Vetysiirtymän ja energiamurroksen yhteiskunnallisia kysymyksiä tarkastellaan uusissa tutkimushankkeissa
Oulun yliopiston vetytutkimus ja energiatutkimus vahvistuvat lähivuosina uusilla tutkimushankkeilla, joissa tarkastellaan energiamurroksen yhteiskunnallisia kysymyksiä yhteisöjen tasolla.

Tiedotetta on tarkennettu 13.9. klo 12.27 myönnettyjen rahoitusten kokonaissummien osalta.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi 11.9.2023 oikeudenmukaisen vihreän murroksen tutkimukseen vuosille 2023–2026 yhteensä 27 miljoonaa euroa. Energiaratkaisut osana oikeudenmukaista vihreää murrosta -ohjelmasta rahoitettiin viisi konsortiota, joista kahta johtaa Oulun yliopisto.
Reilua vetysiirtymää tavoitteleva JustH2Transit-tutkimushanke luo kokonaiskuvaa vetysiirtymästä Suomessa. Hankkeessa tavoitellaan vedyn käytön yleistymiseen liittyvän muutoksen johtamista suomalaisessa yhteiskunnassa tutkitun tiedon pohjalta.
”Vetysiirtymään kytkeytyy teknisen murroksen lisäksi suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, joihin on haettava kestäviä vastauksia. Oikeudenmukaisuus on talouteen ja alueisiin liittyvä tärkeä teema. Kansainvälisesti tyypillistä on esimerkiksi, että vihreän siirtymän tuomia muutoksia kannatetaan, kunhan ne eivät koske omaa lähiympäristöä, ja nämä haasteet ovat nähtävillä myös Suomessa”, pohtii Oulun yliopiston vetytutkimusta johtava professori Marko Huttula.
Projektissa kartoitetaan vetysiirtymän tämänhetkinen tilanne Suomessa sekä siihen liittyvät järjestelmätason pullonkaulat. Tämän rinnalla tarkastellaan vetysiirtymän ympäristöön liittyviä sekä teknis-taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Vetysiirtymän yhtymäkohdat bio- ja kiertotalouteen arvioidaan resurssien käytön ja riittävyyden näkökulmista. Näihin teemoihin haetaan vastauksia ja vaihtoehtoja, jotka vahvistavat yhteiskuntamme joustavuutta, palautumiskykyä sekä ratkaisujen oikeudenmukaisuutta. Monitieteisessä tutkimuksessa mukana ovat myös Luonnonvarakeskus, LUT-yliopisto sekä Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä BotH2nia-vetyverkosto. STN myönsi rahoitusta JustH2Transit-hankkeelle lähes kolme miljoonaa euroa, josta Oulun yliopiston osuus on noin 740 000 euroa.
Ratkaisuja energiamurrokseen: Reilu, joustava ja resilientti energiajärjestelmä (FLAIRE)
FLAIRE (Solutions for transition: Fair, flexible and socially resilient energy systems) -tutkimusprojekti tutkii sähkön kulutusjoustoon perustuvien ratkaisujen mahdollisuuksia ja esteitä kotitalouksissa ja kunnissa energiajärjestelmän muutosjouston lisäämiseksi. Kulutusjousto tarkoittaa sähkön käytön siirtämistä hetkiin, jolloin sähköä on paljon tarjolla. Kulutusjousto voi perustua myös energian kokonaiskulutuksen vähentämiseen. Molemmat joustoratkaisut voidaan toteuttaa joko automaation tai informaatio-ohjauksen avulla.
”Suurin haaste energiamurroksessa on se, miten tarjota puhdasta ja edullista energia kaikille. Kotitaloudet ja organisaatiot ovat jo totutelleet energiankulutuksen vähentämiseen sähkön hintapiikkien aikana. Energian säästö on monelle luonteva ja halvin tapa vähentää päästöjä”, sanoo hankkeen johtaja Eva Pongrácz, kestävien energiajärjestelmien ja ympäristötekniikan professori Oulun yliopistossa.
”Kulutuksen siirrolla on kuitenkin todella suuri potentiaali sopeutua hintavaihteluihin. Sähkön hinta vaikuttaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin kotitalouksiin, joilla ei ole varaa investoida energiatehokkuuden parantamiseen. Kulutuspiikkien vähentäminen vakauttaisi sähköhintoja, mikä vähentäisi kotitalouksien sähkökuluja. Tämä lisää kestävyyttä ja samalla oikeudenmukaisuutta”, Pongrácz pohtii.
Keskeinen osa FLAIRE-hanketta on ratkaisujen kokeileminen ja kuntien virtuaalivoimaloiden kehitystyö. Ratkaisuja ja muutospolkuja kehitetään tiiviissä yhteistyössä kansalaisten ja keskeisten sidosryhmien kanssa. Tutkimuskonsortion muut osapuolet ovat Suomen ympäristökeskus, Aalto-yliopisto sekä Helsingin ja Turun yliopistot. STN myönsi rahoitusta FLAIRE-hankkeelle yli 2,7 miljoonaa euroa, josta Oulun yliopiston osuus on noin 730 000 euroa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marko Huttula, Just H2 Transit -tutkimuskonsortion johtaja, professori, Oulun yliopisto, 040 056 6218, marko.huttula@oulu.fi
Eva Pongracz, Flaire-tutkimuskonsortion johtaja, professori, Oulun yliopisto, 040 506 1523, eva.pongracz@oulu.fi
Kaisu Koivumäki, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme