Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 12.9.2023

Jaa
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 12.9.2023 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.

Päätöstiedote on luettavissa Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Samalta sivulta löytyvät myös

  • muut päätösasiakirjat
  • tieto lautakunnan jäsenistä. Lautakunnan puheenjohtajana toimii Paavo Arhinmäki (Vas.).
  • kokousaikataulu

Lautakunta päätti muun muassa: 
Asia 7: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Alviina Alametsän talousarvioaloitteesta uimalaiturien lisäämiseksi Helsingissä

Esittelijän ehdotuksesta poiketen kappaleen 7 jälkeen lisätään: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta suhtautuu myönteisesti uimalaitureiden lisäämiseen kaupungissa, ja niiden rahoittamiseen merellisen Helsingin kehittämisen yhteydessä. Merellisen Helsingin organisointia on vuonna 2023 vahvistettu kaupunginkanslian, kaupunkiympäristötoimialan ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yhteistyössä. Mikäli merellisen Helsingin kehittämistyössä löytyisi jo nopeasti toteutettavia uimalaiturikohteita, voidaan näitä todennäköisesti sovittaa investointiohjelmaan. Lautakunta kannustaa myös uudenlaisten ratkaisujen etsimiseen, jotta kaupungin uimamahdollisuudet paranisivat.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta kannattaa erityisesti kaavoissa jo olevien uusien uimarantojen toteuttamisen nopeuttamista sekä uudenlaisten ratkaisujen etsimistä kaupungin uimamahdollisuuksien parantamiseksi merellisen Helsingin kehittämiseksi.

Asia 10: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esitys kaupunginhallitukselle kulttuurin ja liikunnan laitosavustuksista vuodelle 2024

Esittelijän ehdotuksesta poiketen ennen päätösehdotuksen kappaletta yksi uusi kappale: ”Palkkojen ja muiden kustannusten kasvu ei ole vaikuttanut laitosavustusten tasoon aikaisempina vuosina. Nyt ehdotus sisältää erittäin tarpeellisia korotuksia avustuksiin. Lautakunta painottaa, että nyt esitettävät ja perustellut korotukset eivät kuitenkaan kata täysimääräisesti laitosavustuksia saavien kustannusten nousua kuin vain osittain.”

Asia 12: Kultturin ja vapaa-ajan toimialan talousarvioehdotus vuodeksi 2024 ja taloussuunnitelmaehdotus vuosiksi 2024-2026
Esittelijän ehdotuksesta poiketen päätösesityksen loppuun kappaleen kaksi jälkeen:

Lautakunta toteaa, että toimialan raamiin pitäisi tulla ehdotetun 8,8 miljoonan euron korotuksen päälle noin miljoonan euron lisäys, jotta kohonneet palkka- ja muut kustannukset pystytään kattamaan vuoden 2023 palvelutaso säilyttäen.

Tämän lisäksi talousarvioon tarvittaisiin lisärahoitusta, jotta koronasta palautumiseen osoitetuilla määrärahoilla aloitettuja ja onnistuneeksi todettuja hankkeita voidaan vakinaistaa.

Lautakunta katsoo, että koropalautumisvaroilla aloitettu koulunuorisotyö pitää vakinaistaa ja laajentaa useampaan kouluun. Tämä edellyttää 500 000 euron lisämäärärahaa vuoden 2024 talousarvioon. Harrastamisen Suomen mallin nykyisen laajuuden turvaaminen edellyttää 400 000 euron lisärahoitusta ja kulttuurin kummilapsitoiminnan jatkaminen 350 000 euron lisämäärärahaa. Lisäksi ikääntyvien vapaaehtoistoimintaa on käynnistetty ja vahvistettu kulttuurissa ja liikunnassa koronapalautumisvaroilla, tämän säilyttäminen vaatisi 250 000 euron lisämäärärahan.

Koronapalautumisrahoilla korotettiin kulttuurin-, liikunnan- ja nuorityön avustuksia yhteensä miljoonalla eurolla. Jotta myös vuonna 2024 voidaan säilyttää avustukset samalla tasolla kuin 2022 ja 2023, tarvitaan miljoona euroa lisärahoitusta. Palkka- ja muiden kustannusten nousu kuitenkin hankaloittaa merkittävästi avustusta saavien taloudellista tilannetta, joten lautakunta katsoo, että vuoden 2023 tason säilyttämisen päälle pitäisi avustuksiin tehdä myös tasokorotus.

Lisäksi lautakunta katsoo, että kaupunkistrategian mukaisen toiminnan turnaamiseksi tarvitaan kirjastojen tilojen ylläpidon tason nostamiseen ja aineistohankintojen tason vastaamaan asukasmäärää yhteensä 400 000 euroa. Kasvava nuorten määrä ja nuorten ongelmakäyttäytymisen lisääntyminen edellyttää nuoriso-ohjaajien lisäämistä 300 000 eurolla. Taiteen perusopetuksen laajentaminen erityisesti niille alueille, joissa sitä on vähemmän tarjolla, edellyttäisi 700 000 euron lisämäärärahaa. Liikuntapaikkojen määrän lisääntyminen ja käytön kasvu edellyttää kunnossapitomäärien kasvattamista miljoonalla eurolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme