SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Hallituksen ainoa kiire on leikata ja viedä työmarkkinat menneisyyteen

Jaa

SDP:n 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm povaa harmaan talouden lisääntymistä vähillä rakennustyömailla, kun Petteri Opon hallitus jättää alan selviämään omillaan historiallisen heikossa tilanteessa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Rakennusala on ajautumassa Suomessa historialliseen ahdinkoon, mutta pääministeri Petteri Orpon hallitus ei selvästikään aio antaa konkreettista taloudellista tukea, jotta ala selviäisi pahimman ylitse. SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm on pettynyt pääministerin Ylen Ykkösaamussa antamaan viestiin.

- Rakennusteollisuuden ja alan työntekijöiden toiveet valtion panostuksista esimerkiksi tuettuun asuntotuotantoon ja korjausrakentamiseen kaikuvat kuuroille korville. Rahaa ei kuulemma ole – paitsi rikkaimmille räätälöityihin veronalennuksiin, mitkä näyttävät olevan leikkausten ja työmarkkinaheikennysten ohella hallituksen ainoa kiire, Malm toteaa.

Rakennusala ja sen työntekijät ovat menossa kohti kylmää konkurssitalvea, eikä tulevaisuus näytä Malmin mukaan paljon paremmalta.

- Kilpailu kiristyy, jolloin raha ratkaisee ja aliurakoitsijaksi otetaan halvin. Ja silloin rakennuksilla alkaa myös harmaa talous rehottaa, kun ”kympin ukot” tekee työt ilman suomalaisen työehtosopimuksen turvaa. Eikä hallituksella ole mitään toimia harmaan talouden kitkemiseksi, vaan se päinvastoin leikkaa senkin torjunnasta.

Ruotsilla sumutetaan

Malm tuomitsee myös Orpon puheet mukamas Ruotsista kopioidusta työmarkkinamallista ja työttömyysturvan pohjoismaisesta tasosta.

- Pääministeri sumuttaa puhumalla Ruotsin mallista, kun jättää kertomatta, että Suomeen ei ole tulossa niitä elementtejä naapurimaasta, jotka suojaavat työntekijää. Kuten esimerkiksi tulkintaetuoikeus ja kanneoikeus.

- On todella läpinäkyvää, kun hallituksesta toivotaan nyt, etteivät työntekijät osoittaisi mieltään, kun hallitus suunnittelee työmarkkinoiden viemistä takaisin menneisyyteen. Sillä aikaa he runnovat lakko-oikeuden rajaamisen lävitse, jonka jälkeen ei enää voi mieltään osoittaa, Malm sanoo.  

Sosiaali- ja työttömyysturvaetuuksien leikkaukset Malm näkee hallituksen työkaluna luoda halpatyöhön pohjautuvaa yhteiskuntaa.

- Hallitus ei tee elettäkään, että se haluaisi toimia niin, että maksettaisiin ihmisille palkkaa, jolla tulisi toimeen - jolloin tukia ei tarvitsisi. Tällä menolla heikoimmassa asemassa olevat joutuvat tekemään montaa osa-aikatyötä, joista yhdestäkään ei saa kunnon palkkaa. Sopimusyhteiskunnan vahvistaminen sillä aidolla, duunarin Ruotsin mallilla, ei tule kuuloonkaan hallitukselle!

- Petteri Orpolle ja kokoomuksen juoksupoikana toimiville perussuomalaisille ”paras mahdollinen lopputulos” tarkoittaa sysimustaa tulevaisuutta, jossa annetaan rikkaimmille kauhalla veronkevennyksiä ja vähäosaisemmille tarjolla on vain kurjuutta, Malm suree.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm: Muuttuuko harmaa mustaksi28.11.2023 15:10:45 EET | Tiedote

Harmaa talous on lisääntynyt, vaikka kansallisesti, sekä Euroopan Unionin toimesta sitä pyritään suitsimaan. Vuosituhannen vaihteen jälkeen harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta on tullut kiinteä osa järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa myös Suomessa. Tästä räikeimpinä esimerkkeinä ovat olleet monet ravintoloiden takahuoneissa asuneet kokit tai thaimaalaiset marjanpoimijat sekä puutarhatyöntekijät. Ihmiskauppaa tapahtuu valitettavasti myös Suomessa.

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen tekijänoikeusesitys etenee huolimattomasta valmistelusta huolimatta24.11.2023 15:22:34 EET | Tiedote

Hallituksen esitys tekijänoikeuslain muuttamisesta on etenemässä kritiikistä huolimatta. Hyvää esityksessä on tietysti se, että kirjailijat saavat lainauskorvauksen myös e-lainauksista. Ongelmallisinta on se, että myös äänikirjojen lukijoille esitetään e-lainauskorvausta. Verkkokirjahyllyt jäävät korvausten ulkopuolelle. Kirjallisuuden tekijät ja äänikirjan lukijat eivät ole keskenään samassa asemassa äänikirjan lukijoiden eritasoisen työpanoksen ja tästä johtuvan erilaisen tekijänoikeudellisen aseman sekä ansaintamallin vuoksi. Kirjailijalla on tekijänoikeus teokseensa, kääntäjällä puolestaan tekijänoikeus käännökseensä. Äänikirjan lukijaa pidetään esittävänä taiteilijana, jolloin hänen panoksensa nauttii tekijänoikeuslain mukaista lähioikeussuojaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme