Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kokosi Pohjoinen23 -valmiusharjoituksen antia

Jaa

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kävi 6.9.2023 läpi Pohjoinen23 -valmiusharjoituksen tilannekuvan, harjoituksen löydökset sekä puntaroi tarvittavia toimenpiteitä. Kokouksen teema oli turvallisuustilanne ja varautuminen. Tavan mukaan valmiustoimikunta kuuli viranomaisten ajankohtaiset tilannekatsaukset, muodosti niiden pohjalta tilannekuvan ja käsitteli varautumisen asiat.

Pohjoinen23 -valmiusharjoitus kokosi yhteen Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnat, hyvinvointialueet ja muita alueellisia turvallisuustoimijoita, yhteensä noin sata. Yhdessä harjoiteltiin yhteistoimintaa vakavassa häiriötilanteessa ja poikkeusoloissa. Laajaa valmistelua vaativa teema on väestönsuojelu, jossa osallistujat pääsevät harjoittelemaan tilanteen hallintaa kuvitteellisessa väestönsuojelutilanteessa.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolainen totesi, että Pohjoinen23 -valmiusharjoituksessa tehty puolen vuoden rutistus huipentui nyt syyskuun alussa.

”Valmiustyö ei kuitenkaan lopu huomenna, sillä varautuminen on pitkäjänteistä ja tavoitteellista. Kukin organisaatio analysoi omalta osaltaan harjoituksen onnistumisen, puutteet, löydökset ja erityishuomiot,” ylijohtaja korosti.

Harjoitukseen osallistui Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella lähes 60 organisaatiota, niin kunnat, hyvinvointialueet kuin alueen turvallisuustoimijat.

”Kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia tästä työstä. Olemme jo nyt merkittävällä tavalla nostaneet omaa varautumistasoa alueella,” ylijohtaja Savolainen kiitti. 

Johtaja Petteri Koskinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta korosti harjoituksen tavoitteista yhteensovittamis- ja kehittämistarpeiden tunnistamista eri organisaatioiden välillä alueellamme. Harjoituksen tuloksia analysoidaan ja tarvittavista toimenpiteistä päätetään valmiustoimikunnassa.

”On sovittu, että viranomaiset toimittavat tilannetietoja aluehallintovirastolle. Näin varmistetaan ajantasaisen tilannetiedon välittyminen kaikille asiaan kuuluville,” johtaja Koskinen totesi.

Harjoituksella oli liittymäpinta Kainuun sekä Jääkäriprikaatin johtamiin paikallispuolustusharjoituksiin, joissa apulaiskomentaja Ari Lehmuslehdon mukaan ulkoinen viestintä oli eräänä painopisteenä. Lehmuslehti totesi myönteisenä sen, että vapaaehtoisen maanpuolustoiminnan kysynässä on näkyvissä selkeää kasvua.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen (Pohde) harjoitustoiminnasta kertoi valmiustoimikunnalle turvallisuus- ja valmiusjohtaja Lasse Kylén. Hänen mukaansa esimerkiksi vastuiden selkeyttäminen kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa nähdään tärkeänä, koska uudessa toimintaympäristössä on oltu vasta kahdeksan kuukautta.

Kainuun hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindberg esitteli harjoituksen antia yhteistoiminnan ja tilannekuvan välittymisen parantamisen näkökulmasta.

Alueellisten valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintovirastojen lakisääteistä perustehtävää, ja harjoituksia on järjestetty Lapin ja Pohjois- Suomen toimialueen maakunnissa yhdestä kahteen vuoden välein.

Lisätietoja

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 551

Johtaja Petteri Koskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, p. 0295 017 544

etunimi.sukunimi@avi.fi

Turvallisuus ja varautuminen 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokouksessaan Lääninsalissa
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kävi 6.9.2023 läpi Pohjoinen23 -valmiusharjoituksen tilannekuvan, harjoituksen löydökset sekä puntaroi tarvittavia toimenpiteitä.
Lataa

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme