Hämeen ELY-keskus

Hämeen järvet ovat tavanomaista korkeammalla tasolla vuodenaikaan nähden

Jaa

Elokuun lopussa saapuneet suuret sateet nostivat vedenpinnan korkeuksia monissa Hämeen järvissä. Mikäli sää pysyy sateettomana, lähtevät vedenpinnat uudestaan laskuun.

Haminanvuolle.
Haminanvuolle. Kuvaaja: Kari Ranta-aho. Kari Ranta-aho Kari Ranta-aho

Kokemäenjoen vesistöalueen järvissä vedenkorkeudet ovat pääasiassa vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalla. Ajankohtaan nähden Vanajaveden pinta on noin 10 cm tavanomaista korkeammalla ja Iso-Roineen pinta tavanomaisissa lukemissa. Pääjärvi on myös noin 10 cm tavanomaista korkeammalla. Tammelan Pyhäjärvi on noussut jopa 20 cm tavanomaista korkeammalle. Tervajoen valuma-alueella sijaitsevissa Alasjärvessä ja Loppijärvessä vedenkorkeudet ovat lähellä vuodenajan keskikorkeuksia.

Kymijoen vesistöalueen pääjärven, Päijänteen vedenkorkeus on laskenut tyypillistä loppukesää hitaammin ja jäänyt ajankohdan tavanomaisesta noin 15 cm korkeammalle. Ruotsalaisessakin vedenpinta on noin 10 cm tavanomaista korkeammalla.

Ennusteiden mukaan Hämeeseen ei ole hetkeen tulossa sateita, jolloin järvet pääsevät todennäköisesti laskemaan alkusyksylle tyypilliseen tapaan.

Pohjavedenpinnat ovat kääntymässä nousuun

Hämeessä pohjavedenpinnat laskivat keväästä syyskuun alkupäiviin saakka. Pintojen lasku on viimeviikkojen runsaiden sateiden johdosta pysähtynyt, ja pohjavedenpinnat ovat paikoin jo lähteneet nousuun. Pienissä pohjavesiesiintymissä sateiden vaikutus voi jo näkyä, sillä ne reagoivat sateisiin nopeammin kuin suuremmat pohjavesiesiintymät.

Lammin Tullinkankaan pohjaveden seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ehtivät laskea toukokuusta lähtien noin 70 senttimetriä. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla laskua oli noin 30 senttimetriä. Pohjavedenpinnat ovat tällä hetkellä Hämeen pohjaveden seuranta-asemilla vielä selvästi ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Syksyllä tarvitaan vielä runsaita ja pitkäkestoisia sateita ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonoksi ja kaivoissa riittäisi vettä talven yli.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Emma Hietamäki, 0295 024 250

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lomautukset lisäsivät työttömien määrää Hämeessä lokakuussa21.11.2023 08:06:54 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli lokakuun lopussa 17 900 työtöntä työnhakijaa, joista 1900 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä nousi seitsemän prosenttia viime vuodesta, mikä johtui lähes kokonaan lomautettujen määrän kasvusta. Sekä lomautettujen että muiden työttömien määrä kasvoi syyskuusta lokakuuhun. Tiedot tulevat esiin Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lomautukset käänsivät työttömyyden kasvuun24.10.2023 08:03:51 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli syyskuun lopussa 17 104 työtöntä työnhakijaa, joista 1314 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 229 enemmän (1 %) kuin vuosi sitten. Kasvu johtui lomautettujen määrän lisääntymisestä. Myös elokuusta syyskuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa kasvoi johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Hämeen ELY-keskus on lausunut Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen ympäristövaikutuksista20.10.2023 07:21:32 EEST | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee puhtaiden kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta Lahteen. Hankkeessa on ollut käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA), jonka aikana on selvitetty tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutuksia. Hämeen ELY-keskus katsoo, ettei hankkeella ole toteutuessaan todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme