Suomen Kulttuurirahasto

Tampereen sananvapaustapahtumaan huipputason vieraita

Jaa

Ensimmäisen Tampereen sananvapaustapahtuman puhujavieraita ovat Ukrainan lähihistoriaan kytkeytyvä mediajohtaja, Donbasin palkittu sotakuvaaja ja valkovenäläinen poliittinen vanki. 

Syyskuun lopussa järjestettävä ensimmäinen Tampereen sananvapaustapahtuma saa useita kiinnostavia puhujavieraita. Pääteemaan eli mediavapauden merkitykseen itsenäisen Ukrainan tarinassa johdattelevat pääpuhuja, Voice of American Itä-Euroopan johtaja Myroslava Gongadze sekä kansainvälisesti tunnustettu ukrainalainen sotareportteri, The Donbas Frontliner -nimellä tunnettu uutiskuvaaja Andriy Dubchak, jonka etulinjan kuvista avautuu ainutkertainen näyttely Tampereen Finlaysonin alueelle.

Ukraina uutiskuvien takaa -näyttelyssä on nähtävillä teoksia myös kiovalaiselta valokuvaajalta Kseniia Pavlovalta ja ukrainalaistamperelaiselta taiteilijalta Lisa Glybchenkolta.

Tapahtuman kunniavieras, pääpuhuja Myroslava Gongadze ottaa tänä syksynä vastaan arvostetun amerikkalaisen Inamori Ethics Prizen työstään sananvapauden ja oikeusvaltion puolesta. Gongadze on vuodesta 2000 tavoitellut oikeutta tuolloin murhatulle aviomiehelleen, Ukrainska Pravda -verkkolehden perustajalle Georgiy Gongadzelle.

Keskustelu Ukrainan sananvapaudesta alkaa kutsuvierastilaisuudessa Tampereen Raatihuoneella ke 27.9. ja jatkuu kaikille ilmoittautuneille avoimessa yleisötilaisuudessa Tampereen yliopiston journalistikoulutuksen tiloissa to 28.9. klo 9–12.

Pääpuhujan viestiä ovat asiantuntijoina kommentoimassa toimittaja Antti Kuronen Ylestä, toimittaja Jussi Konttinen Helsingin Sanomista, kansainvälisen liiketalouden professori Kari Liuhto Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta ja Pan-Eurooppa Instituutista, puheenjohtaja Yrsa Grune-Luoma Toimittajista ilman rajoja, Salla Nazarenko Journalistiliitosta ja julkisen palvelun tutkija Anna Maris Ruotsin FOJO-mediainstituutista. Tapahtumia juontavat Lännen Median toimituksen päällikkö Matti Posio ja ukrainalainen journalisti Yuliia Shchetyna

Esitapahtumassa ti 26.9. otetaan yhteys kiven sisään, kun puhujavieraaksi saapuu palkittu ihmisoikeuksien puolustaja ja kolmen vuoden poliittisesta vankeustuomiostaan heinäkuussa vapautunut valkovenäläinen lakimies Leanid Sudalenka. Sudalenka kertoo omakohtaisesti Valko-Venäjän vangittujen journalistien ja yli 1500 poliittisen vangin karmeasta tilanteesta diktatuurissa.

Tapahtuman tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet 

Taustaa

Tampereen sananvapaustapahtuma keskittyy sananvapauteen ja sen merkitykseen. Lajissaan Suomen ensimmäisen tapahtuman teemana on tänä syksynä mediavapauden ja moniarvoisen tiedonvälityksen merkitys osana itsenäisen Ukrainan tarinaa.

Tampereen sananvapaustapahtuma järjestetään Tampereella 26.–28.9.2023. Tapahtuma on tarkoitus järjestää vaihtuvan aiheen ympärille joka toinen vuosi toistuvana.

Miksi teemaksi valittiin sananvapaus? Sananvapaus on ydinarvo: se kuuluu jokaisen demokraattisen yhteiskunnan ytimeen ja on tärkeä osa vapaan ihmisen arkielämää. Sananvapaus kuuluu kaikille.

Tampereen sananvapaustapahtuman järjestää Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhdessä Tampereen kaupungin Operaatio Pirkanmaan, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKESin, Toimittajat ilman rajoja Suomen, Pan-Eurooppa Instituutin, Finlaysonin alueen ja Lännen Median kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Silja Minkkinen-Poikolainen, Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston asiamies,
puh. +358 50 385 7610, silja.minkkinen-poikolainen@skr.fi

Matti Posio, Tampereen sananvapaustapahtuman aloitteentekijä ja Lännen Median toimituksen päällikkö, puh. +358 40 7717828, hanke.matti.posio@skr.fi tai matti.posio@lannenmedia.fi

Kuvat

Ukrainalainen sotareportteri Andriy Dubchak tuo Tampereen Sananvapaustapahtumaan todistusvoimaisia uutiskuviaan Venäjän-Ukrainan-sodan etulinjasta. Dubchak on työssään The Donbas Frontliner -median kuvaajana nähnyt kaiken.
Ukrainalainen sotareportteri Andriy Dubchak tuo Tampereen Sananvapaustapahtumaan todistusvoimaisia uutiskuviaan Venäjän-Ukrainan-sodan etulinjasta. Dubchak on työssään The Donbas Frontliner -median kuvaajana nähnyt kaiken.
Lataa
Uusi sananvapaustapahtuma keskittyy mediavapauteen ja tiedonvälityksen merkitykseen Ukrainassa. Ukrainalainen journalisti Myroslava Gongadze kertoo oman näkökulmansa aiheeseen ja antaa ensimmäisen Tampereen sananvapausjulistuksen.
Uusi sananvapaustapahtuma keskittyy mediavapauteen ja tiedonvälityksen merkitykseen Ukrainassa. Ukrainalainen journalisti Myroslava Gongadze kertoo oman näkökulmansa aiheeseen ja antaa ensimmäisen Tampereen sananvapausjulistuksen.
Lataa
Valkovenäläinen ihmisoikeusjärjestö Viasnan johtaja ja entinen poliittinen vanki Leanid Sudalenka saapuu Tampereen Sananvapaustapahtumaan kertomaan kokemuksistaan valkovenäläisissä vankiloissa, joissa istuu jopa 12 vuoden tuomioita tekaistuin syyttein myös arviolta 40  toimittajaa.
Valkovenäläinen ihmisoikeusjärjestö Viasnan johtaja ja entinen poliittinen vanki Leanid Sudalenka saapuu Tampereen Sananvapaustapahtumaan kertomaan kokemuksistaan valkovenäläisissä vankiloissa, joissa istuu jopa 12 vuoden tuomioita tekaistuin syyttein myös arviolta 40 toimittajaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö, joka tukee tiedettä, taidetta ja kulttuurielämää myöntämällä apurahoja keskusrahastosta ja 17 maakuntarahastosta. Kulttuurirahasto toimii suomalaisen kulttuurin hyväksi myös käynnistämällä ja toteuttamalla yhteistyökumppaneiden kanssa erilaisia hankkeita. Säätiön omaisuus koostuu yli 80 vuoden aikana saaduista lahjoituksista. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kulttuurirahasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme