DNA Oyj

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

Jaa

DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo lähes 92 prosenttia suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä 237 paikkakunnalla. Tuoreimpia 5G-paikkakuntia DNA:n verkossa ovat Karijoki ja Lappajärvi Etelä-Pohjanmaalla sekä Pomarkku Satakunnassa. Tämän lisäksi Suomen Yhteisverkon 5G-rakentaminen on käynnissä Itä- ja Pohjois-Suomessa. 5G-rakentamisen myötä paranevat myös alueiden 4G-yhteydet.

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa

Etelä-Pohjanmaalla Karijoella ja Lappajärvellä avattu 5G-verkko kattaa paikkakuntien keskusta-alueet. 5G-verkon rakentaminen jatkuu ja laajenee myös uusille alueille Etelä-Pohjanmaalla. Myös Pomarkussa Satakunnassa 5G-verkko kattaa kunnan keskusta-alueen, ja 5G-verkon rakentamista Pomarkun alueella jatketaan.

DNA:n 5G-verkon rakentaminen alkoi isoista kaupungeista ja kasvukeskuksista edeten taajamiin ja nyt myös haja-asutusalueille.

“Verkon rakentaminen on edennyt suunnitellusti, ja 5G-verkkomme kattaa nyt jo yli viisi miljoonaa suomalaista. Loppuvuoden 2023 aikana 5G-verkon rakentaminen suuntautuu yhä enemmän isojen kaupunkien ja taajamien ulkopuolisille alueille. Myös haja-asutusalueilla rakentaminen etenee verkon käyttötarpeen mukaisesti painottuen sinne, missä 4G-verkossa on paljon liikennettä. On tärkeää, että hyvät mobiiliyhteydet ovat saatavilla kaikkialla, missä ihmiset ovat ja liikkuvat – kaupunkien ja taajamien välisillä alueillakin”, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

”Vaikka rakentaminen etenee yhtä nopeasti kuin aiemminkin, väestöpeiton kehittyminen tulee etenemään verkkaisemmin rakentamisen keskittyessä harvempaan asutuille alueille. Tulemme kuitenkin saavuttamaan noin 100 prosentin väestöpeiton 5G-verkollemme lähivuosina Manner-Suomessa", Laari jatkaa.

DNA:n ja Telian vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö Suomen Yhteisverkko suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Juuri nyt Suomen Yhteisverkko jatkaa 5G-yhteyksien rakentamista entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä. Suomen Yhteisverkko rakentaa 5G-yhteyksiä tällä hetkellä myös Kemissä, Keminmaassa, Simossa ja Torniossa.

Myös 4G-verkko paranee – kuntakohtainen tilanne näkyy peittokartasta

DNA on rakentanut 5G-yhteyksiään eri puolille Suomea pääasiassa joko matalammalla 700 megahertsin taajuudella tai korkeammalla 3,5 gigahertsin taajuudella. Matalampi taajuus mahdollistaa nopeat, tavalliseen nettitarpeeseen erinomaisesti riittävät yhteydet laajalle alueelle hyvällä sisäkuuluvuudella. Tällainen 5G-verkko yltää tyypillisesti useiden kilometrien päähän tukiasemasta, maastosta riippuen. Korkeampi taajuusalue sen sijaan tarjoaa gigaluokan yhteysnopeudet ja hyvin vähäisen viiveen suppeammalle kuuluvuusalueelle. Tyypillisesti matalampaa taajuutta käytetään haja-asutusalueilla ja harvaan asutuissa taajamissa, korkeampaa kaupunkialueilla.

Kun 5G-verkkoja rakennetaan, päivittyy samalla koko mobiiliverkko, sillä vanhat tukiasemat vaihdetaan kokonaan uusiin. Siksi myös 4G-nopeudet ja -käyttökokemus päivitettävillä alueilla paranevat. 5G-yhteys toimii usein myös erinomaisena vaihtoehtona kodin kiinteälle laajakaistalle, joten verkon valmistuminen lisää osaltaan alueellista kilpailua ja parantaa suomalaisten valinnanvaraa nettiasioissa. 5G-palveluiden käyttö vaatii soveltuvan päätelaitteen ja liittymän.

Tarkan aluekohtaisen mobiiliverkon tilan voi tarkistaa DNA:n peittokartasta osoitteessa www.dna.fi/5G. Kartalta voi katsoa esimerkiksi 4G- tai 5G-verkon teoreettisen maksiminopeuden ja taajuusalueet valitussa sijainnissa. Samalla alueella voi olla käytössä useampia taajuuksia, joista päätelaite tyypillisesti valitsee automaattisesti parhaiten toimivan. Kartasta voi myös tarkistaa käynnissä olevat verkon parannustyöt. Kartan päivittymisessä on pieni viive, joten uusimmat päivitykset eivät välttämättä vielä näy.

Lisäksi DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja alkuvuoden 2024 välillä. Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

radioverkkojohtaja Jarkko Laari, DNA Oyj, puh. 044 044 4949, jarkko.laari@dna.fi

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Kuvat

DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
DNA:n 5G-verkon väestöpeitto jo yli viisi miljoonaa
Lataa
DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari
DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö.  Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

DNA customers have the highest mobile data usage in Europe, new report reveals – video content being an especially significant contributor21.9.2023 09:45:00 EEST | Press release

DNA customers had the highest average mobile data usage per subscription in Europe during the first six months of 2023 and were among the top users of mobile data worldwide, according to research company Tefficient’s new report**. DNA’s expert says that the growing popularity of video content has played an especially important role in raising data usage. Despite this rise, energy consumption has remained reasonable thanks to the added energy efficiency of the 5G network.

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tuore raportti – datamääriä kasvattaa etenkin liikkuva kuva21.9.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.

DNA’s 5G network already covers over five million people7.9.2023 10:15:00 EEST | Press release

Calculated based on place of residence, DNA’s 5G network already reaches nearly 92 per cent of the Finnish population – more than five million people across 237 localities. The most recent 5G locations in DNA’s network are Karijoki and Lappajärvi in South Ostrobothnia and Pomarkku in Satakunta. In addition to this, construction of 5G infrastructure for the Finnish Shared Network is underway in Eastern and Southern Finland. The construction of 5G infrastructure also improves 4G connections in the area.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme