largest cities. Customers in Vantaa used an average of 1,303 megabytes of mobile data per day, almost 40% more than people in Lahti. Tampere is in second place, and Helsinki, Jyväskylä and Turku all claim a shared third place with identical data usage across all three cities.

DNA:n myydyimmät puhelimet ja älykellot marraskuussa 2023 – kaikkien aikojen marraskuu1.12.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Black Friday -sesongin tarjoustuotteet korostuivat DNA:n ennätyksellisen vilkkaan marraskuun myydyimpien tuotteiden listoilla. Koko marraskuun sekä DNA:n Pink Friday -kampanjan myydyin puhelin kuluttaja-asiakkaille oli Samsungin houkuttelevasti hinnoiteltu Galaxy A54 5G. Yritysasiakkaiden myydyimmäksi puhelimeksi nousi Apple iPhone 15 Pro Max 5G. Marraskuun myydyimmäksi älykelloksi nousi Amazfit GTS 4 Mini.

DNA korvaa Pohjois-Suomen vanhan kupari- eli lankapuhelinverkon palvelut moderneilla ratkaisuilla kesän ja syksyn 2024 aikana21.11.2023 09:40:00 EET | Tiedote

Kupariverkko on palvellut televiestintää jo yli 160 vuotta, mutta sen merkitys on jäänyt viime vuosina hyvin pieneksi. DNA tiedotti jo vuonna 2021 kupariverkkojensa korvaamisesta moderneilla kaapeli-, valokuitu- ja mobiiliratkaisuilla, ja vanhan verkon purkutyö alkoi 2022. Pohjois-Suomen kuparipohjaisten palveluiden päättäminen tapahtuu kesä- ja lokakuussa 2024.

DNA is replacing the services of the old copper-based landline network in Northern Finland with modern solutions during summer and autumn 202421.11.2023 09:40:00 EET | Press release

Copper-based network technology has served telecommunications for over 160 years, but today, its utilisation rate and significance are very limited. DNA first announced that it would be replacing its copper-based networks with more modern cable, fibre optics and mobile solutions in 2021, and work to decommission the old network began the following year. The termination of the copper-based services in Northern Finland will take place in June and October 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme