Kainuun ELY-keskus

Kainuun vesistöt tutuksi tarinakartan avulla

Jaa

Kainuun vesistöt -tarinakartan avulla pääsee tutustumaan interaktiivisesti alueen ainutlaatuisiin vesistöihin sekä ELY-keskuksen toimiin vesistöjen hyväksi. Tarinakarttaa voi hyödyntää monipuolisesti muun muassa tiedonhaussa sekä opetustyössä.

Kesäinen ilta vesistön äärellä, edustalla ranta ja laituri, johon kiinnitettynä moottorivene.
Vesistöt ovat tärkeitä virkistysalueita, joiden vähintään hyvään tilaan pyritään Suomen vesienhoidossa. Kuva: Laura Jääskeläinen.

Vesistöt ovat merkittävä osa jokapäiväistä elämää, toimeentuloa ja virkistystä. ELY-keskukset vastaavat vesienhoidosta Suomessa ja eri toimenpiteillä on tavoitteena saada joet, järvet, rannikkovedet ja pohjavedet vähintään hyvään tilaan sekä estää vesien tilan heikkeneminen. Suomen kahdeksasta vesienhoitoalueesta Kainuu kuuluu pääosin Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueeseen.

Kainuun vesistöt tutuksi

Kainuun vesistöt -tarinakartta on luotu kaikille Kainuun vesistöistä ja ELY-keskuksen alueen vesistöihin kohdistuvista toimista kiinnostuneille. Se on laaja katsaus alueen vesistöihin, jossa käsitellään Oulujoen-Iijoen vesienhoitoaluetta, kulttuuriperintökohteita, vesistöjen kuormitusta, Kainuun alueen luontoa sekä vesistöjen kunnostusta ja virkistyskäyttöä.  

Tarinakartta on pilvipohjainen ArcGIS Online -sovellus, jonka avulla voidaan viestiä jostakin paikasta, tapahtumasta, ongelmasta tai ilmiöstä sen maantieteellisessä yhteydessä. Tarinakartan avulla on mahdollista julkaista karttoihin kytkeytynyttä tietoa helposti lähestyttävässä muodossa. Sovelluksen vahvuutena on, että vaikeammatkin asiakokonaisuudet saa avattua helpommin lähestyttäviksi suuremmalle kohdeyleisölle interaktiivisten karttojen, kuvien ja videoiden kautta.  

Tarinakarttaa voidaan käyttää yläaste- ja lukiotason biologian tai maantieteen opetusmateriaalina sekä tiedonhakuun esimerkiksi oman mökkijärven ekologisesta tilasta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

Laura Jääskeläinen
vesitaloussuunnittelija
p. 0295 023 098, laura.jaaskelainen@ely-keskus.fi

Ninni Laukkanen
ympäristöasiantuntija
p. 0295 023 909, ninni.laukkanen@ely-keskus.fi

Kuvat

Koski, virtaavaa vettä, jonka keskellä on muun muassa kivistä kasattu kaistale.
Lentuankosken möljä (ts. kivisuiste) on auttanut tervaveneiden kuljetuksessa takaisin ylävirtaan. Nykyään möljä on kalastajien suosima kohde. Kuva: Laura Jääskeläinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme