Kustannusosakeyhtiö Parvs

Serlachius-museoiden Taidesauna tarjoaa elämyksen kaikille aisteille

Jaa

”Museoon saunomaan? Mitä ihmettä – eihän museoon mennä heiluttamaan vihtaa vaan ihailemaan ylevää taidetta tai pällistelemään vanhoja rukinlapoja?” kirjoittavat Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski ja johtaja Pauli Sivonen uunituoreen kirjan esipuheessa.

Serlachius-museoiden Taidesauna tuo uuden arkkitehtonisen näkökulman suomalaiseen saunaan. Mäntän Gösta-taidemuseon pihapiiriin rakennettu sauna tarjoaa ainutlaatuisen matkan kaikille aisteille ja siirtymän arkisesta kaupunkiympäristöstä keskelle kaunista järviluontoa. Rantamaisemaan sulautuvan saunan arkkitehtuurissa yhdistyvät rytmikkäät kivipinnat ja lämmin puu, taide ja huippusuunnittelijoiden muotoilu. Rakennuksen sisätilat puolestaan jatkavat Serlachius-museo Göstan tunnelmaa, jossa maisema, taide ja arkkitehtuuri sulautuvat toisiinsa. Uudessa saunatilassa tämä kokemus saa uuden, vieläkin hienovireisemmän ja kotoisamman ulottuvuuden. Taide näyttäytyy siellä paitsi esillä olevissa Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan kuuluvissa teoksissa, myös huonekaluissa ja käyttöesineissä, joista osa on suunniteltu varta vasten Taidesaunaa varten.

Uusi kirja esittelee Taidesaunan filosofiaa ja arkkitehtuuria ja avaa sen suunnittelun lähtökohtia runsain tekstein ja kuvin. Tiedekeskus Heurekan johtaja Mikko Myllykoski ja tutkija Jyrki Siukonen käsittelevät artikkeleissaan perinteistä saunakulttuuria ja -tematiikkaa sekä niiden kytköksiä kuvataiteeseen.

Taidesaunan ovat suunnitelleet arkkitehdit Héctor MendozaMara Partida ja Boris Bežan, ja he avaavat teoksessa suunnittelutyönsä taustoja ja vaikuttimia. Saunan toteutussuunnittelusta on vastannut Pekka Pakkanen.

Taidesauna sai Vuoden 2022 Betonirakenne -palkinnon yksilöllisestä, innovatiivisesta ja taitavasta arkkitehtisuunnittelusta, osaavasta rakennuttamisesta ja erityisen laadukkaasta toteutuksesta. Taidesauna palkittiin myös Vuoden matkailuinnovaationa Finnish Travel Galassa marraskuussa 2022, ja se oli ehdolla Vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Sauna from Finland myönsi Taidesaunalle keväällä 2023 Authentic Finnish Sauna Experience UNIQUE -laatumerkin.

Taidesauna – Art Sauna
Serlachius-museot – Serlachius Museums
Toimittajat: Pauli Sivonen ja Päivi Viherkosk
Kirjoittajat: Boris Bežan, Laura Kuurne, Héctor Mendoza, Mikko Myllykoski, Mara Partida, Jyrki Siukonen, Pauli Sivonen, Päivi Viherkoski
128 sivua, sidottu, kielet suomi ja englanti
Parvs ja Serlachius-museot, 2023

Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle:
Hanna Karppanen, kustantaja, Kustannusosakeyhtiö Parvs, hanna.karppanen@parvs.fi

Lisätiedot Taidesaunasta:
Susanna Yläjärvi, tiedottaja, Serlachius-museot, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taidesauna | Art Sauna – Serlachius-museot, Parvs ja Serlachius-museot 2023
Taidesauna | Art Sauna – Serlachius-museot, Parvs ja Serlachius-museot 2023
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Anni Kinnusen valokuvateos ”The Great Escape” on pelottavan kaunis todellisuuspako29.4.2024 12:06:14 EEST | Tiedote

Kuvataiteilija Anni Kinnusen The Great Escape on kriittinen puheenvuoro ajasta, jossa muunneltu todellisuus on totta ja jossa mihinkään ei voi luottaa. Kinnusen valokuvia katsoessa on mahdotonta olla ajattelematta performanssia, teon taidetta, elettä, esitystä. Toisaalta kuvat lähestyvät maalausta, esteettistä pintaa, joka kertoo meille tarinoita, esittää epätosia väitteitä.

Uutuuskirja Devan Shimoyaman taiteesta27.3.2024 11:23:39 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen Devan Shimoyama (s. 1989) tutkii karnevalistisissa teoksissaan seksuaalisuuteen, rotuun ja sukupuoleen liittyviä teemoja. Hänen taiteessaan sulautuvat yhteen niin taiteilijan lapsuuden kokemukset, queer-identiteetti, mytologiat kuin taidehistoriakin. Tekniikoiltaan teokset ovat leikitteleviä: taiteilija yhdistelee maalauksiinsa ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, kuten kimalletta, kangasta ja strassikiviä, ja työstää myös isoja installaatioita.

Uutuuskirja Helene Schjerfbeckistä ja muodista6.2.2024 10:35:00 EET | Tiedote

Uusi taidekirja ja Villa Gyllenbergissä avautuva näyttely avaavat rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) vähemmän tunnettua puolta: kiinnostusta muotiin ja vaatteisiin. Schjerfbeck rakasti paitsi maalaustaidetta myös muotia ja muodikkaita vaatteita. Asut ja tekstiilit olivatkin usein keskeisessä osassa hänen maalauksissaan. Pinnalliseksi ja ohimeneväksi mielletty muoti on yleensä nähty vastakohtana syvälliselle ja kestävälle taiteelle, eikä taiteen ja muodin yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Moderni taide ja muoti kietoutuivat kuitenkin toisiinsa monin tavoin. Schjerfbeckin lisäksi monet muutkin aikakauden taiteilijat – esimerkiksi Albert Edelfelt, Jalmari Ruokokoski ja Olga Gummerus-Ehrström – kuvasivat muotia teoksissaan. Etenkin ranskalaista muotia seurattiin tuon ajan Suomessa.

Teemu Mäki pohtii esseekirjassaan taiteen tehtävää19.12.2023 17:45:35 EET | Tiedote

Miksi taidetta tehdään? Miten sitä nautitaan? Mikä on taiteen yhteiskunnallinen tehtävä? Mikä on taiteen julkisen rahoituksen oikeutus ja päämäärä? Mitä on avantgarde ja mitä on kriittinen taide? Onko taiteella todellista yhteiskunnallista merkitystä ja pitääkö sellaista vaikuttavuutta taiteelta vaatia? Mitä on viime vuosina yliopistoissa omaksi oppiaineekseen noussut taiteellinen tutkimus? Entä mikä on taiteen suhde tietoon, filosofiaan, politiikkaan, kuolemaan, ilmastonmuutokseen ja posthumanismiin?

Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”19.12.2023 17:08:46 EET | Tiedote

Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye