Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Tyttö joka nousi sortoa vastaan – romaani Nimeni on Oliva Denaro pohjaa italialaisen Franca Violan tositarinaan

Jaa

Viola Ardonen romaanin Nimeni on Oliva Denaro esikuva Franca Viola taisteli aikanaan niin kutsuttua korjaavaa avioliittoa vastaan vastaan Italiassa. Ardone on italialainen kirjailija, joka tarkastelee romaaneissaan italialaisen lähihistorian kipupisteitä.

Viola Ardonen romaani Nimeni on Oliva Denaro kertoo 16-vuotiaasta eteläitalialaisesta tytöstä, joka taisteli vapaudesta aikana, jolloin naisten oikeuksia rajoittivat perinteet, uskonto ja ennakkoluulot. Kyseessä ei ole 1800-luku – vaan vuosi 1960.

Olivan äidillä oli tapana sanoa: ”Nainen on kuin vaasi, joka rikkoo sen, joutuu ostamaan sen.” 

Oliva torjui leipurin pojan lähentelyt, minkä seurauksena tämä raiskasi hänet. Vielä 1960-luvulla Italian laissa puhuttiin korjaavasta avioliitosta, ja poika sai raiskaamalla oikeutuksen mennä naimisiin Olivan kanssa. Oliva taisteli oikeudesta valita oma elämänsä ja ilmoitti pojasta poliisille, vaikka tiesi seurauksista pienessä yhteisössä.

Kirjan tapahtumat perustuvat edelleen hengissä olevan Franca Violan (s. 1948) elämään. Romaanin päähenkilön nimi on muutettu Viola Ardonen anagrammiksi. Laki korjaavasta avioliitosta kumottiin Italiassa lopulta vuonna 1981.

Viola Ardone (s. 1974) on palkittu napolilainen kirjailija. Hänen edellinen romaaninsa Lasten juna perustuu myös tositapahtumiin. Toisen maailmansodan aikaan köyhästä Etelä-Italiasta lähetettiin lapsia rikkaaseen pohjoiseen, vähän kuin Italian sotalapsista. Romaaneissa toistuu se, miten hauras ja nuori eurooppalainen arvopohjamme on.

Viola Ardonea on mahdollista haastatella. Teoksen on suomentanut Laura Lahdensuu. Äänikirjan lukee Anna-Riikka Rajanen.

Viola Ardone:
Nimeni on Oliva Denaro
Aula & Co
318 s.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedustelut: Nora Varjama, nora.varjama@aulakustannus.fi, puh. 050 547 6868

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.

Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books mutta on itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Iain M. Banks, maailman paras scifikirjailija - Ville Keynäs kertoo suurprojektista to 9.11. klo 166.11.2023 16:18:05 EET | Kutsu

Iain M. Banksin Kulttuuri-sarjan (Muista Flebasta, Pelaaja, Aseiden käyttö) voi sanoa aloittaneen avaruusoopperoiden uuden tulemisen kirjallisuudessa. Aula & Co julkaisee Kulttuuri-sarjan kolme ensimmäistä kirjaa lyhyen ajan sisällä. Ville Keynäs on huolellisesti käynyt läpi omat suomennoksensa. Mikään helppo työ se ei ollut, sen verran paljon teossarjassa on kosmologisia termejä. Kustantaja Niko Aula ja suomentaja Ville Keynäs keskustelevat Banksista Rosebudin Sivullinen-kirjakaupassa torstaina 9.11. klo 16-17. Sivullinen sijaitsee Kaisa-talossa Helsingissä osoitteessa Kaisaniemenkatu 5 Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuma myös lähetetään suorana Rosebudin Youtube-kanavalla.

Kirjamessujen päävierat Paolo Giordano (Italia), Annie Lyons (UK) ja Martin Österdahl (Ruotsi) – Aula & Co Helsingin kirjamessuilla24.10.2023 12:10:03 EEST | Tiedote

Aula & Co:n ulkomaiset kirjailijavieraat Helsingin kirjamessuilla ovat italialainen Paolo Giordano (Tasmania, la 28.10. klo 11), brittikirjailija Annie Lyons (Pommisuojan lukupiiri, la klo ) ja Martin Österdahl (Uudenvuodenjuhlat). Muita teemoja ja aiheita ovat isän sairastuminen sydämen tuhoavaan sairauteen, suomalaisnero Eric Tigerstedt, rescuekissat, elintarvikkeiden historia, ihmisen elimistön toiminta, mainosmaailma, valta fantasiakirjallisuudessa ja Turun linnan Katariina -nimiset valtiattaret.

Vehka Kurjenmiekka kirjoitti esikoisromaaniaan Kellopelisydän 12 vuotta20.10.2023 10:30:31 EEST | Tiedote

Vehka Kurjenmiekka aloitti esikoisromaaninsa Kellopelisydän kirjoittamisen 12 vuotta sitten. "Kirjoitin kymmeniä toisistaan paljon poikkeavia aloituksia, joissa samaa oli oikeastaan lähinnä aloituslause ja pohjaidea." Lopputuloksena on romaani, joka on saanut poikkeuksellisen paljon huomiota etenkin Instagramissa. Kirjamessujen teema on tänä vuonna valta, ja Kurjenmiekka sekä Niklas Ahnberg (Poika joka paransi haavat) kertovat valta-teeman pohjalta kirjoistaan Helsingin kirjamessuilla lauantaina 28.10. klo 13.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme