Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Palkittu dekkaristi Tove Alsterdal sijoittaa dekkarinsa "Ruotsin vuonoille" Ådaleniin

Jaa

Lasiavain-palkittu kirjailija Tove Alsterdal on Ruotsin suosituimpia dekkaristeja. Alsterdalin uuden dekkarisarjan suurin tenho on siinä, että hän sijoittaa kirjojensa tapahtumat "Ruotsin takamaille" Ådaleniin, joka sijaitsee Vaasaa vastapäätä ja on tunnettu paitsi suoraan merestä nousevista vuorista myös synkeistä lähihistorian tapahtumista. Uusin teos Syväsatama perustuu tällaiseen tapahtumaan.

Lasiavain-palkitun Tove Alsterdalin uutuuskirja Syväsatama on Ruotsin takamaille sijoittuvan Ådalen-sarjan kolmas osa. Ådalen on alue Ruotsin rannikolla melkein Vaasaa vastapäätä. Kauniista maisemistaan huolimatta se on syrjäseutua, jonka historia on täynnä synkkiä tapahtumia. Kirjablogisti Kirsin kirjanurkka kirjoittaa miljööstä näin: ”Ådalen ruotsalaisena syrjäseutuna, antitukholmalaisena alueena on kiinnostava miljöö rikosromaanille. Kuvio on vähän sama kuin Suomen Lappiin tai vaikkapa Islannin Länsivuonolle sijoittuvissa jännitysromaaneissa.”

Sandön sillta romahti vuonna 1939 rakennusvaiheessa jokeen ja vei mukanaan kahdeksantoista ihmistä. Vuosikymmeniä myöhemmin sukeltajat tutkivat joen pohjaa. Joen pohjasta löytyy luuranko, jota ensin luullaan 1930-luvun onnettomuuden uhriksi. Pian kuitenkin selviää, että miestä on ammuttu eikä ruumiskaan ole kovin vanha.

Poliisikonstaapeli Eira Sjödin saa jutun selvitettäväkseen. Kun kuolleen miehen kasvoista tehdään rekonstruktio, Sjödin tajuaa nähneensä tämän jossain aiemminkin. Tutkimukset vievät Sjödinin vuoden 1968 kesään ja salaisen CIA-operaation äärelle.

Tove Alsterdal asuu Tukholmassa mutta omistaa kakkosasunnon Ådalenissa. Alueen leimallinen piirre on jyrkät vuoret, jotka nousevat suoraan merestä. Kustantajalle lähettämässään tervehdyksessä Alsterdal kertoo menevänsä sinne, kun haluaa olla täysin yksin. "Paikka on kaunis, mutta myös teollisuusmaisema, jossa puuteollisuus  on loppunut kauan aikaa sitten. Jäljellä on haamukipuja, kuten autiot rauniot ja rappeutuvat talot rantaviivan äärellä."

Tove Alsterdal (s. 1960) on Pohjoismaiden arvostetuimpia ja suosituimpia dekkaristeja.  Hänen dekkarinsa ovat olleet myyntilistojen kärjessä useassa maassa. Hän työskenteli aiemmin Liza Marklundin kustannustoimittajana mutta päätti lopulta alkaa itsekin kirjoittaa dekkareita. Lisäksi hänellä on pitkä ura toimittajana, ja hän kirjoittaa myös oopperalibrettoja.

Alsterdal on saanut monenlaisia dekkaripalkintoja, niistä viimeisin on Lasiavain, Glasnyckeln, Ådalen-sarjan teoksesta Juurakko vuodelta 2021. Viimeisin Lasiavain myönnettiin suomalaiselle Max Seeckille. Tove Alsterdalia on mahdollista haastatella.

Edellisistä teoksista sanottua:

"Juurakko kuvaa hienovaraisesti ja kauniisti paljon muutakin kuin rikosta: hyvinvointivaltion rappiota ja hylättyä maaseutua." – Dagens Nyheter

"Tove Alsterdal on erinomainen ja erilainen dekkaristi." – Kirjavinkit

"Juurakko on siis juuri sellaista kirjallisuutta, josta pidän kovasti. Siinä on, kuten jo olen tainnut kolmesti sanoakin, todella taitavasti rakennettu rikosjuoni. Sen lisäksi Alsterdal on melkoinen velho kuvaamaan ihmistä ja ihmisyyttä." – Kirsin kirjanurkka

Tove Alsterdal: Syväsatama
Aula & Co 2023
Suomentanut Kari Koski
Äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi

Yhteyshenkilöt

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: Aula & Co, Nora Varjama
nora.varjama@aulakustannus.fi, puh. 050 547 6868

Kuvat

Lataa
Tove Alsterdal
Tove Alsterdal
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Nuoren kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.

Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books mutta on itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Martin Österdahlin Uudenvuodenjuhlat on suljetun tilan murhenäytelmä – saapuu vieraaksi kirjamessuille26.9.2023 11:36:18 EEST | Tiedote

Martin Österdahl on varsinaiselta ammatiltaan Euroviisujen johtaja. Osan vuodesta hän omistaa dekkarien kirjoittamiselle. Uusin teos Uudenvuodenjuhlat sukeltaa ihmismielen synkkään kellariin. Päivällisvieraille valkenee heti kättelyssä, että he ovat entuudestaan tuttuja – eikä hyvällä tavalla. Sveitsissä asuva Österdahl vierailee Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme