Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer potilasturvallisuuspäivänä 17.9.: Vaaratapahtumailmoituksen tekeminen on meidän kaikkien asia

Jaa

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään sunnuntaina 17. syyskuuta. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola korostaa, että jokainen päivä on potilas- ja asiakasturvallisuuspäivä. Turvallisuus ja laatu ovat kaiken hoitotyön perusta ja tavoite. Tämän vuoden teemana on osallisuus. Hoitotyössä osallisuutta tuetaan vuorovaikutuksella ja ottamalla asiakkaat, potilaat ja läheiset mukaan hoitoprosessin kaikkiin vaiheisiin.  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kannustaa hoitajia, omaisia ja potilaita tekemään vaaratapahtumailmoitukset. - Tekemällä ilmoituksen voimme estää vakavia vaaratapahtumia. 

Hoitajilla on jo pitkään ollut käytössään vaaratapahtumien ilmoitusmenettely. Huomatessaan puutteita potilasturvallisuudessa asia tulee ottaa heti puheeksi henkilökunnan kanssa, mutta sen lisäksi potilaat ja omaiset voivat tehdä anonyymin ilmoituksen.  

Koulutetut hoitajat ovat keskeisessä asemassa laadukkaan ja turvallisen hoidon toteutuksessa. Heillä on ammattitaitoa ja osaamista arvioida yksilöllisiä tarpeita, sekä taitoa huomioida oikea-aikaisesti mahdollisia haittoja ja epäkohtia.  SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola nostaa esiin, että yhä useammin hoitajamitoitus ei ole riittävällä tasolla turvaamaan hyvää hoitoa. 

- Tällaisissa tilanteissa sosiaalihuollossa työskentelevä on velvollinen viipymättä ilmoittamaan toiminnasta vastaavalle henkilölle, jos hän itse huomaa tai saa tietoonsa epäkohdan tai ilmeisen epäkohdan uhan asiakkaan sosiaalihuollon toteuttamisessa, Paavola muistuttaa. 

- Varhaiskasvatuksessa ilmoitusvelvollisuuden tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatuksen henkilöstön keinoja puuttua lapsen varhaiskasvatukseen kohdistuviin epäkohtiin tai niiden uhkiin, jotta ne tulevat nopeasti tietoon ja niihin voidaan puuttua ajoissa, SuPerin asiantuntija Elina Ottela sanoo. 

Hallitus esittää iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon 0,7 minimihoitajamitoituksen siirtämistä vuoteen 2028. - Vastustamme SuPerissa hoitajamitoituksen lykkäämistä, koska se syventää hoitajapulaa ja heikentää asiakasturvallisuutta, hoidon laatua, osallisuutta ja työoloja, Paavola kertoo. 

SuPeriin kuuluu noin 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Lisätietoja: 
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, 050 527 5085 
SuPerin asiantuntija Elina Ottela, 09 2727 9154

Lue Potilas- ja asiakasturvallisuusopas 

Avainsanat

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin puheenjohtaja Paavola 29.11. Kotkassa: Hoitajamitoituksen lykkääminen ei ratkaise vanhustenhuollon hoitajapulaa29.11.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola muistuttaa, että hyvinvointialueilla on mahdollisuus toteuttaa ratkaisuja henkilöstön saatavuuden parantamiseksi, ja että työhyvinvoinnin eteen tulee tehdä pitkäjänteistä työtä. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja toiminnanjohtaja Tanu Heikkinen vierailivat 29.11. Kotkassa ja tapasivat hyvinvointialueen edustajia sekä SuPerin jäseniä.

SuPer: Palkkojen yhdenmukaistamisesta sovinto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä – lähihoitajien tehtäväkohtaiset palkat korotetaan vaativuustasojen korkeimpiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin29.11.2023 09:02:03 EET | Tiedote

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on yhdessä pääsopijajärjestöjen (Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE ry, Julkisen alan unioni JAU ry ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry) kanssa päässyt sovintoon Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän henkilöstön palkkojen harmonisoinnista eli yhdenmukaistamisesta.

SuPerin edustajisto: Maan hallitus pakottaa hyvinvointialueet rikkomaan lakia24.11.2023 09:29:21 EET | Tiedote

Hyvinvointialueiden säästötoimet ovat mittavia ja supistavat lähipalveluja merkittävästi. Julkista sektoria karsitaan samaan aikaan kun yksityistä palvelutuotantoa tuetaan. SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg muistuttaa, että maan hallitus ja jopa eduskunta pakottavat hyvinvointialueet rikkomaan lakia. – Hyvinvointialueet eivät nyt pysty huolehtimaan siitä, että ne järjestäisivät asukkailleen palvelut perustuslain edellyttämällä tavalla.

SuPerin edustajisto: Hallitusohjelma kurittaa palkansaajia – työelämän kehittäminen heitetään romukoppaan23.11.2023 10:51:27 EET | Tiedote

SuPerin edustajisto vastustaa hallitusohjelman työntekijöiden oikeuksiin ja kansalaisten sosiaaliturvaan kohdistamia kohtuuttomia heikennyksiä. Hallitusohjelmassa esitetään merkittäviä rajoituksia neuvottelujärjestelmään, sopimusvapauteen ja lakko-oikeuteen sekä heikennyksiä useisiin työsuhteen ehtoihin. – Vaadimme aitoa neuvottelua, jossa työntekijöiden sana painaa, SuPerin edustajiston puheenjohtaja Päivi Inberg sanoo. – Neuvotteluja ei saa käydä veitsi palkansaajajärjestöjen kurkulla.

SuPerin Silja Paavola Lapsen oikeuksien päivänä: Lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii myös lääkehoidollista osaamista20.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2023 Lapsen oikeuksien päivän teemalla ”Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin” peräänkuulutetaan lapsille kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pedagogiikan lisäksi se tarkoittaa myös lastenhoitajien lääkehoidollisen osaamisen vaalimista osana varhaiskasvatuksen ammatillista työkalupakkia, muistuttaa SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme