Työmarkkinabarometri: Työnantajien loppuvuoden työllistämisaikeet positiiviset vielä heinäkuussa

Jaa

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi loka-joulukuulle 2023 on +33 prosenttiyksikköä. Nousua edellisestä kvartaalista on 10 prosenttiyksikköä ja 7 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta.

Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023 piirakkakuviona.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023.

Suomalaisten työnantajien optimismin takana siintävät kasvavat työllisyysnäkymät energia-alalla. Myös taloustilanteen helpottuminen vaikuttaa työnantajien loppuvuoden aikeisiin tutkimushaastattelujen tekohetkellä heinäkuussa. Olkiluoto3:n säännöllisen tuotannon alettua, sen odotetaan kattavan 14 prosenttia maamme sähkön kysynnästä. Lisäksi inflaation odotetaan jatkavan laskuaan Suomessa, laskettuaan 6,8 prosentista toukokuussa 6,3 prosenttiin kesäkuussa.

”Lisääntyneen optimismin taustalla vaikuttanee ajanhetken selvästi optimistisemmat talousennusteet. Kuitenkin samanaikaisesti osaajapula on edelleen työnantajille vakava haaste. Osaajapulatutkimuksemme mukaan Suomessa jopa 81% työnantajista ilmoittaa vaikeuksistaan löytää osaajia. Osaajien määrän vähentyessä työnantajat ovatkin alkaneet enenevässä määrin harkita rekrytoivansa työntekijöitä monipuolisemmista taustoista, eli inklusiivisuus on nousemassa tärkeään asemaan”, summeeraa ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Minna-Stina Korpela.

Parhaimmat työllisyysnäkyvät ovat tietotekniikassa, pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä energia-alalla. Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen työnantajien positiivisuus on kohentunut huomattavasti verrattuna edelliseen kvartaaliin.

Työllistämisnäkymät* loka-joulukuussa 2023 eri toimialoilla Suomessa:

 • Tietotekniikka +48 (+36)
 • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +42 (+33)
 • Energia-ala +40 (+7)
 • Terveydenhuolto ja biotieteet +37 (+24)
 • Viestintäpalvelut +29 (+4)
 • Teollisuus +26 (+25)
 • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +24 (+23)
 • Kuljetus ja logistiikka +16 (+17)
 • Muu +32 (+21)

*Suluissa edellisen kvartaalin kausitasoitettu lukema.

Työllistämisnäkymät* loka-joulukuussa 2023 eri puolilla Suomea:

 • Pohjois-Suomi +42 (+22)
 • Etelä-Suomi +32 (+20)
 • Länsi-Suomi +31 (+24)
 • Itä-Suomi +28 (+19)

*Kausitasoitetut luvut. Suluissa edellisen kvartaalin lukema.

Haastattelut tehtiin ajalla 1-31.7.2023.

Katso täydelliset tulokset Q4 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.

Työmarkkinabarometri (Employment Outlook Survey)

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (38 833 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 510 työnantajaa.

Tulevaisuuteen suuntautuvat lausumat

Tämä tiedote sisältää tulevaisuuteen suuntautuvia lausumia, mukaan lukien lausumat työvoiman kysynnästä tietyillä alueilla ja teollisuudenaloilla sekä taloudellisesta epävarmuudesta. Todelliset tapahtumat tai tulokset saattavat poiketa olennaisesti tulevaisuuteen suuntautuvista lausumista riskeistä, epävarmuustekijöistä ja oletuksista johtuen. Näitä tekijöitä käsitellään tarkemmin Yhtiön Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle toimittamissa raporteissa, mukaan lukien Yhtiön 31.12.2022 päättyneen tilikauden vuosikertomuksen Risk Factors -osiossa, ja nämä tiedot on liitetty tähän viittauksen kautta. ManpowerGroup pidättäytyy päivittämästä mitään tämän tiedotteen tulevaisuuteen suuntautuvan lausumaa, paitsi lain vaatimusten mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna-Stina Korpela, väliaikainen toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
minna.stina.korpela@manpowergroup.fi
+358 44 714 4730

Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Kuvat

Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023 piirakkakuviona.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023.
Lataa
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla loka-joulukuussa 2023 pylväsdiagrammina.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla loka-joulukuussa 2023.
Lataa
Työllistämisaikeet globaalisti loka-joulukuussa 2023 pylväsdiagrammina.
Työllistämisaikeet globaalisti loka-joulukuussa 2023.
Lataa

Liitteet

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2023 yhtiö valittiin 14. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien työllistämisaikeet positiiviset talouden hidastumisesta huolimatta14.3.2023 08:20:00 EET | Uutinen

Suomessa työmarkkinat näyttävät kestävän talouden hidastumista kohtalaisesti. Työmarkkina on heikentymässä lievästi ja samaan aikaan osaajapula jatkuu sitkeänä useilla toimialoilla. Toimialoista parhaat rekrytointinäkymät ovat viestintäpalveluissa sekä terveydenhuollossa ja biotieteissä. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava indeksi huhti-kesäkuulle on +26 prosenttiyksikköä, joka on vain yhden prosenttiyksikön verran heikompi kuin edellisessä kvartaalissa ja 2 prosenttiyksikköä parempi verrattuna samaan aikaan viime vuonna. Globaalissa 41 maata käsittävässä työnantajien työllistämisaikeita kuvaavassa tutkimuksessa Suomen sijoitus on 14:s.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme