Suomalaisinnovaation avulla uutta tietoa ikiroudan sulamisesta - yksinäinen myskihärkä yllätti tutkijat autiosaarella
Ikiroudan sulamisvedet voivat kiihdyttää kasvihuonepäästöjä entisestään. Tutkijat keräsivät tarkkaa tietoa selässä kannettavalla laserkeilaimella arktisessa jäätikkölaaksossa Kanadassa. Suomessa kehitettyä innovaatiota hyödynnetään ympäri maailmaa ja sitä käytetään nykyisin esimerkiksi kuusen kirjanpainajatuhojen havaitsemisessa ja metsäpaloriskien arvioinnissa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti, miten arktinen ympäristö muuttuu ilmaston lämpenemisen, tulvimisen, ikiroudan sulamisen ja muiden ilmiöiden vaikutuksesta vertaamalla 60 vuoden takaisia ilmakuvia laserkeilaimella saatavaan dataan. Tutkimustulokset julkaistiin 12. syyskuuta Nature Communications -julkaisussa. Tutkimuksessa selvisi, että tutkitulla alueella ikiroudan sulamisen seurauksena sulamisvesien purkautumisiverkostojen syventyminen ja laajeneminen voi kiihdyttää kasvihuonepäästöjä entisestään.
- Tuotimme laaksosta digitaalisen mallin ja huomasimme virtaussimulaatioon perustuen, että tulvavesien kulkeutuminen jäätymisen ja sulamisen seurauksena syntyneiden polygonimuodostelmien läpi lisää eroosion ja kanavien kehittymisen todennäköisyyttä, kertoo Simon Fraser Universityn apulaisprofessori Shawn Chartrand.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimusprofessori Antero Kukko osallistui vuonna 2019 retkikunnan tutkimukseen Axel Heibergin saarella Kanadan arktisessa osassa Myskihärkälaaksoksi (Muskox Valley) nimetyllä alueella. Kukon roolina oli mahdollistaa maaston tarkka mallinnus kannettavalla laserkeilaustekniikalla.
- Reppukeilaimen tuottamalla tiedolla voi tehdä tutkittavasta ympäristöstä tarkan kartan ja 3D-mallin. Käytössämme olleella kaksikanavaisella laserkeilaimella voi analysoida myös pinnan koostumusta ja materiaaleja. Tarkoituksena on tuottaa tutkittavasta kohteesta mahdollisimman täydellinen ja aukoton kolmiulotteinen kuva. Liikkuva keilaustapa mahdollistaa tämän, Antero Kukko kertoo.
Laserkeilausreppu keksittiin tutkimuksen tarpeisiin – nyt käytössä ympäri maailmaa
Alun perin laserkeilausrepun ensimmäisen version kehittivät vuonna 2011 Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka tarvitsivat ratkaisun maaston muotojen mittaamiseen tehokkaasti laajoilta alueilta vaikeakulkuisessa maastossa.
Sittemmin reppukeilaimesta on kehitetty maailmalla erilaisia versioita ja se on levinnyt myös kaupalliseen käyttöön, muun muassa rakentamisen ja kaupunkiympäristön suunnitteluun.
Reppukeilaimen käyttö tutkimukseen eri kohteissa maailmalla antaa tutkijoille hyödyllistä tietoa esimerkiksi mittausjärjestelmien suorituskyvystä ja kehitystarpeista eri sovellusalueilla.
- Tällä hetkellä teemme tutkimusta esimerkiksi kuusen kirjanpainajatuhojen havaitsemisessa ja metsäpaloriskien arvioinnissa yhdessä eurooppalaisten yliopistojen ja tutkimusryhmien kanssa Espanjassa, Portugalissa, Itävallassa ja Tsekin tasavallassa. Kehitämme myös laserkeilausmenetelmää lumen ja jäätiköiden pinnankarkeuden määrittämiseksi Etelämantereella satelliittihavaintojen tulkintaa varten yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Suunnittelemme myös uutta matkaa pohjoiseen Ellesmeren saarelle ensi kesänä, Kukko kertoo.
Paikkatietokeskuksen laserkeilaustutkimus on alansa viitatuimpia maailmassa. Reppukeilaimen myötä avautuvat yhteistyömahdollisuudet edistävät alan tutkimusta Suomessa.
Myskihärkä seurasi tutkijoiden työtä
Tutkimusretki arktisella alueella onnistui hyvin. Kenttätöissä voi kuitenkin tulla vastaan yllättäviäkin tilanteita, jotka ratkaistaan paikan päällä.
- Myskihärkälaaksoa mitatessamme teimme työtä sananmukaisesti myskihärän olohuoneessa. Jäätikön ja lumen sulamisvesi virtaa ajoittain laakson pohjalla, jonka ansiosta siellä on paikoin tuoretta ruohoa. Erään kumpareen takana törmäsimme kiinnostuneeseen myskihärkään, joka lopulta onneksi pysytteli riittävän kaukana, että saimme työt tehtyä - tosin jouduimme odottelemaan helikopterin saapumista, jotta saimme tavaramme noukittua, ne kun jäivät vähän turhan lähelle myskihärkää, Kukko sanoo.
Lisätiedot
Antero Kukko, tutkimusprofessori, kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osasto, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI
etunimi.sukunimi@nls.fi
+358 5040 94696
Tutkimusmatka 2019 tehtiin Suomen Akatemian rahoittaman laserkeilauksen huippuyksikön rahoittamana. Laserkeilausrepun kehitykseen ja tutkimukseen tehty työ on rahoitettu Akatemian tutkijatohtoriprojektissa “ Multi-spectral personal laser scanning for automated environment characterization” (300066).
Kuvat



Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme