Amerikkalainen taloustieteilijä palkitaan Oikeusvaltiopäivänä 26.10.2023

Jaa

Vuosittaista Oikeusvaltiopäivää vietetään Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja verkossa torstaina 26.10. klo 10–16.30. Tapahtuma on tänä vuonna suurimmaksi osaksi englanninkielinen.

James A. Robinson
James A. Robinson

Oikeusvaltiopäivä on kaikille avoin tapahtuma, joka kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä kehitysyhteistyön ja oikeusvaltion huippuasiantuntijoita julkiselta sektorilta, kansalaisjärjestöistä sekä yliopistoista keskustelemaan oikeusvaltiotyön onnistumisista ja haasteista. Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä Oikeusvaltiokeskuksen verkkosivuilla.

Oikeusvaltiopäivän avaavat ulkoministeriön edustaja sekä Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Iltapäivän temaattisissa paneelikeskusteluissa käsitellään vahvan talouden ja vahvan oikeusvaltion välistä suhdetta sekä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon konkretisoimista oikeusvaltiorakenteissa. Paneelikeskustelut juontaa toimittaja Elina Hirvonen.

Oikeusvaltiopäivä päättyy Oikeusvaltiokeskuksen strategian 2024–2027 julkaisuun. Strategia esitellään suomeksi.

Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö palkitsevat Oikeusvaltiopäivän yhteydessä erityisen ansioituneen oikeusvaltion puolestapuhujan Leo Mechelin -mitalilla, ja ohjelmassa kuullaan Leo Mechelin -juhlaluento.

Toiseksi Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi on nimetty kansainvälisesti erittäin arvostettu taloustieteilijä ja politiikan tutkija, Chicagon yliopiston professori James A. Robinson. Robinson tunnetaan hyvin kattavasta yhteiskunnallisesta tutkimuksestaan ja laajoista julkaisuistaan, jotka käsittelevät kansakuntien välisiä taloudellisia ja poliittisia eroja.

Hänen yhdessä Daron Acemoglun kanssa kirjoittamansa teokset Miksi maat kaatuvat (suom. Terra Cognita 2013) ja Kapea käytävä (suom. Terra Cognita 2020) käsittelevät instituutioiden, poliittisen vallan ja taloudellisen eriarvoisuuden välistä suhdetta väittäen, että osallistavat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ovat hyvinvoinnin ja oikeusvaltion perusedellytyksiä. Robinson tunnetaan hyvän hallinnon, demokratian ja osallistavien instituutioiden väsymättömänä puolustajana.

Ennen nimitystään Chicagon yliopistoon Robinson on tehnyt merkittävän uran mm. Harvardin sekä Kalifornian (Berkeley) yliopistoissa.

Yhteyshenkilöt

Iko Raatikainen, projektisuunnittelija
Oikeusvaltiokeskus
https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/oikeusvaltiokeskus
iko.raatikainen@helsinki.fi
+358 50 346 5549

Kuvat

James A. Robinson
James A. Robinson
Lataa

Linkit

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme