DNA Oyj

DNA:n tutkimukset osoittavat: suomalaiset kaipaavat lisätukea arkiseen tietoturvaan

Jaa

DNA:n vuosittain teettämistä Koululais- ja Digitaalinen elämä -tutkimuksista on havaittavissa, kuinka suomalaisten kiinnostus tietoturvaan on kasvussa. Muun muassa lisääntynyt etätyö sekä tietojenkalasteluiden määrä ovat seikkoja, joiden vuoksi suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia tietoturvallisimmista laitteista ja yhteyksistä.

Lisääntynyt etätyö kasvattaa tietoturvan merkitystä – myös reissussa ja mökillä

Syyslomakausi on taas lähestymässä, jolloin yhä useampi siirtyy etätöihin, esimerkiksi mökille. Tällöin netin tärkeys korostuu niille, jotka kaipaavat luonnonläheistä työympäristöä, tinkimättä kuitenkaan yhteyksistä. Toimintavarman netin lisäksi työasioiden parissa työskentely korostaa myös tietoturvaratkaisuiden merkitystä.

”Työnantajalle ei usein nykyään ole niinkään väliä, missä työt tehdään, kunhan kaikki sovittu tulee tehdyksi ajallaan ja hyvin. Huijausten määrät ovat yhä kasvussa, ja etätöiden yleistyessä näitä kohdistetaan yksityishenkilöiden lisäksi paljon myös organisaatioiden työntekijöille. Lisääntyneen etätyöskentelyn myötä asiakkaamme arvostavat toimintavarmojen nettiyhteyksien lisäksi yhä enemmissä määrin myös tietoturvallisia yhteyksiä. ", kertoo DNA:n mobiililiiketoimintajohtaja, Cedric Kamtsan.


DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus on osoittanut, kuinka erityisesti alle 25-vuotiaat kokevat tietonsa tietoturvauhista riittäviksi (75 %). Kokemus riittävästä tiedosta laskee sitä mukaa, mitä vanhemmista vastaajista on kyse. Vaikka nuoret kokevat tietävänsä riittävästi tietoturvauhista, ovat he myös kaikkein epävarmimpia siitä, miten tietoturvauhilta voidaan suojautua – peräti 41 prosenttia alle 25-vuotiaista ilmoitti pelkäävänsä, ettei ymmärrä, mitä voisi tehdä turvatakseen itseään netissä.

DNA on hiljattain lanseerannut liittymiinsä Selausturva-lisäpalvelun, joka mahdollistaa turvallisemman selaamisen verkossa ja blokkaa haitallisia sivustoja, joiden kautta voi päätyä tietojenkalastelun tai haittaohjelmien uhriksi. Alun perin vain DNA:n puhelinliittymiin lanseerattu Selausturva-lisäpalvelu on syyskuussa laajennettu myös mobiililaajakaistaliittymiin. Laajenemisen myötä turvallisemman verkkoselailun voi puhelimen lisäksi varmistaa myös kaikille muille mobiililaajakaistaliittymään kytketyille laitteille. DNA:n mobiiliverkossa toimiva palvelu ei edellytä erillistä sovellusta tai sen lataamista päätelaitteeseen. Kun palvelu on kytketty päälle, se tarjoaa ennakoivan turvan kaikilla selaimilla surffatessa.

”Tietojenkalastelut vaativat onnistuakseen usein uhrin tekemän virheen, eikä yhä viekkaampien huijausten tunnistaminen aina ole helppoa. Siksi kannattaa hyödyntää ratkaisuja, jotka turvaavat niiltä jo ennakoiden. Selausturva tunnistaa esimerkiksi työsähköpostiin lähetetyn huijaussivustolinkin ja estää sille pääsyn jo lähtökohtaisesti”, Kamtsan sanoo.

DNA Selausturvassa on kaksi suodatustasoa, tietoturvauhille sekä tietoturvauhille ja haitallisille sisällöille, joiden väliltä asiakas saa valita sopivimman. Jälkimmäisellä esimerkiksi lapsilta pystytään estämään sivustoja, jotka sisältävät aikuisviihdettä ja väkivaltasisältöjä.

"Vanhempana saattaa olla haastavaa tasapainoilla sen kanssa, kuinka paljon lapsen älylaitteiden käyttöön tulisi puuttua. Selausturva voi tuoda myös lisäturvaa tähän huoleen, kun lapsen altistuminen haitalliselle sisällölle verkossa on vähäisempää. Reitittimestä jaettu, Selausturvalla varustettu mobiililaajakaistaliittymä, suojaa kaikkien tähän yhdistetyiden laitteiden verkkoselailun", Kamtsan toteaa.

Selausturva-lisäpalvelua kokonaisvaltaisempaa apua laitteen rajoittamiseen tarjoaa DNA:n Digiturva-palvelu, joka kattaa muun muassa kokonaisvaltaisemman tietoturvakokonaisuuden ja mahdollisuuden rajoittaa sovelluksia ja näiden käyttöaikaa.

Lisätietoja DNA Selausturvasta: www.dna.fi/tuki-selausturva 

Lisätietoa DNA Digiturvasta: www.dna.fi/tietoturva

Lisätietoa DNA:n teettämistä tutkimuksista: https://corporate.dna.fi/tutkimukset-ja-artikkelit/tutkimukset

Lisätietoja medialle:

Cedric Kamtsan, johtaja, mobiililiiketoiminta, DNA Oyj, puh. 044 906 2377, cedric.kamtsan@dna.fi
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

Nearly 40 per cent of Finns feel that digital services have a negative effect on concentration – Disconnect Day on 1 October invites people to put their devices away22.9.2023 10:30:00 EEST | Press release

According to DNA’s annual Digital Life survey, nearly 40 per cent of Finns feel that constant use of digital services negatively affects their ability to concentrate. People want to restrict their use of smart devices, but many find it difficult. The upsides and downsides of digitality are highlighted especially in younger age groups. People under 35 in particular find it challenging to disconnect from their phone. Even so, parents estimate that as many as 36 per cent of young people aged 13 to 16 have wanted to limit the time they spend on their phones. The second annual Disconnect Day on 1 October 2023 challenges everyone to put their smart devices away.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee digipalvelujen haittaavan keskittymistä – Älyvapaapäivänä 1.10. laitteet laitetaan sivuun22.9.2023 10:30:00 EEST | Tiedote

DNA:n vuosittaisen Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee jatkuvan digipalvelujen käytön haittaavan keskittymiskykyään. Älylaitteiden käyttöä tahdotaan rajoittaa omatoimisesti, mutta moni pitää sitä vaikeana. Digitaalisuuden positiiviset ja negatiiviset puolet korostuvat varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Etenkin alle 35-vuotiaat pitävät puhelimelta irrottautumista haastavana. Silti vanhempien arvion mukaan jopa 36 prosenttia 13–16-vuotiaista nuorista on halunnut itse rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Toisen kerran 1.10.2023 vietettävä Älyvapaapäivä haastaa jokaisen laittamaan älylaitteet sivuun.

DNA customers have the highest mobile data usage in Europe, new report reveals – video content being an especially significant contributor21.9.2023 09:45:00 EEST | Press release

DNA customers had the highest average mobile data usage per subscription in Europe during the first six months of 2023 and were among the top users of mobile data worldwide, according to research company Tefficient’s new report**. DNA’s expert says that the growing popularity of video content has played an especially important role in raising data usage. Despite this rise, energy consumption has remained reasonable thanks to the added energy efficiency of the 5G network.

DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tuore raportti – datamääriä kasvattaa etenkin liikkuva kuva21.9.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme