Kiinteistö Oy KaapelitaloKiinteistö Oy KaapelitaloKiinteistö Oy Kaapelitalo

Armas-festivaali: Ikääntyneiden kulttuuriset oikeudet on turvattava

Jaa

Armas on valtakunnallinen ikääntymistä juhlistava taide- ja kulttuurifestivaali, joka järjestetään vuosittain. Festivaalin päämääränä on tuoda ikääntyneiden ääni esiin ja puolustaa ikääntyneiden oikeuksia osallistua ja nauttia kulttuurista. Tänä vuonna Armasta juhlitaan 1.-14.10.2023. Ensi vuonna se siirtyy uuteen ajankohtaan kevätfestivaaliksi.

Lavatanssit
Lavatansseissa (Kuva: Sami Lamberg, Kapina Oy) Sami Lamberg, Kapina Oy Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Kulttuuripalveluiden käyttö ja kulttuuriharrastukset ovat yhteydessä hyväksi koettuun terveyteen ja elämänlaatuun. Taiteen parissa säännöllisesti vietetty aika edistää korkeallakin iällä kognitiivisia kykyjä ja vähentää dementian riskiä. 

Seitsemän toimintavuotensa aikana Armas on kasvanut festivaalista myös yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Se haluaa kiinnittää huomiota erityisesti ikääntyneiden kulttuuristen oikeuksien toteutumiseen niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. 

- Jokaisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluu oikeus osallistua taiteisiin ja kulttuuriin sekä kehittää ja ilmaista itseään, Armas-festivaalin johtaja ja tuottaja Raisa Karttunen painottaa.

Ikääntyneiden osallistuminen kulttuuripalveluihin laskee selkeästi 75 ikävuoden jälkeen. Syinä voivat olla mm. liikkumisen vaikeus, tiedonsaanti tai yksinäisyys. 

- Armas-festivaali haluaa omalta osaltaan edistää kulttuurin saavutettavuutta, jotta jokainen ikääntynyt voi nauttia taiteesta ja kulttuurista, Karttunen sanoo.

Festivaalilla on luvassa edellisten vuosien tapaan näyttelyitä, osallistavia työpajoja, teatteriesityksiä ja musiikkia ympäri Suomen eri taidelaitoksissa, kulttuurikeskuksissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa. 

Festivaali ottaa lähtölaukauksensa jo 12.9.2023 yleisölle avautuvalla Pasi Kostiaisen perhettä ja luopumista pohtivalla Aika hyppy -valokuvanäyttelyllä Kaapelitehtaan kulttuurikeskuksen Valssaamossa sekä Tanssin talossa järjestettävillä Lavatansseilla.

Ikääntyneiden kulttuuristen oikeuksien turvaaminen tarvitsee maailmanlaajuista yhteistyötä

Armas-festivaali on jo pidempään tehnyt kansainvälistä yhteistyötä. Se selvittää myös mahdollisuuksia perustaa kansainvälinen keskus, jossa kerättäisiin ja jaettaisiin tietoa siitä, miten ikääntyneiden kulttuurioikeudet toteutuvat ja miten kulttuuri näkyy ikääntyneiden elämässä ympäri maailmaa.

- Tällä hetkellä ei ole olemassa sellaista kansainvälistä tahoa, joka kokoaisi järjestelmällisesti yhteen eri toimijoita, Karttunen sanoo. - Ne kokemukset, joita olen eri seminaari- ja puhujamatkoillani Armaksen puitteissa kerännyt, ovat vakuuttaneet minut siitä, että tällaiselle yhteistyöelimelle ja verkostolle on suuri tarve.

- Maailma ikääntyy vauhdilla. Nyt on se hetki, jolloin voimme tuoda yhteen kansainvälisiä kulttuurialan ja terveydenhuoltoalan toimijoita sekä eri alojen tutkijoita, jotta voimme vaikuttaa tulevaisuuden päätöksentekoon, Karttunen tähdentää. 


--

Armas-festivaali järjestetään tänä vuonna 1.-14.10.2023. Festivaalin suojelijana toimii kansanedustaja Pekka Haavisto.
Lue lisää festivaalista ja tutustu syyskuun lopulla julkaistavaan ohjelmaan: www.armasfestivaali.fi.

Seuraava Armas-festivaali järjestetään 18.–31.3.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Kiinteistö Oy Kaapelitalo koordinoi ARMAS-festivaalia.

Kiinteistö Oy Kaapelitalo on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka peruskorjaa ja vuokraa vanhoja teollisuusrakennuksia taiteen, kulttuurin ja luovan alan tarpeisiin. Se tarjoaa yrityksille, järjestöille, taiteilijoille ja tapahtumatuottajille tiloja Kaapelitehtaalla, N10:ssä ja Suvilahdessa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistö Oy Kaapelitalo