Hämeen kauppakamari

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamareiden avoin kirje pääministeri Orpolle kaupunkien strategisesta allianssista

Jaa

Arvoisa pääministeri Petteri Orpo                                                      

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamareiden hallitukset ovat huolissaan kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen esittämän strategisen allianssin perustamisesta. Nyt esitetyn allianssin muodostaisivat valtioneuvosto ja kuusi Suomen suurinta kaupunkia. Kauppakamareiden hallitukset pitävät nyt esitettyä toimintamallia ristiriitaisena nykyisen hallitusohjelman kirjausten kanssa ja toteutuessaan heikentävän muiden yli 120 000 asukkaan kaupunkien kilpailuasemaa.

Hallitusohjelmassa on muun muassa kirjattu, että hallitus vahvistaa kaupunkipolitiikkaa, joka rakentuu valtion ja kaupunkien välisen reilun kumppanuuden varaan. Maakuntien keskuskaupungeilla on erityisen tärkeä tehtävä alueellisen elinvoiman, sivistyksen ja osaamisen luomisessa. Kaupunkien ja valtion suhdetta on järkevää kehittää vahvaan kumppanuuteen perustuen.

Ohjelmassa vahvistetaan myös, että hallitus jatkaa suurimpien kaupunkiseutujen kanssa MAL-sopimusmenettelyä. Sopimukset keskittyvät nimenomaan seutujen kasvun ja saavutettavuuden edellytysten varmistamiseen infrastruktuuri- ja asuntotuotantoinvestoinneilla.

Hallitusohjelmassa on lisäksi kirjattu, että hallitus hyödyntää kuuden suurimman kaupungin vakiintunutta yhteistyötä valtakunnallisten haasteiden ratkaisemisen välineenä. Hallitus käynnistää strategisen yhteistyöallianssin suurimpien kaupunkien kanssa. Kirjauksessa ei kuitenkaan viitata siihen, että yhteistyöallianssin muodostavat vain kuusi suurinta kaupunkia.

Lahti, Jyväskylä ja Kuopio ovat vahvoja teollisia yliopistokaupunkeja, joilla on merkittävät roolit Suomen kansantaloudessa. Kauppakamareiden hallitukset pitävät tärkeänä, että kaikkia yhdeksää MAL-kaupunkia kehitetään yhdenvertaisesti. Suomalaisilla yli 120 000 asukkaan keskuskaupungeilla on täysin yhtenevät tavoitteet ja haasteet. Yritysten toimintaedellytysten turvaamiseksi tarvitsemme tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua valtioneuvoston kanssa erityisesti työvoima- ja innovaatiopolitiikasta.

Hämeen, Keski-Suomen ja Kuopion alueen kauppakamarit vaativat, että nyt esitettyyn strategiseen allianssiin kutsutaan kaikki yhdeksän yli 120 000 asukkaan MAL-kaupungit.

12.9.2023

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen, p. 040 739 9303

Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen, p. 040 058 3210

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen, p. 040 514 8784

Kauppakamarit

Itsenäisiä kauppakamareita on 19. Ne toimivat ympäri Suomen. Yritykset ovat jäseninä alueensa kauppakamarissa ja jokainen kauppakamari on puolestaan Keskuskauppakamarin jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen kauppakamari

Uusia hallitusammattilaisia Hämeen alueelle1.9.2023 11:15:41 EEST | Tiedote

Hallitustyöskentelyn osaamista mittaava Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-tutkinto järjestettiin elokuun lopussa. Tutkinnon suoritti hyväksytysti 17 Hämeen kauppakamarin HHJ-kurssin käyneistä. Kauppakamari onnittelee tutkinnon suorittaneita. ”On hienoa, että saimme Hämeen alueelle uusia tutkinnon suorittaneita. Huomionarvoista on, että tällä kertaa tutkinnon suorittaneista yli puolet on naisia. Hallitusammattilainen tunnistaa entistä paremmin hallitustyöskentelyn vastuu- ja huolellisuusvelvoitteet, jotka antavat lisäarvoa yrityksen hallitustyöhön”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Naisten osuus kasvaa hämäläisten pk-yritysten hallituksissa24.8.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Hämeessä naisten osuus pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana, selviää kauppakamarien toukokuussa tekemästä PK-hallitusbarometrikyselystä. ”On ilahduttavaa, että naisten osuus alueemme pk-yritysten hallitusjäsenistä on kasvanut neljässä vuodessa lähes 12 prosentilla ja Hämeessä naisten osuus hallitusjäsenistä on nousut valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämäläisyritysten suhdannenäkymät ovat harmaan vaisut27.7.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen teollisuuden, rakentamisen ja palvelualojen yritysten suhdannetilanne on heikentynyt viime keväästä. Tieto selviää Hämeen kauppakamarin ja EK:n yhteistyössä heinäkuussa tekemästä Suhdannebarometrikyselystä. ”Yritysten suhdannenäkymät ovat hieman synkentyneet keväästä. Yleinen epävarmuus, korkojen nousu ja vaisu kysyntä heikentävät yritysten markkinaodotuksia”, toteaa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Hämeen kauppakamarin stipendit valmistuville opiskelijoille3.6.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Hämeen kauppakamari myönsi stipendejä 3.6.2023 toiminta-alueellaan valmistuville opiskelijoille. ”Hämeen kauppakamarin hallitus on päättänyt jatkaa stipendiohjelmaa ja myöntää jälleen viiden vuoden ajan stipendejä alueemme lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten päättäville opiskelijoille. Stipendi myönnetään opiskelijalle, joka on opintojensa aikana osoittanut tuloksellista suuntautumista liike-elämään”, kertoo Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme