Hämeen kauppakamari

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamareiden avoin kirje pääministeri Orpolle kaupunkien strategisesta allianssista

Jaa

Arvoisa pääministeri Petteri Orpo                                                      

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamareiden hallitukset ovat huolissaan kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen esittämän strategisen allianssin perustamisesta. Nyt esitetyn allianssin muodostaisivat valtioneuvosto ja kuusi Suomen suurinta kaupunkia. Kauppakamareiden hallitukset pitävät nyt esitettyä toimintamallia ristiriitaisena nykyisen hallitusohjelman kirjausten kanssa ja toteutuessaan heikentävän muiden yli 120 000 asukkaan kaupunkien kilpailuasemaa.

Hallitusohjelmassa on muun muassa kirjattu, että hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Maakuntien keskuskaupungeilla on erityisen tärkeä tehtävä alueellisen elinvoiman, sivistyksen ja osaamisen luomisessa. Kaupunkien ja valtion suhdetta on järkevää kehittää vahvaan kumppanuuteen perustuen.

Ohjelmassa vahvistetaan myös, että hallitus jatkaa suurimpien kaupunkiseutujen kanssa MAL-sopimusmenettelyä. Sopimukset keskittyvät nimenomaan seutujen kasvun ja saavutettavuuden edellytysten varmistamiseen infrastruktuuri- ja asuntotuotantoinvestoinneilla.

Hallitusohjelmassa on lisäksi kirjattu, että hallitus hyödyntää kuuden suurimman kaupungin vakiintunutta yhteistyötä valtakunnallisten haasteiden ratkaisemisen välineenä. Hallitus käynnistää strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa. Kirjauksessa ei kuitenkaan viitata siihen, että yhteistyöallianssin muodostavat vain kuusi suurinta kaupunkia.

Lahti, Jyväskylä ja Kuopio ovat vahvoja teollisia yliopistokaupunkeja, joilla on merkittävät roolit Suomen kansantaloudessa. Kauppakamareiden hallitukset pitävät tärkeänä, että kaikkia yhdeksää MAL-kaupunkia kehitetään yhdenvertaisesti. Suomalaisilla yli 120 000 asukkaan keskuskaupungeilla on täysin yhtenevät tavoitteet ja haasteet. Yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi tarvitsemme tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua valtioneuvoston kanssa erityisesti työvoima- ja innovaatiopolitiikasta.

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamarit vaativat, että nyt esitettyyn strategiseen allianssiin kutsutaan kaikki yhdeksän yli 120 000 asukkaan MAL-kaupungit.

12.9.2023

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, p. 040 739 9303

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen, p. 040 058 3210

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen, p. 040 514 8784

Kauppakamarit

Itsenäisiä kauppakamareita on 19. Ne toimivat ympäri Suomen. Yritykset ovat jäseninä alueensa kauppakamarissa ja jokainen kauppakamari on puolestaan Keskuskauppakamarin jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle4.12.2023 10:37:35 EET | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin marraskuussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti neljä Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme Hämeen alueelle uusia tutkinnon suorittaneita. Tutkinto antaa erinomaiset lähtökohdat hyvään hallitustyöhön ja hallitusammattilaisuuteen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Kauppakamari vaatii Lahti-Heinola-radan perusparannuksen käynnistämistä28.11.2023 08:32:53 EET | Tiedote

Hämeen kauppakamari ja Heinolan kauppakamaritoimikunta pitävät tärkeänä, että Lahti-Heinola-ratayhteyden perusparannuksen selvitystyö käynnistetään viipymättä. ”Kyseinen ratayhteys on erittäin tärkeä alueemme metsä- ja puunjalostusteollisuudelle, kuten esimerkiksi Versowoodille, Stora Enson Heinolan Flutingtehtaalle, Heinolan Sahakoneille ja Suomen Kuitulevylle”, korostaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeen kauppakamarin syyskokous valitsi hallituksen jäsenet9.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Hämeen kauppakamarin syyskokouksessa 9.11. valittiin Vaalivaliokunnan esityksestä puheenjohtajisto ja hallituksen jäsenet. Puheenjohtajana jatkaa Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto. Varapuheenjohtajina jatkavat Etelä-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Mika Helin, DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi ja Wipak Oy:n toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari. Erovuoroisten tai eroa pyytäneiden tilalle valittiin seitsemän uutta hallituksen jäsentä.

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat edelleen synkät30.10.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on edelleen heikentynyt kesästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä lokakuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat vielä synkentyneet kesästä ja pohja on nyt saavutettu. Onneksi työllisyys ei kuitenkaan ole merkittävästi heikkenemässä. On myös tärkeää huomioida, että tämä kysely tehtiin ennen EKP:n kokousta, jossa päätettiin, että ohjauskorkoja ei enää nosteta. Joka tapauksessa inflaation hidastumisen ja palkankorotusten vaikutuksesta palkansaajien ostovoima kasvaa vähitellen”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme