NYAB Oyj

NYAB aloittaa työt Talgan Euroopan ensimmäisessä kaupallisessa akkuanodijalostamossa

Jaa

NYAB aloittaa maanrakennustyöt Talgan uudessa akkuanodijalostamossa Luulajan teollisuuspuistossa. Uusiutuvalla energialla toimiva laitos on osa Talgan investointia ilmastoälykkäisiin akkuanodeihin, joissa käytetään Kiirunan kunnassa sijaitsevan Vittangin kaivoksen luonnongrafiittia. Jalostamon rakentamisen valmistelu alkaa tällä sopimuksella ja käynnistyy syyskuussa.

Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Luleå Hamn.
Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Luleå Hamn. Kuva: Luleå Hamn. Kuva: Luleå Hamn.

Vihreä teollinen siirtymä jatkuu Pohjois-Ruotsissa

Pohjois-Ruotsissa on meneillään merkittävä investointibuumi, ja pelkästään Luulajassa suunnitellut investoinnit ovat yli 100 miljardia Ruotsin kruunua. Luulajan teollisuuspuisto on vihreän siirtymän keskus, johon investoivat Talgan kaltaiset raskaan teollisuuden yritysten keskittymät.

Talga AB kehittää vihreän grafiitin akkuanodituotteita, teknologiaa ja kehittyneitä materiaaleja. Talga on nyt perustamassa ensimmäistä kaupallista tehdastaan Luulajaan, jossa akkuanodimateriaalin vuosituotanto on suunniteltu riittävän noin 200 000 sähköautoon.

"Olemme erittäin tyytyväisiä, että tämän NYAB:n kanssa tehdyn sopimuksen myötä voimme käynnistää merkittävän investointimme Luulajassa. Uudella jalostamolla on ratkaiseva merkitys siirryttäessä kestävämpään tulevaisuuteen. Käyttämällä Vittangin luonnongrafiittia, vihreää energiaa ja omaa prosessiteknologiaa voimme vähentää akkuanodien tuotannosta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä jopa 92 prosenttia", sanoo Talgan projektijohtaja Peder Enoksson.

NYABin töihin kuuluvat tarvittavat maanrakennustyöt. Maaperän louhinta, täyttö, putkenlasku ja pinnoitustyöt laitosasennuksia ja rakennuksia varten. Työ alkavat välittömästi. Allekirjoitettuun sopimukseen sisältyy optio maa- ja infrastruktuuritöistä, jotka on tarkoitus käynnistää viimeistään keväällä 2024. Osapuolet ovat sopineet, että sopimuksen arvoa ei julkisteta.

"NYAB on perustettu Luulajassa, ja sillä on syvä ymmärrys ja läheinen yhteys alueisiin, joilla toimimme. Se, että olemme jälleen mukana yhdessä Luulajan teollisuuspuistoon sijoittuvassa tärkeässä projektissa, antaa meille hyvät mahdollisuudet tarttua uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Haluamme jatkossakin olla edistämässä vihreää ja teollista siirtymää. Olemme ylpeitä Talgan osoittamasta luottamuksesta", sanoo NYAB Sverige AB:n toimitusjohtaja Magnus Granljung.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Luleå Hamn.
Luulajan satama on vihreän teollisen vallankumouksen satama Pohjois-Ruotsissa. Kuva: Luleå Hamn.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

NYAB on puhtaan tulevaisuuden rakentaja, jolla on vuosikymmenien kokemus vaativista rakennushankkeista. Olemme mahdollistamassa Pohjoismaiden vihreää siirtymää tarjoamalla uusiutuvaa energiaa ja kestävää infrastruktuuria koskevia suunnittelun, rakentamisen ja kunnossapidon palveluita julkisen ja yksityisen sektorin asiakkaille. NYABin pääkonttori sijaitsee Oulussa ja sillä on yli 400 työntekijää eri toimipisteissä Suomessa ja Ruotsissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta NYAB Oyj

Sitemalle historiansa suurin suunnittelutoimeksianto - Sitema suunnittelee Fingridin voimajohdon Kalajoen Jylkästä Ullavaan29.6.2023 09:30:45 EEST | Tiedote

Sitema on voittanut historiansa suurimman noin 1 miljoonan euron suunnittelutoimeksiannon Fingridille. Kyseessä on Fingridin kahden rinnakkaisen 400+110 kilovoltin voimajohdon yleissuunnittelukokonaisuus välillä Jylkkä-Ullava. Voimajohdon pituus on 70 km. Suunniteltavat voimajohdot sijoittuvat Kalajoen, Merijärven, Alavieskan, Kannuksen ja Toholammen kuntien alueelle. Projekti alkaa heti ja kestää maaliskuulle 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme