Schildts & Söderströms

Axel Åhman romandebuterar med en passionerad berättelse om landsbygden

Jaa

”Världen skulle vara så mycket sämre utan föreningsliv.”

På föreningslokalen UF Fyren är Daniel ordförande och alltiallo. Det drar ihop sig till föreningens årliga revy, men inför repetitionsstart hopar sig problemen. En regissör saknas, och flera skådespelare har lagt av. Manuset är dessutom långt ifrån färdigt. Har Daniel situationen under kontroll?

Erika jobbar i kassan i bybutiken. När hennes extroverta syster Joanna drar med henne i revyn hittar hon ett sammanhang hon inte visste att hon saknade. Medan premiären närmar sig stiger allt fler hemligheter upp mot ytan, och Erika måste bestämma sig för vilken hennes roll är i det hela.

Vad inspirerade dig att skriva denna bok?

– Idén föddes ur en fascination för talko. När man inte längre vet om man gör något för andra eller för sig själv, säger Åhman.

Vad har föreningsliv betytt för dig?

– Väldigt mycket. Jag spelade revy under tre väldigt formativa år och träffade min blivande fru på en UF-lokal. Världen skulle vara så mycket sämre utan föreningsliv. 

Huvudpersonen Daniel är sympatisk och snäll, men under berättelsens gång blir han också rätt dominant och jobbig – hur arbetade du med Daniel?

– Jag behandlade stundvis Daniel ganska hårt, faktiskt så hårt att jag efter första versionen blev tvungen att göra honom mer sympatisk. Jag tror helt enkelt att jag undersökte de mörkare sidorna av passion och besatthet, när någonting blir för viktigt och betydelsebärande. 

Du har bott många år i Helsingfors, långt ifrån föreningslokalerna. Din bok är också en skildring av hur klaustrofobiskt det kan bli i små samhällen. Hur mycket påverkade dina urbana år den här berättelsen?

– Jag är en stor vän av det lilla samhället så en viss distans bidrog till att romanen inte bara blev en hyllning. Men det skulle inte vara samma bok om jag inte hade flyttat tillbaka till Österbotten. En bok blir väl alltid på något plan en människas samlade erfarenheter. 

Det här är din romandebut, din litterära debut var den hyllade novellsamlingen Klein. Hur gick skrivandet i nytt format?

– Förvånansvärt smidigt. Jag är säker på att det inte skulle ha gått så bra om det inte vore för att jag gjort två musikaler med humorgruppen KAJ. I de processerna lärde jag mig det långa formatet, tankesättet som krävs för att bygga längre dramaturgiska bågar och framförallt arbetsdisciplinen, ingen skriver berättelsen åt dig om du inte sätter dig ner för att jobba hårt.

Eldsjäl har recensionsdatum tisdag 26.9.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Fotograf: Erik Åhman
Fotograf: Erik Åhman
Lataa
Omslag: Sanna Mander
Omslag: Sanna Mander
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Schildts & Söderströms

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme