Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Målet i Västra Nylands välfärdsområdes servicestrategi är att stärka basnivån för service.

Jaa

Det är meningen att Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige beslutar om servicestrategin i oktober.

Servicestrategin är en långfristig plan om hur välfärdsområdet stärker servicen på basnivå och balanserar ekonomin. Det viktigaste målet i servicestrategin är att trygga högklassiga tjänster för västnylänningarna nu och i framtiden.

Beredningen av servicestrategin har under hela 2023 utförts i intensivt samarbete med personalen, invånarna, de förtroendevalda och andra viktiga intressentgrupper. I beredningen har man till stöd för beslutsfattandet producerat en omfattande mängd information om nuläget i tjänsterna och eventuella vägar framåt.

Välfärdsområdenas ekonomiska situation är utmanande. Därför har balanseringen av ekonomin fått en framträdande roll i servicestrategin.

Utöver utgångslägets finansieringsunderskott ökar kostnaderna snabbt på grund av ökningen i inflationen och räntenivån samt vårdbranschens lönehöjningar, som överskrider den allmänna nivån. Därför är det viktigt att stävja kostnadsökningen på ett långsiktigt och hållbart sätt.

”Allt detta betyder att vi bör se på saker på ett annat sätt än tidigare”, kommenterar välfärdsområdesdirektör Sanna Svahn.

Enligt Svahn ska till exempel de elektroniska tjänsternas roll i serviceutbudet omdefinieras. Det här förutsätter lösningar av välfärdsområdet, men även ändringar i lagstiftningen.

Det är meningen att besluten om servicestrategin fattas i oktober. För tillfället behandlar grupperna i välfärdsområdesstyrelsen och välfärdsområdesfullmäktige ett utkast till servicestrategi, som även påverkansorganen och kommunerna i området går igenom.

Vad beslutar man om i servicestrategin?

  • I servicestrategin beslutar man om riktlinjerna för utvecklingen av servicen och verksamheten och om målen för förändringen av verksamheten.
  • Dessutom beslutar man om hurdana resurser servicen på basnivå och stärkandet av verksamheten kräver.
  • Som en del av servicestrategin beslutar man om principerna för välfärdsområdets upphandlingar, principerna för de digitala tjänsterna och principerna för utvecklingen av nätverket av tjänster.
  • I servicestrategin beslutar man inte om utvecklingsplaner för enskilda tjänster eller nedläggningen av enskilda verksamhetsställen i servicenätet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesstyrelsen återremitterade upphandlingen av persontransporter för ny beredning18.9.2023 15:44:36 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade återremittera de strategiska principerna för upphandling av persontransporter för ny beredning. På sammanträdet framförde även ordförandena för äldrerådet, rådet för personer med funktionsnedsättning och ungdomsfullmäktige sina åsikter angående förslaget om upphandling av persontransporter i Västra Nylands välfärdsområde.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme