Karamalminrinteen asemakaavamuutoksella tavoitellaan omaleimaista asuinaluetta sekä palvelujen lisäämistä

Jaa

Karamalminrinteen asemakaavamuutos etenee ehdotusvaiheeseen. Kaavamuutoksen tavoitteena on luoda uusi, omaleimainen asuinkerrostaloalue Keran aseman ympäristön ja Karamalmin työpaikka-alueen välille. Lisäksi tavoitteena on monipuolistaa työpaikka-alueen palvelurakennetta sekä osoittaa uusi linjaus alueen läpi kulkevalle joukkoliikenteen runkoyhteydelle.

Tavoitteena omaleimainen ja yhtenäinen alue hyvien yhteyksien varrella

Karamalminrinteelle suunnitellaan uutta asuinaluetta, joka muodostuu osaksi kehittyvää Keran aluetta. Espoo-tarinan mukaisesti Keraa kehitetään raiteen varrella olevaksi tiiviiksi kaupunkikeskukseksi. Uusi asuinalue tiivistää kaupunkirakennetta Keran keskusta-alueen ja Karaportin työpaikka-alueen välissä. Asuinalueen kestävyyttä ja houkuttelevuutta halutaan lisätä erilaisilla asuntotyypeillä ja vehreillä kävely-ympäristöillä.

Karaportin toimistokorttelit säilyvät pääosin nykyisellään työpaikka-alueena. Toimistokortteleiden käyttötarkoitusta halutaan lisäksi monipuolistaa. Näin rakennusten käyttöaste kasvaisi ja alueelle saataisiin lisää palveluja.

Keran suunnittelussa kestävät liikkumismuodot ovat painottuneet. Espoon kaupunkiradan myötä raideliikenteen palvelutaso tulee parantumaan entisestään. Karamalminrinteen kaavassa on varauduttu joukkoliikenteen runkoyhteyden toteuttamiseen pikaraitiotienä. Lisäksi suunnittelussa on kiinnitetty huomiota sujuviin kävelyn ja pyöräilyn yhteyksiin.

Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen tiivistyvässä kaupungissa haastaa suunnittelua

Kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan jätetyt mielipiteet koskivat pääasiassa rakentamisen määrää ja metsien häviämistä. Mielipiteissä toivottiin suunnittelualueen metsäisten osien säästämistä.

Alueen lounaisosan metsä on vuonna 2021 laaditussa luontoselvityksessä todettu eteläisen Espoon mittakaavassa luontoarvoiltaan arvokkaaksi. Metsäalueella sijaitsee liito-oravan ydinalueita sekä lahokaviosammaleen esiintymiä. Osa metsästä osoitetaan rakentamisen käyttöön. Alueelle sijoittuvia korttelialueita on rajattu luontoarvoalueita välttäen. Verrattain suuri alue luontoa myös säästyy. Kaavaratkaisulla turvataan alueen ekologiset yhteydet ja alueelta tunnistetut liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikat pääosin suojellaan.

Karapellontien kohdalla osa liito-oravien ydinalueesta on tarve ottaa katualueeksi, jotta voidaan mahdollistaa alueen läpikulkevan joukkoliikenteen runkoyhteys ja jotta kaupunkirakenne saadaan suunniteltua tarkoituksenmukaisesti. Ratkaisu edellyttää liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikkojen hävittämistä ja heikentämistä koskevan poikkeusluvan, jonka myöntää Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

Kaava-alueen suunnittelussa on pyritty mahdollistamaan monimuotoisen kaupunkiluonnon kehittymistä. Kaavalla velvoitetaan huomioimaan luonnon monimuotoisuus muun muassa istutuksien suunnittelussa. Asuinkortteleiden reunoille on määrätty istutusvyöhykkeitä ja niiden piha-alueiden suunnittelua ohjataan viherkertoimen avulla.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Karamalminrinteen asemakaavaehdotuksen nähtäville asettamista kokouksessaan 13.9.2023. Mikäli lautakunta hyväksyy kaavaehdotuksen nähtäville, tulee se asukkaiden kommentoitavaksi. Kaavasta pääsee keskustelemaan myös Leppävaaran seudun alueellisessa asukasillassa 3.10. Sellon kirjastossa.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kadun varrella uusia ruskeatiilisiä taloja, pysäköityjä autoja, puita ja istutuksia sekä jalankulkijoita.
Näkymäkuva Karakaarelta. Kuva: Lundén Architecture Company
Lataa

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme