Hämeen ELY-keskus

Pohjavesialueiden geologista rakennetta selvitetään Iitissä ensimmäisellä Salpausselällä

Jaa

Hankkeen maastotyöt alkavat syyskuun puolivälissä ja koko rakenneselvitystyö valmistuu maaliskuussa 2024. Pohjavesialueiden tutkimisella saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua, pohjavesien suojelua ja seurantaa sekä vedenhankinnan turvaamista.

Pohjavesialue-kyltti maastossa.
Kuva: Petri Siiro Petri Siiro Petri Siiro

Iitin Kausalan, Arolahden, Tillolan ja Miehonkankaan pohjavesialueilla aloitetaan geologisen rakenteen ja pohjavesiolosuhteiden selvittäminen. Hankkeen maastotyöt alkavat syyskuun puolivälissä, ja koko rakenneselvitystyö valmistuu maaliskuussa 2024. Tutkimukset sijoittuvat ensimmäiselle Salpausselälle Kausalan taajamasta KymiRingin moottoriurheilukeskuksen itäpuolelle, Kouvolan rajalle saakka.

Tutkimusalueella kairataan maaperää kallioperään asti viidessä pisteessä ja pisteisiin asennetaan pohjaveden havaintoputket. Laajemmin kallioperän syvyyttä ja irtomaakerroksen paksuutta tutkitaan painovoimamittausten avulla. Painovoimamittausta tehdään noin 27 kilometriä. Painovoimamittausten aikana maastossa liikkuu jalkaisin 2–3 henkilön mittausryhmä. Tutkimukset tehdään siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa asukkaille ja ympäristölle. Kairaukset tehdään maanomistajien luvalla ja niiden osalta maanomistajiin on oltu erikseen yhteydessä.

Kartta%20tutkimusalueesta.
Kartta tutkimusalueesta.

Hankkeella uutta tietoa pohjaveden virtauksesta

Hydrogeologisen rakenneselvityksen, painovoimamittausten ja maaperäkairausten avulla hankitaan uutta tietoa tutkimusalueen pohjaveden virtaussuunnista ja virtausta ohjaavista kalliokynnyksistä, pohjaveden korkeustasoista sekä maaperän kerrosrakenteista. 

Pohjavesialueiden tutkimisella saatava lisätieto palvelee maankäytön suunnittelua, pohjavesien suojelua ja seurantaa sekä vedenhankinnan turvaamista. Uuden tiedon avulla voidaan ohjata kaavoitusta ja rakentamista alueille, joilla riskit pohjavedelle ovat pienemmät. Tarvittaessa voidaan myös tarkistaa pohjavesialueen rajausta. Tiedot palvelevat lisäksi pohjavettä mahdollisesti uhkaavissa onnettomuustilanteissa tarvittavien toimenpiteiden ennakoimista ja suorittamista.

Geologinen rakenneselvitys on Geologian tutkimuskeskuksen, Iitin kunnan ja Hämeen ELY-keskuksen yhteistyöhanke. Tutkimusten käytännön toteutuksesta vastaa Geologian tutkimuskeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230
Jukka Ojalainen, geologi, Geologian tutkimuskeskus, puh. 020 550 2597
Harri Hoffren, tekninen johtaja, Iitin kunta, puh. 040 485 4037
Melina Mallat, toimitusjohtaja, Iitin Vesihuolto Oy, puh. 040 153 5042

Tiedotus:

Emma Hietamäki, puh. 0295 024 250

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Lomautukset lisäsivät työttömien määrää Hämeessä lokakuussa21.11.2023 08:06:54 EET | Tiedote

Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli lokakuun lopussa 17 900 työtöntä työnhakijaa, joista 1900 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä nousi seitsemän prosenttia viime vuodesta, mikä johtui lähes kokonaan lomautettujen määrän kasvusta. Sekä lomautettujen että muiden työttömien määrä kasvoi syyskuusta lokakuuhun. Tiedot tulevat esiin Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lomautukset käänsivät työttömyyden kasvuun24.10.2023 08:03:51 EEST | Tiedote

Hämeen ELY-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli syyskuun lopussa 17 104 työtöntä työnhakijaa, joista 1314 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 229 enemmän (1 %) kuin vuosi sitten. Kasvu johtui lomautettujen määrän lisääntymisestä. Myös elokuusta syyskuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa kasvoi johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Hämeen ELY-keskus on lausunut Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen ympäristövaikutuksista20.10.2023 07:21:32 EEST | Tiedote

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee puhtaiden kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta Lahteen. Hankkeessa on ollut käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA), jonka aikana on selvitetty tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutuksia. Hämeen ELY-keskus katsoo, ettei hankkeella ole toteutuessaan todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme