Merikarvian kunta

Tiedolla johtamisen uudet demokraattiset tuulet - Merikarvialla kuntalaispaneeli sai tekoälyllä tuotettua ja perinteistä talousdataa käyttöönsä talousarviosuunnittelun pohjaksi

Jaa

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9. käymällä keskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista. Kunnanvirastolla jatkettiin 11.9. työskentelyä esittelemällä talousdataa päätöksenteon tueksi kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta. 

Toisessa kuntalaispaneeli-tilaisuudessa tutustuttiin Merikarvian kunnan taloustilanteeseen talouden toteutumalukujen valossa. Hahmota Oy:n Peter Tattersall esitteli visualisointeja kunnan rahavirroista, tuloista ja menoista. Tekoälyavusteinen analyysi toi esiin indikaattorien kautta aivan uudenlaisia mahdollisuuksia tutkia talousdataa vaikutus- ja vaikuttavuusnäkökulmista. Aineistoa on paljon ja se jaetaan panelisteille tilaisuuden jälkeen tarkemmin perehdyttäväksi.

Kunnanjohtaja Kimmo Puolitaival esitteli Hahmotan tekemän mallinnuksen rinnalle analyysit, jotka oli laadittu perinteisempään tyyliin konsulttiyhtiö Deloitten toimesta.

Puolitaival totesi valtakunnallisen trendin laskevasta väestömäärän kehityksestä olevan totta myös Merikarvialla. Puolitaival muistutti Merikarvian olevan silti muuttovoittokunta. Väestö vanhenee myös meillä ja alle 18-vuotiaiden määrä on laskussa, mutta työikäisten määrässä ei ole merkittäviä muutoksia, Puolitaival summasi.

Vuoden 2022 tilinpäätös oli alijäämäinen - 413 000 euroa, kunnanjohtaja kertoi. Toimintakulut kasvoivat verotulojen laskiessa ja valtionosuuksien pienentyessä. Vuosikate oli lähellä nollaa kassan supistuessa. Puolitaival toi esiin kiinnostavan yksityiskohdan; kunnan taloudessa on tapahtunut käänne - verotulot ovat nyt isommat kuin valtionosuudet ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin. Sote-kulujen Puolitaival totesi Merikarvialla olleen suuret: 5 200 euroa/asukas viime vuonna. Vastaava suomalainen keskimääräinen luku oli 3 700 euroa/asukas. Erityissairaanhoidon kustannukset olivat myös vaikeasti ennustettavia. Uudet tehokkaat, joskin kalliit hoitomuodot ja yksittäiset sairastumiset näkyvät tämän kokoisen kunnan talousluvuissa melko selkeästi ja erot vuosien välillä voivat olla merkityksellisiä, valtuuston puheenjohtaja Juhani Kotiranta kommentoi.

Tulevaisuuden todettiin kuitenkin näyttävän varsin valoisalta sote-kulujenkin siirryttyä hyvinvointialueiden arvioitavaksi. Kunta ei ole merkittävästi velkaantunut eikä korkoriskejä tarvitse jännittää. Jos verotulokertymä ei notkahda, tulos voi olla jo tänä vuonna ennakoitua parempi, Puolitaival kiitteli. Valtionosuuksien laskelmien korjaukset ilahduttivat myös. Kustannusmaltti tulee silti säilyttää: henkilöstökulut eivät saa karata käsistä, kunnanjohtaja kommentoi. Eikä investoinneissakaan ole varaa irtiottoihin – korot ovat nousussa. Arviointimenettelyyn joutumista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, kriisikuntaskenaario on varsin epätodennäköinen, Puolitaival totesi.

Yleisö kyseli yhteisöverotuottojen laskusta, panelisteista Jenni Nurmi tiedusteli niiden syitä. Vastaus löytyy koronavuosista, Puolitaival selitti. Maksuosuutta nostettiin tuolloin valtion toimesta ja laskettiin sitten, tämä tosiaan näkyy tilastossa. Yritysten tuottamat verotulot ovat tärkeitä kunnille, vuosittaiset muutokset tuloksenteossa näkyvät kyllä kunnankin talousluvuissa hän jatkoi. MetsäFibre on hyvä esimerkki, Puolitaival toi esiin.  

Investointien vaikuttavuusarvioinneista kyseltiin myös ja niiden teon todettiin olevan melko haastavaa. Ja toisaalta – kunnan infran on oltava kunnossa – maksoi mitä maksoi, Puolitaival totesi. Veden on virrattava ja jätehuollon toimittava. Elinvoimaa tukevia, energian kulutusta vähentäviä investointeja on tärkeä tehdä, Puolitaival valotti.

Puheensorina jatkui virallisen tilaisuuden jälkeen lupaavana. Tänään nähty data-aineisto jaetaan osallistujille tarkempaa tarkastelua varten ja talouskeskustelu jatkuu työryhmätyöskentelyn muodossa 21.9.2023.

Keskeiset talouskäsitteet käytiin läpi, jotta kuntalaispaneelin on helpompi perehtyä saamaansa tietoon.

Tilinpäätös                                   Kunnan vuosittain laatima kuvaus kunnan taloudesta viimeisimmällä tilikaudella.

Tuloslaskelma                             Kunnan tilinpäätöksen osa, joka esittää kunnan tulot ja menot yhden tilikauden aikana.

Tase                                              Kunnan tilinpäätöksen osa, joka esittää kunnan varat ja velat tilikauden päättyessä.

Talousarvio                                 Kunnan varainhoitoa koskeva suunnitelma, jonka kunnanvaltuusto hyväksyy                                                                                                 talousarviovuodelle ennen edellisen vuoden loppua.

Toimintakulu                               Kunnan toiminnasta syntyviä kuluja kuten henkilöstökulut ja palvelujen ostot.

Toimintatulo                                Kunnan toiminnasta syntyviä tuottoja kuten myyntituottoja tai tukia.

Investointimeno                         Pitkävaikutteinen hankinta, eli ei vain yhden tilikauden toimintameno.

Tilikauden yli-/alijäämä            Kunnan nettovoitto/-tappio tilikauden aikana.

Kertynyt yli-/alijäämä               Tilikauden tuloksien kertymä menneinä vuosina. à 7,1 MEUR

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Merikarvia on Satakunnan yrittäjäaktiivisin kunta vuonna 202316.11.2023 15:43:53 EET | Tiedote

Merikarvian kunta on saanut Satakunnan Yrittäjiltä tunnustuksen yrittäjäaktiivisimpana kuntana vuonna 2023. Satakunnan Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi Yrittäjäaktiivinen kunta-kyselyn kunnan virkamiesjohdon ja yrittäjien johdon yhteisenä arviona. Merikarvian kunta sai tänä vuonna parhaat tulokset. Suomen Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi yrittäjien kuntabarometrin, johon vain yritykset vastaavat. Viime vuonna (2022). Merikarvia oli Satakunnassa ykkössijalla tässäkin arvioinnissa ja valtakunnan tason arvioinnissa viides omassa kuntakokoluokassaan, joten kunnanjohtaja on tyytyväinen arviointeihin.

Merikarvian kunnassa taas uusi pelinavaus - nyt kehitetään aluehallintoa Euroopan neuvoston arviointiprosessissa13.11.2023 19:16:26 EET | Tiedote

Merikarvian kunnassa ollaan kehityksen kärjessä jo Euroopan tasolla. Nyt kunta on mukana ensimmäisten joukossa Euroopan neuvoston hyvän hallinnon arviointiprosessissa. Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi hyvän hallinnon 2023 vuoden pilottiryhmään kymmenen muun suomalaisen kunnan kanssa. Olemme yhteistyössä laatineet lyhyen suomenkielisen kyselyn, jotta voimme verrata paikallishallinnon laatua muihin eurooppalaisiin aluehallinnon yksiköihin - hallintopäällikkö Sari Hatanpää kertoo. Tämä on ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettava Euroopan neuvoston laatima ja vahvistama hyvän julkisen hallinnon arviointiprosessi.

Työllisyyden edistäminen ja sivistystoimen uusi rooli todettiin Merikarvian kunnan kärkihankkeiksi vuoden 2024 talousarviossa kuntalaispaneelissa tänään17.10.2023 16:56:12 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteutti ainutlaatuisen kokeilun, jossa kuntalaiset osallistuivat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa täysin uudella tavalla. RatkaisuTorin kuntalaispanelistit toivat tänään Merikarvian kunnanvaltuustolle evästyksensä huomioitavaksi kunnan talousarvioon 2024. Jo bussimatkalla Merikarvialta kohti Turkua aloitettiin keskustelu valtuutettujen ja virkamiesten kanssa. Ajatusten vaihto vilkastui vielä varsinaisessa seminaarissa Turun Forum Marinumissa.

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun29.8.2023 19:45:12 EEST | Tiedote

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn. Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi, Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye