Kirjapaja

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita

Jaa

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”
”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”

Kirjan rakenne noudattaa Leppäselle tärkeitä teemoja: hiljaisuutta, luontoyhteyttä, omaa tilaa, pyhiinvaellusta, yhteyttä toisiin ihmisiin, liittymistä historian ketjuun, kotikirkkoa ja vuodenkiertoa. Kirjoittamisen rinnalla hän on valokuvannut näkemäänsä ja kokemaansa merkityksellisistä paikoista ja kuvat on tuotu rytmittämään ja syventämään kirjan tekstejä.  

Teksteissään Mari Leppänen korostaa sitä, kuinka elämän syvät tarpeet ja kaipaukset ovat jaettuja, universaaleja kokemuksia. Ihmisen osa on liittyä historian, ennen eläneiden ja samoja asioita kaivanneiden esivanhempien ketjuun. Kirjan nimeen viitaten Leppänen toteaa, että kirjoittaminen ja kuvaaminen ovat hänelle tapoja osoittaa kuulumista tähän jaettuun maisemaan. Maisema voi olla luontoympäristö tai vaikka Turun tuomiokirkon käytävä, joka pitkän historiansa aikana on kantanut kaikkia elämänkohtaloita, toiveita ja rukouksia. ”Jokainen meistä etsii turvapaikkaa maailmassa, jossa meillä on vain väliaikainen oleskelulupa.”

Leppäsen teksteissä kulkee kantavana ajatuksena sopiva vuoropuhelu hiljaisuuden ja yhdessäolemisen välillä. Yksinoloa ja toisten ihmisten seuraa ihminen tarvitsee niin hiljaisuuden retriitissä, elämänsä pyhiinvaelluksilla, kotikirkossa kuin luontopoluillakin. Hektisessä elämässä sosiaalisten tarpeiden ja tarjonnan häly peittää alleen jokaisessa olevan hiljaisen kaipuun. Siksi sopivan hiljaisuuden etsiminen on niin uskon kuin arkielämänkin kannalta välttämätöntä. Leppäselle itselleen hiljaisuuden liikkeestä on tullut eräänlainen koti kaipauksille. ”Se on tuonut elämääni ihmisiä, joita sitoo yhteen rauhan ja levon kaipuu.”

Mari Leppänen teologian ja filosofian maisteri ja Turun arkkihiippakunnan piispa. Hän on suosittu puhuja ja toimii kolumnistina useissa medioissa. Lukuisien luottamustehtäviensä ohella hän on toiminut muun muassa kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsijana vuonna 2022.

Mari Leppänen, Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta Kirjapaja 2023. 190 s. Kansi Satu Kontinen. ISBN 978-952-354-823-7. Kl 17.3 // 24.1. Ilmestyy syyskuussa 2023.

Lisätietoja ja haastattelut: Minna Vatja p. 09 6877 4543 | tai Mari Leppänen (avustaja Anna Hälli, 050 501 2748)

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kiveen hakattujen nimien takana on elämän suloisia ja katkeria makuja15.11.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Hautakivi on kylmä ja hiljainen. Kun ihminen kuolee, hänen nimensä hakataan kiveen, mutta nimen takana on elettyä elämää: lämpöä, piinkovia pyrkimyksiä, kipeitä kyyneleitä ja onnen hetkiä. Urheilijan koko elämä ansaitsee tulla nähdyksi, eivät vain tärkeimmät mitalit. Näin tehdään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjasarjassa, jonka yhdeksäs osa Urheilijoiden voittoja ja tappioita (Kirjapaja) on juuri ilmestynyt. Edesmenneiden urheilijoiden läheisiä haastatelleet pitkän linjan urheilutoimittajat piirtävät kohteistaan kokonaista ja inhimillistä kuvaa. ”Olemme saaneet kieltämättä erikoisella tavalla olla mukana lähes kahdensadan ihmisen elämässä ja kuolemassa”, he toteavat kirjan esipuheessa työstään kirjasarjan parissa. Uudessa kirjassa tutustutaan kahdenkymmenen edesmenneen urheilijan elämään.

Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia9.11.2023 08:19:00 EET | Tiedote

”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

”Olen tässä suruni kanssa ja sinun kanssasi, veljeni” – kirja itsemurhan tehneen läheiselle19.10.2023 07:48:00 EEST | Tiedote

Itsemurha on tragedia, josta ei ole olemassa kevyttä versiota. Se on järkyttävä tapahtuma paitsi itsemurhaan päätyvälle, myös läheisille hänen ympärillään. Siksi aihe tarvitsee harkittuja sanoja ja monenlaista vertaistukea. Tähän tarpeeseen vastaa Riitta Ahvenjärven, Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan kirjoittama ja kokoama tuore kirja Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle.

Aino Juusola: Ylisukupolviset tarinat ja ajattelutavat läpivalaisussa3.10.2023 10:55:23 EEST | Tiedote

”Jos vain tietäisin, mistä oireeni johtuvat” on tuttu lause psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusolan vastaanotolla. Nyt Juusola on kirjoittanut kirjan, joka hakee kysymykseen laajempaa vastausta. Uusi Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta -teos käsittelee ylisukupolvisia tarinoita, ajattelutapoja ja taakkoja, joita jokainen ihminen kantaa mukanaan, halusi tai ei.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme