Kiinteistö Oy KaapelitaloKiinteistö Oy KaapelitaloKiinteistö Oy Kaapelitalo

Festivalen Armas: De äldres kulturella rättigheter måste tryggas

Dela

Armas är en riksomfattande konst- och kulturfestival som firar åldrandet. Den ordnas årligen. Målet med festivalen är att föra fram de äldres röst och försvara deras rätt att delta och njuta av kultur. I år kommer Armas att ordnas den 1–14 oktober 2023. Nästa år flyttas festivalen till en ny tidpunkt och blir en vårfestival.

Lavadans. (Foto: Sami Lamberg, Kapina Oy)
Lavadans. (Foto: Sami Lamberg, Kapina Oy)

Användningen av kulturtjänster och kulturaktiviteter är kopplade till god upplevd hälsa och livskvalitet. Att regelbundet tillbringa tid med konst främjar våra kognitiva förmågor även i hög ålder och minskar risken för demens.

Under sina sju verksamhetsår har Armas utvecklats från en festival till en samhällspåverkare. Den vill ägna särskild uppmärksamhet åt förverkligandet av de äldres kulturella rättigheter både på nationell och internationell nivå.

- Det hör till varje människas grundläggande rättigheter att delta i konst och kultur och att utvecklas och uttrycka sig själv, framhåller Raisa Karttunen som är festivalchef och -producent.

De äldre tar klart mindre del av kulturtjänster efter fyllda 75 år. Det kan bero på bl.a. att det är svårt att röra sig, tillgången till information eller ensamhet.

- Armasfestivalen vill bidra till kulturens tillgänglighet, så att även de äldre får möjlighet njuta av konst och kultur, säger Karttunen.

Precis som tidigare år kommer festivalen att bestå av utställningar, inkluderande workshops, teaterföreställningar och musik på olika konstinstitutioner, kulturhus, äldreboenden och serviceboenden runt om i Finland.
 
Festivalen går av stapeln den 12 september 2023 med fotoutställningen Aika hyppy av Pasi Kostiainen som reflekterar över familj och att släppa taget och avstå, och den är öppen för allmänheten i Valssaamo i Kabelfabrikens kulturcenter. I Dansens hus ordnas även s.k. lavadans, dans på dansbana. 

Det behövs globalt samarbete för att värna om äldres kulturella rättigheter 

Armasfestivalen har redan en längre tid haft internationellt samarbete. Nu undersöker man också möjligheten att etablera ett internationellt centrum där man skulle samla in och dela information om hur äldres kulturella rättigheter förverkligas och hur kulturen återspeglas i de äldres liv runt om i världen.

- I nuläget finns det ingen internationell aktör som systematiskt skulle samla olika aktörer, säger Karttunen. – De erfarenheter som jag samlat på mig under mina olika seminarie- och föredragsresor inom ramen för Armas har övertygat mig om att det finns ett stort behov av ett sådant samarbetsorgan och nätverk.

- Världen åldras snabbt. Det är nu det gäller att sammanföra internationella aktörer inom kultur- och hälso- och sjukvårdssektorn samt forskare från olika områden, så att vi kan påverka framtida beslut, framhåller Karttunen.

--

Armasfestivalen ordnas i år den 1–14 oktober 2023. Riksdagsledamot Pekka Haavisto fungerar som festivalens beskyddare.
Nästa år ordnas Armasfestivalen den 18–31 mars 2024.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Festivalen Armas koordineras av Fastighet Ab Kabelhuset.

Fastighet Ab Kabelhuset är ett fastighetsbolag som ägs av Helsingfors stad. Vi äger, renoverar och hyr ut gamla industrifastigheter för konstens och kulturens behov. Vi erbjuder lokaler i Kabelfabriken, N10 och Södervik för företag, artister och arrangörer för evenemang.

Andra språk

Följ Kiinteistö Oy Kaapelitalo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kiinteistö Oy Kaapelitalo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum