Francon kanssa? – Suomi, Espanja ja kylmä sota

Jaa

Espanjaa 34 vuotta yksinvaltaisesti johtanut Euroopan viimeinen diktaattori Francisco Franco kuoli marraskuussa 1975. Suomessa vuosi 1975 huipentui presidentti Urho Kekkosen isännöimään Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokoukseen.

Mitä nämä kaksi maata Euroopan eri laidoilla merkitsivät toisilleen? Millaiset olivat Suomen suhteet oikeistodiktatuuriin? Näitä kysymyksiä tarkastelee Jussi Pakkasvirran kirja FRANCON KANSSA? SUOMI, ESPANJA JA KYLMÄ SOTA.

Kirjan graafinen suunnittelu Mika Tuominen.
Kirjan graafinen suunnittelu Mika Tuominen.

Miten Suomi ja Francon Espanja hoitivat kahdenvälisiä suhteitaan? Oliko suhde hankala, helppo, kalsea, lämmin vai välinpitämätön?

Pakkasvirran kirja peilaa mielenkiintoisesti Suomen ulko- ja sisäpolitiikkaa sekä myös kulttuurihistoriaa kylmän sodan aikakaudella. Vaikka Neuvostoliitto ei juurikaan painostanut Suomea Espanjan asiassa, Franco kuitenkin edusti länsimaiden merkittävintä oikeistodiktatuuria.

Espanjalaiset diplomaatit tunnistivat Suomen tasapainoilun kylmän sodan eri vaiheissa. 

Suomi oli Espanjalle mieluisampi Pohjoismaa kuin esimerkiksi Tanska tai Ruotsi, joissa esiintyi voimakasta kritiikkiä diktatuuria vastaan. 

Myös viinin ja auringon voima auttoi maita tulemaan toimeen keskenään – vieläpä yllättävän hyvin.

***

Jussi Pakkasvirta on Helsingin yliopiston alue- ja kulttuuritutkimuksen professori. Hän on kirjoittanut useita teoksia nationalismin teoriasta ja Latinalaisen Amerikan historiasta, politiikasta ja kulttuureista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kustannusosakeyhtiö Siltala on Aleksi ja Touko Siltalan vuonna 2008 perustama riippumaton kustantamo, joka julkaisee laadukasta kauno- ja tietokirjallisuutta.

www.siltalapublishing.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Siltala

Sinä riität – Jyrki Lehtolan ja Tuija Siltamäen lopunaikojen opas31.8.2023 12:08:25 EEST | Tiedote

"'Ihanasti sanoitit tunteeni', noin sanotaan nykyään, kun joku paisuttelee vitutuksensa pahaksi oloksi ja pahan olonsa diagnoosiksi." "Oi ilon aikoja! Mykät suomalaiset ovat oppineet vihdoin pulisemaan oikealla tavalla oikeista asioista eli itsestään." Paitsi minäpuheesta ja ihmisen halusta hakea diagnoosi kaikkeen mahdolliseen kirjoittavat Jyrki Lehtola ja Tuija Siltamäki esseeteoksessaan SINÄ RIITÄT – LOPUNAIKOJEN OPAS myös muun muassa kirkon kamppailusta imagonsa kanssa, maalaistyrkystä Helsingissä sekä alun perin Sitran kehittämästä Erätauko-menetelmästä, jossa maailma paranee, kun ihmiset porisevat (suosituksen mukaan) kolmisen tuntia keskenään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme