Ikäystävällinen ympäristö edistää ikääntyneiden osallistumista yhteisön toimintaan
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Gerontologian tutkimuskeskuksen hankkeessa selvisi, miten erilaisilla alueilla asuvien iäkkäiden ihmisten vapaa-ajan toiminnot eroavat asuinalueiden käveltävyyden ja heidän itsensä kokemien kävelyvaikeuksien mukaan.

Kävelyä edistävät ympäristöt tukevat ikääntyneiden ihmisten itsenäisyyttä ja liikkumista sekä antavat mahdollisuuksia osallistua yhteisön toimintaan.
- Ympäristön käveltävyyttä kuvataan usein käveltävyysindeksin avulla, jossa otetaan huomioon lähiympäristön maankäytön monimuotoisuus, katuristeysten lukumäärä ja asukasluku, väitöskirjatutkija Essi-Mari Tuomola kertoo.
Tuoreen tutkimuksen mukaan korkeamman käveltävyyden asuinalueella, kuten kaupungin keskusta-alueilla asuvat ikääntyneet henkilöt osallistuivat useammin kulttuuriharrastuksiin, kuten kävivät teatterissa tai konserteissa. Puolestaan matalammalla käveltävyysalueella asuminen lisäsi ulkoilun harrastamista. Ulkoiluharrastuksia ovat muun muassa koiran ulkoilutus, puutarhan hoito tai marjastus. Ryhmäharrastuksiin, kuten liikuntaryhmiin, osallistumisessa ei ollut eroja eri asuinalueilla asuvien henkilöiden välillä.
- Erilaiset ympäristöt voivat kannustaa harrastamaan erilaisia toimintoja. Ihmiset voivat myös hakeutua asumaan alueille, jotka tarjoavat heille mieluisia harrastuksia, Tuomola toteaa.
Kävelyvaikeudet voivat olla esteenä aktiiviselle osallistumiselle yhteisön toimintaan. Ikääntyneet henkilöt, joilla ei ollut kävelyvaikeuksia tai jotka käyttivät kävelyssä modifikaatiokeinoja, kuten kävelivät hitaammin, lepäsivät kävelyn aikana tai käyttivät apuvälinettä, osallistuivat useammin kaikkiin vapaa-ajan toimintoihin kuin ne, joilla jo oli kävelyvaikeuksia. Seurannassa henkilöt, jotka asuivat keskitason ja korkeamman käveltävyyden alueilla ja joilla seurantajakson alussa ei ollut kävelyvaikeuksia, osallistuivat neljän vuoden jälkeen kulttuuritoimintoihin useammin kuin matalammalla käveltävyyden alueella asuvat henkilöt.
Tuomolan mukaan iän myötä liikkumiskyky ja vapaa-ajan toimintoihin osallistuminen saattavat heikentyä. Ikäystävällisen ympäristön luominen ja ylläpitäminen voi edistää ikääntyneiden osallistumista yhteisön toimintaan.
- Ikääntyneiden ihmisten ulkona liikkumista voidaan tukea muokkaamalla ympäristöjä siten, että se mahdollistaisi kävelyn modifikaatiokeinojen käytön. Esimerkiksi lepääminen kävelyn aikana onnistuu paremmin, kun penkkejä on sijoitettu riittävän tiheästi kulkureittien varrelle, Tuomola ehdottaa.
Tutkimuksessa haastateltiin 848 iältään 75–90-vuotiasta henkilöä Jyväskylän ja Muuramen alueelta. Tutkittavien osoitteet paikannettiin kartalle ja heidän lähiympäristöään tutkittiin kilometrin säteellä asunnosta. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja Gerontologian tutkimuskeskuksessa toteutettua Maantieteelliset piirteet ja iäkkäiden henkilöiden liikkuminen ulkona (GEOage) -projektia. Tutkimusta ovat rahoittaneet Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia sekä Euroopan tiedeneuvosto.
Alkuperäinen artikkeli:
Tuomola, E.-M., Keskinen, K. E., Viljanen, A., Rantanen, T., & Portegijs, E. (2023). Neighborhood Walkability, Walking Difficulties, and Participation in Leisure Activities Among Older People: A Cross-Sectional Study and 4-Year Follow-Up of a Subsample. Journal of Aging and Health, Online First. https://doi.org/10.1177/08982643231191444
Lisätietoja:
Essi-Mari Tuomola
Väitöskirjatutkija, liikuntatieteellinen tiedekunta
essi-mari.m.k.tuomola@jyu.fi
+358401857370
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitöstutkimuksen mukaan ryhmälauluopetus edistää nuorten hyvinvointia kehollisuuden ja hengitystietoisuuden kautta9.5.2025 09:48:03 EEST | Tiedote
Ryhmälauluopetus voi vahvistaa nuorten itsetuntoa, lievittää stressiä ja vähentää sosiaalista ahdistusta, todetaan FM, MuM Mari Koistisen musiikkikasvatuksen väitöstutkimuksessa.
Viisaus ei ole pelkkää tietämistä8.5.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus haastaa arkikäsitykset viisaudesta. Toisin kuin usein ajatellaan, pelkkä tieto ei tee ihmistä viisaaksi.
Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.
Uudet professorit esittäytyivät juhlaluennoilla 7.5.20257.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston uudet professorit esittäytyivät keskiviikkona 7.5.2025. Juhlaluentonsa pitivät taloustieteen professori Mika Haapanen, kognitiivisen neurotieteen professori Piia Astikainen, kansainvälisen kehitystutkimuksen professori Tiina Kontinen sekä aivojen kehityksen professori Jan Kujala.
Tuoretta professoria Miriam Nokiaa kiehtoo muistin hermostollinen perusta7.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on nimittänyt Miriam Nokian psykologian professorin tehtävään. Professuurin erityisalana on käyttäytymisen muutoksen taustalla olevat, erityisesti keskus- ja autonomisen hermoston perusmekanismit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme