Satakunnan ELY-keskus

Pakolaisia on sijoitettu Satakuntaan tänä vuonna vain vähän

Jaa

Satakunnassa on ELY-keskuksen kuntapaikoille elokuun loppuun mennessä sijoitettu vain 19 pakolaista, joista osa on oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita ja osa tilapäistä suojelua saavia henkilöitä. ELY-keskuksella on sopimus pakolaisten vastaanottamisesta ja kuntaan osoittamisesta kaikkien Satakunnan kuntien kanssa. Kaikki sijoitukset kuluvana vuonna on tehty Poriin.

Kuntapaikkoja vuodelle 2023 on Satakunnassa 136–176. Kuntapaikalla tarkoitetaan ELY-keskuksen ja kunnan välistä sopimusta pakolaisten määrästä, jonka vastaanottamiseen kunta kunakin vuonna sitoutuu. Kuntaan voi muuttaa myös ilman ns. kuntapaikkaa. Kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta vuodelle 2023 on sovittu Huittisten ja Euran kanssa.

Kotoutumislakiin maaliskuun alussa voimaan tulleiden muutosten myötä kuntapaikalle voidaan sijoittaa oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan lisäksi tilapäistä suojelua saava henkilö, joka on oleskellut Suomessa vuoden ja hakenut kotikuntamerkintää digi- ja väestötietovirastosta. Tilapäistä suojelua Suomesta ovat hakeneet pääasiassa sotaa paenneet ukrainalaiset.

– Kaikkien kuntapaikoille sijoitettavien tulee olla haavoittuvassa asemassa olevia. Heitä ovat esimerkiksi ilman huoltajaa tulleet alaikäiset lapset ja nuoret, ihmiskaupan uhrit ja kiintiöpakolaiset. Lakimuutos tukee vallitsevaa käytäntöä, jonka mukaan suurin osa oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista muuttaa kuntiin itsenäisesti, Satakunnan ELY-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Päivi Juhala sanoo.

Ukrainalaisia on asettunut pysyvämmin Satakuntaan vähäisesti

Elokuun puolivälissä vastaanottojärjestelmään kirjautuneita ukrainalaisia oli Satakunnassa 2004. Heistä yli vuoden Suomessa olleita on yli 1100 henkilöä, jotka ovat oikeutettuja hakemaan kotikuntamerkintää. Kotikuntamerkintöjä on kuitenkin haettu varsin vähäisesti. Digi- ja väestötietoviraston mukaan kotikuntamerkintää Satakunnan kunnista on kesäkuun loppuun mennessä hakenut 247 ukrainalaista.

– Pääsääntöisesti kotikuntamerkintää ovat Satakunnassa hakeneet henkilöt, jotka ovat saaneet työpaikan ja ovat sen myötä asettautuneet Suomeen jäädäkseen. Myös valtakunnallisesti kotikuntamerkintöjen hakeminen on ollut ennakoitua vähäisempää, Päivi Juhala kertoo.

Lakimuutoksen myötä kotoutumislain mukaisia korvauksia voidaan maksaa kunnille myös tilapäistä suojelua saavista henkilöistä. Korvauksia voi saada myös hyvinvointialue.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme