"Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta” – Metsämarssi-viikon avaustilaisuus kannusti katsomaan eteenpäin
Metsämarssin historia juontaa vuoden 1950 kesäkuuhun, jolloin se järjestettiin ensimmäisen kerran. Tapahtuman aloitustapahtuma järjestettiin tuolloin Tuusulassa Malmarin tilalla, johon kokoonnuttiin tiistaina 12. syyskuuta myös vuoden 2023 Metsämarssin osalta. Valtiovallan puheenvuoron tilaisuudessa piti maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Vuoden 1950 Metsämarssin tavoitteet olivat hyvin kouriintuntuvat. Päämääränä oli, että jokainen metsänomistaja käyttäisi ainakin yhden työpäivän ”perheineen ja talonväkineen oman metsänsä kunnostamiseen ja kohentamiseen”, jotta yksityismetsien puuntuotantoa saataisiin lisättyä.
Vuonna 2023 voidaan kiistatta todeta, että tässä kauaskantoinen metsänhoito on onnistunut. Yli 70 vuotta myöhemmin, on Suomen metsien puuston määrä lähes tuplaantunut.
Metsät sekä metsänomistajat ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana, mutta silti metsien monipuolisella käytöllä on jatkossakin vankka jalansija suomalaisessa yhteiskunnassa, korostaa MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
”Monikäyttöinen metsä on vuosikymmenten määrätietoisen työn tulosta. Se on jotain, mitä olemme taitavasti luoneet plantaasimetsätalouden ja totaalisuojelun välimaastoon. Se on ihan oma suomalainen malli. Se on perhemetsätalouden malli, missä metsällä on taloudellinen, ekologinen ja henkinen merkitys. Kaikki mitä metsissä tehdään, tehdään seuraavien sukupolvien hyväksi”, Marttila korosti Metsämarssin avaustilaisuudessa.
Valtiovallan tervehdyksen tilaisuuteen toi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Ministeri nosti puheessaan esille Marttilan tavoin pitkäjänteisen metsänhoidon merkityksen.
”Metsämarssi on mielenilmaus tulevaisuuden puolesta. Tulevaisuudessakin me jatkamme taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää metsien hoitoa siten, että kaikki kokevat metsät voimavaraksi”, Essayah linjasi puheessaan.
Tilaisuuden päätteeksi MTK:n Metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola luovutti Essayahille oman vesurin, jota ministeri pääsi käyttämään heti historiallisella paikalla.
”Kansanterveystyö voisi lähteä siitä liikkeelle, että haastaisimme yhä useamman metsänomistajan hankkimaan itselleen personal trainerin, eli raivaussahan, jolla samalla voidaan tehdä sen hyvän metsänhoidon eteen töitä”, korosti Tiirola vesuria luovuttaessa.
Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät myös SLC:n Anders Portin sekä Malmarin Tilan isäntä Veli-Pekka Talvela.
Tallenne 12. syyskuuta järjestetystä Metsämarssin avaustilaisuudesta.
Metsämarssi-viikolla järjestetään useita alueellisia tapahtumia, joiden järjestäjinä toimivat paikalliset Metsänhoitoyhdistykset. Lista viikon tapahtumista.
Lue myös: Valtakunnallisessa Metsämarssissa juhlitaan hyvän metsänhoidon merkitystä suomalaisille
Metsämarssin järjestäjinä toimivat MTK, Metsänhoitoyhdistykset ja SLC.
Lisätietoja:
Juha Marttila, MTK puheenjohtaja, 050 341 3167
Mikko Tiirola, puheenjohtaja, MTK Metsävaltuuskunta, p. +358 44 538 4280
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK ja Sahateollisuus toivat metsien ilmastohyödyt näkyviin Brysselissä – paine LULUCF-päätösten muuttamiseen kasvaa25.4.2025 10:16:33 EEST | Tiedote
Maankäyttösektorin päästöjä koskevaa LULUCF-säädöstä arvioidaan komission työohjelman mukaan tänä vuonna. MTK ja Sahateollisuus perustelivat aktiivista metsien hoitoja ja käyttöä sekä kilpailukykyisen sahateollisuuden merkitystä Brysselissä torstaina pidetyssä seminaarissa. ”Komission on tunnustettava tosiasiat ja todettava, että metsien hiilinieluihin perustuvalta politiikalta on pudonnut pohja pois”, vaati MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Hallitus ottaa vastuuta huoltovarmuudesta ja ruokaturvasta24.4.2025 11:24:15 EEST | Tiedote
Petteri Orpon (kok.) hallitus sai valtion tulevien vuosien taloutta linjaavan kehysriihensä valmiiksi keskiviikkoiltana. Hallitus on lupaustensa mukaisesti keventämässä elinkeinotoiminnan kasvua rajoittavaa normitaakkaa. MTK pitää tärkeänä, että hallitus nosti riihessään keskeiseen osaan myös Suomen huoltovarmuuden ja ruokaturvan.
MTK:n terveiset hallituksen kehysriihelle: ”Pidetään kiinni Suomen vahvuuksista, uskalletaan tarttua uuteen kasvuun”17.4.2025 09:37:54 EEST | Tiedote
Muuttuneessa maailmassa Suomen talous ja maan elinkeinotoiminta ovat uudessa ja osin arvaamattomassa tilanteessa. Ensi viikolla puoliväliriiheensä kokoontuvan hallituksen on välttämätöntä pitää kiinni Suomen olemassa olevista vahvuuksista. Toisaalta hallituksen on kyettävä tarttumaan tunnistettaviin, uusiin kasvumahdollisuuksiin, kuten uusiutuvan energian eri muotoihin, puhtaisiin teknologioihin ja matkailuun. Uusi kasvu syntyy markkinoilta ja reilulla lainsäädännöllä turvatusta toimintaympäristöstä.
MTK:n Säätiö myöntää 10 000 euron ympäristöpalkinnon – ehdota saajaa15.4.2025 13:42:08 EEST | Tiedote
MTK:n Säätiö juhlistaa satavuotista historiaansa myöntämällä 10 000 euron ympäristöpalkinnon henkilölle, työryhmälle tai yhteisölle, joka on ansiokkaasti edistänyt maa- ja metsätalousmaan kunnon ja tuottavuuden parantamista. Esityksiä palkinnonsaajiksi otetaan vastaan 9. toukokuuta 2025 saakka.
Juha Marttila ei hae syksyllä jatkoa MTK:n puheenjohtajana9.4.2025 17:13:34 EEST | Tiedote
MTK:n puheenjohtaja vaihtuu vuodenvaihteessa. Järjestön pitkäaikainen puheenjohtaja Juha Marttila ei asetu enää ehdolle tehtävään. Marttila kertoi päätöksestään järjestön valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme