Asuntomarkkinakatsaus: hinnat elpyvät ensi vuonna aiemmin ennakoitua hitaammin

Jaa

Danske Bank laskee ennustettaan asuntojen hintakehityksestä kuluvalle ja ensi vuodelle. Ennuste muuttuu, koska asuntojen hinnat laskivat kesällä odotettua enemmän ja loppuvuoden suhdannetilanne on vaisu. Asuntorakentamisen alamäki voi aiheuttaa pulaa uudisasunnoista jo ensi vuonna.

Danske Bank ennustaa, että asuntojen hinnat halpenevat Suomessa kuluvana vuonna 6,0 prosenttia (aiempi ennuste 5,5 prosenttia). Ensi vuonna Danske Bank ennustaa asuntojen hintojen nousevan 2,5 prosenttia (aiempi ennuste 4,0 prosenttia). 

Danske Bank laskee ennustetta, koska kohonnut korkotaso painaa edelleen asuntomarkkinaa, uusista asunnoista on ylitarjontaa ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat matalat. Asuntokauppojen määrä oli alkuvuonna karkeasti kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa 8 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.  

”Asuntovelalliset pystyvät kuitenkin pääosin edelleen hoitamaan asuntolainoja, eikä pakkomyyntien määrä näyttäisi kasvavan merkittävästi. Siksi suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköiseltä. Talouskasvun piristyminen, ennustettu korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen elvyttävät markkinaa melko nopeasti ensi vuonna”, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.  

Danske Bank ennustaa, että vuoden euribor laskee vähitellen nykytasoltaan. Korkotason tuoma rasitus kuluttajille ja yrityksille nousee silti yhä viiveellä myös vuoden lopussa, koska korko on edellisvuotta korkeampi. EKP:n ennustetaan laskevan ohjauskorkoa ensi kesänä. Vuoden euribor voi painua 2024 loppuvuonna liki prosenttiyksikön nykyistä alemmas.

”Korkojen lasku helpottaisi velallisten tilannetta ja tukisi asuntomarkkinaa. Arvioimme, että markkinassa alkaa olla jo patoutunutta kysyntää”, sanoo Kuoppamäki. 

Asuntorakentaminen supistuu huomattavasti 

Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja kohonnut korkotaso ovat sysänneet asuntorakentamisen huomattavaan alamäkeen. Rakennuslupien määrän vähäisyys tarkoittaa, että uudistuotanto pysyttelee tavanomaista huomattavasti matalammalla tasolla koko ensi vuoden.  

Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, mikä painaa hintatasoa ja vähentää kannusteita lisärakentamiseen. Patoutuneen kysynnän purkautuminen kääntää uudistuotannon maltilliseen nousuun 2024 jälkipuoliskolla. 

”Uudistuotannossa ensi vuosi on paikoin menetetty. Koska asuinkiinteistöjen valmistuminen vie aikaa, voi uudisasunnoista tulla asuntorakentamisen hiljenemisen vuoksi pulaa lähivuosina”, sanoo Pasi Kuoppamäki.  

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi - http://www.danskebank.fi/ Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme