Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kaksi hengenpelastusmitalia jaettiin tänään Vaasassa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen jakoi Tasavallan presidentin myöntämät hengenpelastusmitalit kahdelle kansalaiselle tänään maanantaina 11.9.2023 Vaasassa. Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu vaara- tai hätätilanteessa.

Ylijohtaja Marko Pukkinen kiitti mitalin saajia heille osoittamassaan puheessa ja kertoi heidän kuuluvan noin 15 hengen joukkoon hieman yli 5,5 miljoonasta suomalaisesta, joille tunnustus vuosittain annetaan.

"Kriteerit mitalien saamiseksi ovat erittäin tiukat, mikä aikuisten osalta tarkoittaa sitä, että toisen ihmisen henkeä pelastettaessa on oma henki ollut uhattuna”, totesi Pukkinen.

Vuonna 2023 hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 84 mitaliesitystä, joista tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitalin 17 ihmiselle. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueelle mitaleja myönnettiin viisi, joista kaksi luovutettiin saajilleen tänään Vaasassa.

Heikoilla jäillä saaristossa

Vaasalainen Ove Damén sai hengenpelastusmitalin pelastettuaan kaksi kanssaihmistä heikoilta jäiltä Vaasan Västervikin saaristossa.

Damén oli korjaamassa laituria mökkirannassaan arkipäivänä, kun kuuli avunhuutoja jäältä. Koska ketään ei näkynyt, lähti Damén mönkijällään huutojen suuntaan. Tutussa saaristossa tiedettyyn sulakohtaan päästyään hän näki kaksi veden varaan joutunutta.

Damén ojensi ensimmäiselle pelastettavalle mukanaan olleen lapionvarren, mutta pelastettavan voimat olivat ehtyneet siinä määrin, että Daménin oli hivuttauduttava lähelle avantoa ja tartuttava pelastettavaa housunvyötäröstä, jotta sai vedettyä tämän ylös avannosta. Jään taipuessa myös pelastajan vaatteet kastuivat. Toisen pelastettavan Damén sai kiskottua jäälle pelastettavalta pyytämällään naskalilla, pitäen toisella kädellään kiinni naskalista ja toisella lapionvarresta.

Nostettuaan kummankin pelastettavan pois avannosta, veti hän heidät vielä vahvemmalle jäälle. Damén soitti hätänumeroon ja jäi pelastettujen luokse odottamaan pelastusviranomaisia.

Pelastusviranomaisten saapuessa yksi pelastettavista oli menettänyt tajuntansa, ja Damén auttoi vielä paarien kantamisessa ilmatyynyalukseen. Tapahtuman jälkeen hän ajoi takaisin mökilleen.

Pelastuksen mahdollisti monta pientä tekijää, mutta ennen kaikkia pelastajan osoittama rohkeus ja epäitsekäs toiminta kahden kanssaihmisen ollessa hengenvaarassa.

”Ammatistani poliisina oli tapahtumahetkellä se etu, että osasin olla toimia rauhallisesti siten, että en turhaan aseta itseäni vaaraan”, kertoi eläkkeellä oleva Damén, ”mutta jos jää olisi alta pettänyt, niin sinne olisin jäänyt”, hän jatkaa.

”Eniten on jälkeenpäin ollut mielessä se, kuinka vähästä kaikki oli kiinni. Viisitoista minuuttia myöhemmin olisin ollut jo matkalla Vaasan Sportin peliin, enkä olisi ollut auttamassa.”  

Daménille hengenpelastusmitalia oli esittänyt vaimo Sari Sirén, joka ei ollut tapahtumapaikalla, mutta kuuli ensimmäisenä puhelimitse tapahtumasta. Sarin sanoin päällimmäisenä mielessä oli kiitollisuus.    

Pelastus savun keskeltä

Kauhavalaiselle Topi Lahdelle myönnettiin hengenpelastusmitali hänen autettuaan naapurinsa turvaan palavasta kerrostaloasunnosta kotitalossaan Kauhavalla.

Tapahtumapäivänä Lahti oli lähdössä kauppaan, kun kuuli palovaroittimen äänen. Hän meni parvekkeelleen katsomaan mitä tapahtui ja näki tulta ensimmäisen kerroksen asunnossa. Soitettuaan hätänumeroon hän meni kyseisen asunnon luokse. Asunnon ulko-ovi oli lukossa, joten Lahti rikkoi harjanvarrella oven vieressä olevan ikkunan. Hän sai ovelta vastaansa savua.

Asunnon eteisestä kuului muminaa, joten Lahti arvasi naapurinsa olevan vielä sisällä. Hän ojensi pelastettavalle ensin harjanvarren, mutta kun tämä ei kyennyt tarttumaan ojennettuun varteen, kumartui Lahti itse kohti asunnon lattiapintaa, jossa ilma ei ollut yhtä sakeaa, ja veti pelastettavan eteisestä oven taakse turvaan.  

”Olisi siinä voinut käydä toisinkin, jos palo olisi oven avaamisen takia ilmaa saadessaan räjähtänyt,” hän toteaa jälkikäteen.

”Eniten on jälkeenpäin käynyt mielessä se, että olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Viisikin minuuttia aikaisemmin, jos olisin kauppaan lähtenyt, en olisi paloa havainnut”, hän jatkaa.

Lahti kertoi, että hänelle oli jäänyt lopulta arvoitukseksi, kuka ehdotuksen hengenpelastusmitalin saamisesta oli tehnyt.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston puolesta toivotamme vilpittömät onnittelumme sankareille!


Hengenpelastusmitaleista lyhyesti

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin 10–15 kansalaiselle koko maassa. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen. Aluehallintoviraston tehtäviin kuuluu mitaliehdotusten käsittely ja tapahtumien selvittely sekä mitalien luovuttaminen viraston toimialueella asuville henkilöille.

Voit lukea hengenpelastusmitaleista lisää aluehallintoviraston blogista.

Lisätiedot:

Elisabet Heinrich
ylijohtajan sihteeri
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

p. 0295 018 511
elisabet.heinrich@avi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme