Vaasan kaupunki - Vasa stad

Det händer i Lillkyro: på hösten utlovas en konsert, vandringar och marknader

Dela

Hösten i Lillkyro har mycket att bjuda på: 10-årsjubileet av kommunsammanslagningen av Vasa och Lillkyro till ära ordnas det en kyrkokonsert 15.9. I september utlovas det även en skördemarknad samt guidade vandringar.

Kyrkokonserten Juurilla 15.9

Konserten ordnas 10-årsjubileet av kommunsammanslagningen av Vasa och Lillkyro till ära. På konserten får vi höra kompositioner av Jean Sibelius och Toivo Kuula samt av den Lillkyrofödde Erik Tulindberg.

Erik Eriksson Tulindberg (1761–1814) var en finsk kompositör, violinist och en hög tjänsteman. Han anses vara den första kända kompositören av konstmusik i Finland.

Skördemarknad 23.9

  • 23.9 kl. 10–14
  • Savilahtihuset, Merikartvägen 5

Föreningen Vähäkyrö-seura ordnar även i år den traditionella skördemarknaden inom kulturområdet på kyrkbacken i Lillkyro, på gården till Savilahtihuset.

Det utlovas mycket att se och uppleva och det finns ett brett utbud av läckerheter till salu, allt från skördeprodukter till bakverk och handarbeten. Bleckslagarmuseet Fyrry har öppet hus och för barn finns det alldeles eget program.

De hundra första marknadsbesökarna får en lite annorlunda marknadshink 10-årsjubileet av kommunsammanslagningen av Vasa och Lillkyro till ära, och alla barn får ballonger.

Arrangörer: Vähäkyrö-Seura ry, VASEK, områdesservicen i Lillkyro/Vasa stad

Lite annorlunda vandringar 9.9, 23.9 och 7.10

Under järnåldern var Lillkyro ett av Finlands främsta centrum både vad gällde befolkning, ekonomi och kultur.

10-årsjubileet av kommunsammanslagningen av Lillkyro och Vasa till ära ordnar Vasas medborgarinstitut Alma guidade vandringar till forntida objekt i Lillkyro tre lördagar på hösten. Följ med på en fascinerande tidsresa där friluftsliv kombineras med historia, sagor och legender!

  • Det enastående Jätintie: 9.9 kl. 10–13, längd ca 3 km
  • Mysterier på Kirkkosaari: 23.9 kl. 10–13, längd ca 2 km
  • På spaning efter forntida bärnstenspärlor: 7.10 kl. 10–16, längd ca 7 km

Julöppning i Lillkyro 3.12

Den traditionella julöppningen ordnas i Tervajoki i år. Julöppningen i Lillkyro erbjuder julstämning för alla sinnen – mycket att se och uppleva, lukta och smaka på!

På jultorget hittar du garanterat en god julstämning och dessutom pepparkaksformar tillverkade av professionella bleckslagare. För försäljning står uppdukat allt från bakverk och närproducerad mat till handarbeten, lotter, julgröt, glögg och pepparkakor, plättar och korv. Det utlovas även en tomtestig med julstämning, levande musik och annat program.

För försäljningsplatser och programnummer, kontakta yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi eller helena.alanen@edu.vaasa.fi

Av tradition ordnas julöppningen av lokala föreningar i samarbete med Vasa stad, områdesservicen i Lillkyro och Lillkyro församling.

Lite annorlunda Lillkyro ur Lillkyroperspektivet: en fotoutställning i gemenskapsanda

  • Fotoutställning 27.12.2023–31.1.2024
  • Vernissage för utställningen 27.12 kl. 17–19
  • Vähäkyrö-talo, Lillkyrovägen 11

Bygg upp den gemensamma fotoutställningen tillsammans med oss i Olkkari i Vähäkyrö-talo!

Skicka oss dina foton per e-post till yhteispalveluvahakyro@vaasa.fi senast 8.12. Samservicen i Lillkyro förbehåller sig rätten att välja ut fotografierna till utställningen och använda dem vid marknadsföringen av utställningen.

Nyckelord

Kontakter

Helena Alanen, tfn 040 1374 547, helena.alanen@edu.vaasa.fi

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum