Työeläkeyhtiö Elo

Työvoimapula kannustaa entistä useamman eläkeläisen töihin – lähes kaikki suhtautuvat suopeasti työroolin vaihtumiseen

Jaa

Eläkkeellä työskentelevät suomalaiset menevät hyvällä mielellä töihin ja oppivat mielellään uutta. Eläkeläisten työhaluja herättelee mielekkään tekemisen lisäksi kaksi ajankohtaista tekijää: työvoimapula ja oman eläkkeen riittämättömyys. Hyvin harva vaihtaa alaa tai työnantajaa. Elon kyselyn mukaan 87 % jatkoi eläkkeellä työtä samalla alalla.

Katja Veirto työeläkeyhtiö Elo
Elon yhteiskuntasuhdejohtaja Katja Veirto

Useampi kuin joka neljäs ansiotyötä (27 %) eläkkeellä tekevistä suomalaista sanoo, että työvoimapula ja mahdollisuus olla helpottamassa sitä vaikuttaa heidän haluunsa jatkaa työntekoa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden parissa työskentelevistä näin ajattelee 41 %, mikä on merkittävästi suurempi tulos kuin muiden alojen osalta. Tulos selviää työeläkeyhtiö Elon kyselystä, johon vastasi elokuussa 1 205 eläkkeensaajaa.

Perinteisesti syyt eläkkeellä työskentelyyn ovat liittyneet haluun tehdä mielekkäitä asioita ja mahdollisuus parantaa omaa elintasoa. Tämä näkyy myös Elon kyselyssä. Nyt näiden syiden rinnalle on tullut noussut uusia motiiveja. Työvoimapulan lisäksi eläkeläisiä vetää töihin kiristynyt taloudellinen tilanne. 26 % vastanneista sanoi, ettei oma eläke riitä elämiseen. Samansuuntaisia tuloksia kertoi Elon kysely joulukuussa 2022. 78 % vanhuuseläkkeen saajista sanoi silloin kiristäneensä kulutustaan hintojen nousun seurauksena.

– Entistä useampi eläkeläinen venyy ja kantaa vastuuta, kun he näkevät konkreettisesti työvoimapulan jäljet työpaikoilla. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa työntekijöiden solidaarisuus korostuu. Kollegoita ei haluta jättää pulaan, vaan tullaan itse avuksi. Elinkustannusten nousu on toinen iso tekijä. Moni eläkeläinen on tiukoilla, vaikka indeksikorotukset ovat helpottaneet tilannetta hieman, sanoo Elon yhteiskuntajohtaja Katja Veirto.

Harva vaihtaa uudelle alalle tai työnantajalle

Elon kyselyn mukaan 87 % eläkkeen rinnalla työskentelevistä on jatkanut samalla alalla ja 63 % samalla työnantajalla kuin ennen eläkkeelle jäämistä. Hyvin harva siirtyy toiseen työpaikkaan eläkkeellä tai saa työmahdollisuuksia uudelta alalta.

– Suomi jää konkareiden työllistämisessä jälkeen muista Pohjoismaista. Varsinkin yksityisen puolen työnantajilla on yhä löytämättä merkittävä konkareiden työvoimareservi. Se on sääli, koska tässä porukassa on intoa, osaamista ja työkykyä, toteaa Veirto.

Elon kyselyn mukaan konkarit suhtautuvat uuden oppimiseen ja töihin menemiseen myönteisesti. Ajatuksen ”minusta on mukava mennä töihin” jakaa valtaosa vastaajista. Tämän väitteen vastausten keskiarvo nousi 4,2:een (0=täysin eri mieltä, 5=täysin samaa mieltä). ”Suhtaudun uuden oppimiseen innostuneesti” saa keskiarvon 3,5.

Konkarit ovat valmiita hyppäämään rivityöntekijän rooliin

Elon kyselyssä korostuu, että eläkeläiset sekä odottavat työnantajalta joustavuutta että ovat itse valmiita joustamaan. Joka neljännellä kyselyyn vastanneella oma työrooli oli vaihtunut eläkkeellä vähemmän vaativaan, eli esimerkiksi päällikkötehtävästä työntekijäksi. 4 % oli siirtynyt vaativampaan rooliin. Peräti 76 % vaihtaneista oli tyytyväinen tähän ja 23 % suhtautuu roolin vaihtamiseen neutraalisti.

– Toisin kuin joskus oletetaan, ovat konkarit selvästi valmiita hyppäämään rivityöntekijän rooliin tai siirtymään muuten vähemmän vaativiin tehtäviin. Valtaosa on muutokseen erittäin tyytyväisiä. Nuoremmalle esihenkilölle konkari voi kuitenkin olla todella tärkeä sparrauskaveri ja hiljaisen tiedon lähde työyhteisössä. Olisi kaikkien etu, että eri sukupolvien osaaminen tulisi hyödynnettyä, kuvaa Veirto.

Hän pitää ilahduttavana, että Elon kyselyyn vastanneet konkarityöntekijät kokevat väitteen ”konkareihin suhtaudutaan arvostavasti työpaikallani” pätevän hyvin heidän kohdallaan. Asteikolla 0-5 vastausten keskiarvo on 4,2. Konkareiden yhteiskunnallisesta arvostuksesta keskiarvo tippuu 2,9:een.

– Kun kokemusta arvostetaan ja eläkeikäisiä työntekijöitä kohdellaan hyvin, välittää työnantaja tärkeän viestin myös nykyisten työntekijöiden suuntaan. Monille konkareille kiinnostus töiden jatkamiseen herää vasta jonkun ajan päästä eläkkeelle jäämisestä. Työnantajan kannattaa ajoissa nostaa esiin, että töitä on eläkkeelläkin tarjolla. Myös eläkkeelle jääneisiin on fiksua pitää yhteyttä ja saada heidät tuntemaan itsensä työyhteisön jäseniksi. Tämä varmasti madaltaa kynnystä tehdä muutama työvuoro tarpeen tullen, sanoo Veirto.

Lisätietoa kyselystä:
Kyselyn vastaukset kerättiin 14.8.-27.8.2023 välisenä aikana sähköpostikyselyllä. Kyselyyn vastasi 1 205 Elon eläkeasiakasta, jotka
tekevät ansiotyötä eläkkeen rinnalla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin puolen miljoonan työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme noin 250 000 eläkkeensaajasta ja noin 29 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Elos delårsrapport 1.1–30.9.2023: Placeringsintäkterna var 2,7 procent och nedskrivningar på fastighetsinvesteringar minskade avkastningen25.10.2023 10:01:00 EEST | Tiedote

Placeringsmarknaden gav en måttfull avkastning under redovisningsperioden. Geografiskt sett ökade skillnaderna i avkastningarna på aktiemarknaden. Ränteavkastningarna var positiva trots centralbankernas räntehöjningar. Tack vare den förbättrade kostnadseffektiviteten kommer Elos prognostiserade överskott på 7,7 miljoner euro att återbetalas till kunderna.

Förändring i Elos ledningsgrupp12.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Arbetspensionsbolaget Elos placeringsdirektör och vice verkställande direktör Hanna Hiidenpalo har meddelat att hon kommer att lämna sin befattning i slutet av 2023. Hiidenpalo har lett Elos placeringsverksamhet sedan bolaget grundades 2014. Hon lämnar sin nuvarande befattning den 30 september 2023 och fortsätter som rådgivare fram till utgången av 2023. ”Hanna Hiidenpalo har målmedvetet lett Elos placeringsverksamhet i en turbulent miljö med goda resultat. Hon lämnar efter sig en kompetent och engagerad organisation. Hon har också spelat en viktig roll i uppbyggnaden av Elos nya strategi. Vi tackar Hanna för hennes betydande insats och önskar henne framgång i framtiden", konstaterar Carl Pettersson, verkställande direktör. "Tio år på Elo har varit fina och händelserika år. Under de senaste åren har vi utvecklat vår placeringsprocess för att motsvara förändringar i verksamhetsmiljön och vårt placeringsresultat är bra. Jag vill tacka min chef och alla mina kollegor för ett gott samarbet

Muutos Elon johtoryhmässä12.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Työeläkeyhtiö Elon sijoitusjohtaja ja varatoimitusjohtaja Hanna Hiidenpalo on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä Elossa vuoden 2023 loppuun mennessä. Hiidenpalo on johtanut Elon sijoitustoimintaa Elon perustamisesta eli vuodesta 2014 alkaen. Hän lopettaa nykyisessä tehtävässään 30.9.2023 ja toimii neuvonantajana vuoden 2023 loppuun asti. ”Hanna Hiidenpalo on johtanut Elon sijoitustoimintaa päämäärätietoisesti turbulentissa toimintaympäristössä hyvin tuloksin. Hän jättää seuraajalleen osaavan ja sitoutuneen sijoitusorganisaation. Hänellä on ollut merkittävä rooli myös Elon uuden strategian rakentamisessa. Kiitämme Hannaa merkittävästä työpanoksesta ja toivotamme hänelle mitä parhainta menestystä jatkossa”, toimitusjohtaja Carl Pettersson sanoo. ”Kymmeneen vuoteen Elossa on mahtunut monta hyvää ja vaiherikasta vuotta. Viime vuosina olemme kehittäneet sijoitusprosessia vastaamaan toimintaympäristön muutoksiin ja sijoitustoimintamme tulos on hyvä. Haluan kiittää esihenkilöäni ja kaikkia kol

Elos placeringsavkastning var 2,8 procent och kostnadseffektiviteten förbättrades avsevärt23.8.2023 10:01:00 EEST | Tiedote

Placeringsmarknaden avkastade bättre än väntat tack vare den goda ekonomiska utvecklingen. Avkastningarna på aktiemarknaden differentierades kraftigt särskilt i slutet av våren både geografiskt och per sektor. Ränteavkastningarna var positiva i början av året trots central­bankernas räntehöjningar. Våra driftskostnader sjönk redan för andra året i följd, och vi förbättrade således vår kostnadseffektivitet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme