DuodecimDuodecim

Mikrokirurgian visionäärinen kehittäjä Antti-Pekka Elomaa sai Martti Hämäläinen -palkinnon

Jaa

Kokeellisen neurokirurgian dosentti, lääketieteen tohtori Antti-Pekka Elomaa sai Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen myöntämän Martti Hämäläinen -palkinnon. Hänet tunnetaan niin mikrokirurgian visionäärisenä kehittäjänä kuin startup-yritysten perustajana.

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys myönsi vuoden 2023 Martti Hämäläinen -palkinnon kokeellisen neurokirurgian dosentti, lääketieteen tohtori Antti-Pekka Elomaalle. Hän on 35-vuotias neurokirurgian erikoislääkäri, dosentti, aivojen syöpäkirurgian tutkija, oman tutkimusryhmänsä johtaja ja kahden lapsen isä.

Palkinto jaettiin Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman iltajuhlassa Kuopion Musiikkikeskuksella keskiviikkona 20.9.2023. Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys ry jakaa vuosittain Martti Hämäläisen nimeä kantavan tunnustuspalkinnon nuorelle tutkijalle kannustukseksi tutkijan uralle. Palkinto myönnetään klinikan tai laitoksen esityksestä nuorelle ansioituneelle tutkijalle, joka on yhdistyksen jäsen ja toimii alueella. Palkinnonsaajan valitsee yhdistyksen hallitus sille toimitettujen esitysten perusteella. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Syksy vie Lontooseen kliiniselle stipendiaattikaudelle

Antti-Pekka Elomaa väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 2016, jolloin hän aloitti myös neurokirurgian erikoistumisopinnot. Hän selvitti väitöstutkimuksessaan ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän muutoksia mielentilan häiriöissä. Antti-Pekka Elomaalle myönnettiin kokeellisen neurokirurgian dosentuuri Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2021, ja hän valmistui neurokirurgian erikoislääkäriksi vuonna 2022.

Elomaa on julkaissut 46 korkeatasoista vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia neurotieteistä ja mikrokirurgisista tekniikoista. Hän on myös ohjannut kaksi väitöskirjaa ja neljä ohjausta on meneillään. Lisäksi hänellä on yksi post doc -ohjattava ja hän on ohjannut lukuisia syventäviä opintoja.

Antti-Pekka Elomaa matkustaa kuluvan syksyn aikana perheineen Iso-Britanniaan. Lontoon yliopistosairaala National Hospital for Neurology and Neurosurgery on valinnut Elomaan vuoden kestävälle kliiniselle stipendiaattikaudelle. Kausi sisältää kliinistä koulutusta ja tutkimusta edistävän työnkuvan lokakuusta 2023 alkaen. Tavoitteena on kerryttää korkealaatuista erityisosaamista etenkin keskushermoston verisuonisairauksien operatiivisesta hoidosta ja tutkimuksesta.

Mikrokirurgian visionäärinen kouluttaja ja kehittäjä

Antti-Pekka Elomaa on harvinainen kyky sekä Suomessa että maailmalla – hän on erittäin monipuolisesti lahjakas kliinikko, joka on tunnustettu mikrokirurgian visionäärisenä kouluttajana ja kehittäjänä. Lisäksi hänellä on erityisosaamista lääketieteellisen fotoniikan ja mikroteknologian alueilla, joissa hän toimii tutkijana, soveltajana ja keksijänä. Myös startup-yritysten perustamisesta ja mentoroinnista tunnetulla Elomaalla on aivan oleellinen rooli vuodesta 2017 toimineen Itä-Suomen Mikrokirurgiakeskuksen perustamisessa ja toiminnan vakiinnuttamisessa.

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys ja Duodecim järjestävät Itä-Suomen Lääketiedetapahtuman 43. kerran 19.-21.9.2023 Kuopiossa läsnäolokoulutuksena. Luennot myös tallennetaan jälkikäteen kuunneltaviksi. Tarjolla on perinteiseen tapaan kattava valikoima kliinisiä koulutusaiheita höystettynä lääkäriyttä laajemminkin käsittelevillä teemoilla.  

Lisätietoja:

Antti-Pekka Elomaa, antti-pekka.elomaa@pshyvinvointialue.fi, p. 040 833 9510

Jussi Paterno, Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, psly.puheenjohtaja@gmail.com tai jussi@paterno.fi, p. 050 5768 665

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Duodecim

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Duodecimin Nuori tutkija -palkittu Juha Väyrynen: ”Tutkimustyössä saan onnistumisen kokemuksia pystyessäni luomaan uutta tietoa”17.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Nuoren tutkijan palkinnon 35-vuotiaalle syöpäbiologian dosentti Juha Väyryselle. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Väyrysen suolistosyöpätutkimus lisää ymmärrystä kasvainten monimutkaisista immuunireaktioista, mikä voi jatkossa auttaa lääkehoitojen kehittämisessä.

Sosiaalilääketieteen uranuurtaja Ilkka Taipale palkittiin arvostetulla Konrad ReijoWaaran palkinnolla17.11.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti ja kansalaisaktivisti Ilkka Taipaleelle maamme arvostetuimpiin lääketieteellisiin tunnustuksiin kuuluvan Konrad ReijoWaaran palkinnon. Taipaleen ura sosiaalilääketieteen ja yhteiskunnallisten asioiden parissa on hengästyttävä, mutta menneiden saavutusten sijaan hän tähyää tulevaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme