SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Hallituksen työmarkkinauudistukset eivät ole palkansaajan etu

Jaa

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen ei niele Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemen (STT 7.9.) väitettä siitä, että Orpon hallituksen työmarkkinauudistukset olisivat palkansaajan etu.

 - Petteri Orpon hallitus haluaa helpottaa irtisanomista, mahdollistaa perusteettomat määräaikaisuudet ja heikentää työttömäksi tai lomautetuksi joutuvien sosiaaliturvaa. On suorastaan irvokasta väittää, että tämä palvelisi jollakin tavalla työntekijän etua.

Mäkysen mukaan on kestämätöntä, että Suomessa on tahoja, jotka pyrkivät työllisyysasteen nostamisen varjolla romuttamaan työntekijöiden työsuhdeturvaa ja neuvotteluasemaa.

 - Työsuhteiden muodostumisen todellisena esteenä eivät ole liian laiskat tai liian hyvin toimeentulevat työntekijät, vaan työuupumuksen, puuttuvan osaamisen tai liian kalliin asumisen kaltaiset monimutkaiset ongelmat. Näihin Orpon hallitus ei ole kuitenkaan ollut kiinnostunut tarttumaan.

Orpon hallitus ja elinkeinoelämä ajavat myös paikallista sopimista, jolle ei ole pystytty osoittamaan selkeitä työllisyysvaikutuksia, huomauttaa Mäkynen.

 - Tämä viimeistään kertoo, että pohjimmiltaan kyse ei ole työllisyysasteen nostamisesta vaan ideologisesta ristiretkestä suomalaisen sopimisen kulttuurin romuttamiseksi.

Mäkynen muistuttaa, että Keskuskauppakamarin pelkäämälle työtaistelurallille on olemassa vaihtoehto: peiliin katsominen ja palkansaajien kuunteleminen.

 - Palkansaajajärjestöt harkitsevat työtaistelutoimia, koska eivät saa ääntään kuuluviin hallituksen yksipuolisessa kolmikantateatterissa, jonka lopputulos on päätetty jo etukäteen. Orpon hallituksen onkin nyt aika katsoa tosiasioita silmiin ja siirtyä sanelupolitiikasta aitoon vuoropuheluun. Tämä olisi koko Suomen etu.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Muuttuuko harmaa mustaksi28.11.2023 15:10:45 EET | Tiedote

Harmaa talous on lisääntynyt, vaikka kansallisesti, sekä Euroopan Unionin toimesta sitä pyritään suitsimaan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta on tullut kiinteä osa järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa myös Suomessa. Tästä räikeimpinä esimerkkeinä ovat olleet monet ravintoloiden takahuoneissa asuneet kokit tai thaimaalaiset marjanpoimijat sekä puutarhatyöntekijät. Ihmiskauppaa tapahtuu valitettavasti myös Suomessa.

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen tekijänoikeusesitys etenee huolimattomasta valmistelusta huolimatta24.11.2023 15:22:34 EET | Tiedote

Hallituksen esitys tekijänoikeuslain muuttamisesta on etenemässä kritiikistä huolimatta. Hyvää esityksessä on tietysti se, että kirjailijat saavat lainauskorvauksen myös e-lainauksista. Ongelmallisinta on se, että myös äänikirjojen lukijoille esitetään e-lainauskorvausta. Verkkokirjahyllyt jäävät korvausten ulkopuolelle. Kirjallisuuden tekijät ja äänikirjan lukijat eivät ole keskenään samassa asemassa äänikirjan lukijoiden eritasoisen työpanoksen ja tästä johtuvan erilaisen tekijänoikeudellisen aseman sekä ansaintamallin vuoksi. Kirjailijalla on tekijänoikeus teokseensa, kääntäjällä puolestaan tekijänoikeus käännökseensä. Äänikirjan lukijaa pidetään esittävänä taiteilijana, jolloin hänen panoksensa nauttii tekijänoikeuslain mukaista lähioikeussuojaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme