Amerikkalainen taloustieteilijä palkitaan Oikeusvaltiopäivänä 26.10.2023
Vuosittaista Oikeusvaltiopäivää vietetään Helsingin yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja verkossa torstaina 26.10. klo 10–16.30. Tapahtuma on tänä vuonna suurimmaksi osaksi englanninkielinen.

Oikeusvaltiopäivä on kaikille avoin tapahtuma, joka kokoaa yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä kehitysyhteistyön ja oikeusvaltion huippuasiantuntijoita julkiselta sektorilta, kansalaisjärjestöistä sekä yliopistoista keskustelemaan oikeusvaltiotyön onnistumisista ja haasteista. Tapahtumaan voi osallistua rekisteröitymällä Oikeusvaltiokeskuksen verkkosivuilla.
Oikeusvaltiopäivän avaavat ulkoministeriön edustaja sekä Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.
Iltapäivän temaattisissa paneelikeskusteluissa käsitellään vahvan talouden ja vahvan oikeusvaltion välistä suhdetta sekä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon konkretisoimista oikeusvaltiorakenteissa. Paneelikeskustelut juontaa toimittaja Elina Hirvonen.
Oikeusvaltiopäivä päättyy Oikeusvaltiokeskuksen strategian 2024–2027 julkaisuun. Strategia esitellään suomeksi.
Oikeusvaltiokeskus ja Leo Mechelin säätiö palkitsevat Oikeusvaltiopäivän yhteydessä erityisen ansioituneen oikeusvaltion puolestapuhujan Leo Mechelin -mitalilla, ja ohjelmassa kuullaan Leo Mechelin -juhlaluento.
Toiseksi Leo Mechelin -juhlaluennoitsijaksi on nimetty kansainvälisesti erittäin arvostettu taloustieteilijä ja politiikan tutkija, Chicagon yliopiston professori James A. Robinson. Robinson tunnetaan hyvin kattavasta yhteiskunnallisesta tutkimuksestaan ja laajoista julkaisuistaan, jotka käsittelevät kansakuntien välisiä taloudellisia ja poliittisia eroja.
Hänen yhdessä Daron Acemoglun kanssa kirjoittamansa teokset Miksi maat kaatuvat (suom. Terra Cognita 2013) ja Kapea käytävä (suom. Terra Cognita 2020) käsittelevät instituutioiden, poliittisen vallan ja taloudellisen eriarvoisuuden välistä suhdetta väittäen, että osallistavat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ovat hyvinvoinnin ja oikeusvaltion perusedellytyksiä. Robinson tunnetaan hyvän hallinnon, demokratian ja osallistavien instituutioiden väsymättömänä puolustajana.
Ennen nimitystään Chicagon yliopistoon Robinson on tehnyt merkittävän uran mm. Harvardin sekä Kalifornian (Berkeley) yliopistoissa.
Yhteyshenkilöt
Iko Raatikainen, projektisuunnittelija
Oikeusvaltiokeskus
https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/oikeusvaltiokeskus
iko.raatikainen@helsinki.fi
+358 50 346 5549
Kuvat

Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lupaava lääkeainekandidaatti ALS:n hoitoon – pidentää rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa oireita22.9.2023 15:14:19 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmä yhteistyökumppaneineen löysi lupaavan lääkeainekandidaatin ALS:n hoitoon. Aivoperäinen dopamiinihermokasvutekijä CDNF pidentää eläinkokeissa rottien ja hiirten elinaikaa ja helpottaa taudin oireita.
Suojelualueet eivät yksin riitä turvaamaan luonnon monimuotoisuutta21.9.2023 14:09:40 EEST | Tiedote
Luonnonsuojelualueita pidetään keskeisinä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja luontokadon torjunnan välineinä. Mutta kuinka tehokkaita ne oikeastaan ovat? Riittävätkö ne estämään luontokadon? Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että luonnonsuojelualueet vaikuttavat eliölajeihin eri tavoin.
Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom: Budjettiriihen tulos vahvistaa TKI-toiminnan edellytyksiä merkittävästi20.9.2023 14:31:26 EEST | Tiedote
Rehtori Lindblom kiittää hallitusta tohtorikoulutukseen sekä korkeakoulujen aloituspaikkoihin tehtävistä merkittävistä panostuksista.
Kutsu: Mitä puolen miljoonan suomalaisen geenit kertovat terveydestämme?20.9.2023 10:07:52 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke on löytöretki genomitietoon. Se on koko Suomen kattava tutkimushanke, jonka merkittävimmät löydökset voivat auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Tervetuloa Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 25.9.2023 klo 17–19 kuulemaan, minkälaisia tutkimusläpimurtoja hankkeessa on tehty ja mitä on vielä odotettavissa.
Puista haihtuvat tuoksuvat kaasut edistävät pilvien muodostumista20.9.2023 08:55:27 EEST | Tiedote
Puut, pensaat ja kasvit voivat vaikuttaa säähän ja ilmastoon. Kasveista vapautuvat kaasumaiset hiilivedyt, erityisesti seskviterpeenit, edistävät pilviytiminä toimivien aerosolihiukkasten muodostumista. Tuore tutkimuslöydös voi vähentää ilmastomallien epävarmuustekijöitä ja auttaa tekemään tarkempia ennusteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme