Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Tyttö joka nousi sortoa vastaan – romaani Nimeni on Oliva Denaro pohjaa italialaisen Franca Violan tositarinaan

Jaa

Viola Ardonen romaanin Nimeni on Oliva Denaro esikuva Franca Viola taisteli aikanaan niin kutsuttua korjaavaa avioliittoa vastaan vastaan Italiassa. Ardone on italialainen kirjailija, joka tarkastelee romaaneissaan italialaisen lähihistorian kipupisteitä.

Viola Ardonen romaani Nimeni on Oliva Denaro kertoo 16-vuotiaasta eteläitalialaisesta tytöstä, joka taisteli vapaudesta aikana, jolloin naisten oikeuksia rajoittivat perinteet, uskonto ja ennakkoluulot. Kyseessä ei ole 1800-luku – vaan vuosi 1960.

Olivan äidillä oli tapana sanoa: ”Nainen on kuin vaasi, joka rikkoo sen, joutuu ostamaan sen.” 

Oliva torjui leipurin pojan lähentelyt, minkä seurauksena tämä raiskasi hänet. Vielä 1960-luvulla Italian laissa puhuttiin korjaavasta avioliitosta, ja poika sai raiskaamalla oikeutuksen mennä naimisiin Olivan kanssa. Oliva taisteli oikeudesta valita oma elämänsä ja ilmoitti pojasta poliisille, vaikka tiesi seurauksista pienessä yhteisössä.

Kirjan tapahtumat perustuvat edelleen hengissä olevan Franca Violan (s. 1948) elämään. Romaanin päähenkilön nimi on muutettu Viola Ardonen anagrammiksi. Laki korjaavasta avioliitosta kumottiin Italiassa lopulta vuonna 1981.

Viola Ardone (s. 1974) on palkittu napolilainen kirjailija. Hänen edellinen romaaninsa Lasten juna perustuu myös tositapahtumiin. Toisen maailmansodan aikaan köyhästä Etelä-Italiasta lähetettiin lapsia rikkaaseen pohjoiseen, vähän kuin Italian sotalapsista. Romaaneissa toistuu se, miten hauras ja nuori eurooppalainen arvopohjamme on.

Viola Ardonea on mahdollista haastatella. Teoksen on suomentanut Laura Lahdensuu. Äänikirjan lukee Anna-Riikka Rajanen.

Viola Ardone:
Nimeni on Oliva Denaro
Aula & Co
318 s.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedustelut: Nora Varjama, nora.varjama@aulakustannus.fi, puh. 050 547 6868

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.

Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books mutta on itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Palkittu dekkaristi Tove Alsterdal sijoittaa dekkarinsa "Ruotsin vuonoille" Ådaleniin13.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Lasiavain-palkittu kirjailija Tove Alsterdal on Ruotsin suosituimpia dekkaristeja. Alsterdalin uuden dekkarisarjan suurin tenho on siinä, että hän sijoittaa kirjojensa tapahtumat "Ruotsin takamaille" Ådaleniin, joka sijaitsee Vaasaa vastapäätä ja on tunnettu paitsi suoraan merestä nousevista vuorista myös synkeistä lähihistorian tapahtumista. Uusin teos Syväsatama perustuu tällaiseen tapahtumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme