Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Kuolleiden lasten muistopäivää vietetään 23.9.

Jaa

23.9. vietetään valtakunnallista kuolleiden lasten muistopäivää, joka on käynnistynyt lapsensa menettäneiden vanhempien aloitteesta. Useilla paikkakunnilla sytytetään muistohetkissä kynttilöitä kuolleiden lasten muistoksi. Käpy Lapsikuolemaperheet kampanjoi syyskuussa lisätäkseen tietoisuutta kuolleiden lasten muistopäivästä ja parantaakseen lapsen kuoleman kohdanneiden perheiden asemaa.

Käsi sytyttämässä kävyn mallisessa kynttilänjalassa olevaa valkoista kynttilää, jonka varjo heijastuu seinälle
Hanna Lappalainen / Käpy Lapsikuolemaperheet ry Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsen kuolema on niin vaikea aihe, että edes sen mahdollisuutta olisi mieluummin ajattelematta. Omakohtaisesti sen kokeneet eivät kuitenkaan voi väistellä aihetta, vaan heidän on pakko elää sen kanssa joka päivä. 23.9. muistellaan kuolleita lapsia ja annetaan ääni heidän perheilleen. Aloitteen kuolleiden lasten muistopäivän vietosta teki vuonna 2010 joukko lapsensa menettäneitä vanhempia, jotka halusivat nostaa esiin tätä vaiettua aihetta.

Kuolleiden lasten muistopäivä on tarkoitettu lapsensa menettäneille vanhemmille ja sisarustaan sureville. Päivä on myös lapsenlapsensa menettäneille isovanhemmille, kummilastaan sureville, päiväkoti- tai koulukaveria ikävöimään jääneille ja muille läheisille ja tuttaville. Päivä on myös heille, jotka tuntevat surua tragedioiden uhreista Suomessa ja maailmalla. Kuolleiden lasten muistopäivänä voi tukeutua toisiin, muistella kuolleita lapsia ja sytyttää kynttilän tuomaan lohdutusta ja valoa tulevaan.

Suomessa kuolee vuosittain noin 450 alle 20-vuotiasta lasta, joista noin 200 syntyy kuolleena. 20–29-vuotiaita nuoria aikuista kuolee vuosittain noin 400.

Monilla paikkakunnilla eri tahot, kuten seurakunnat, järjestävät tapahtumia, joissa voi hiljentyä muistojen ääreen. Käpy ry:n verkkosivulla on lista yhdistyksen tiedossa olevista kuolleiden lasten muistohetkistä ja muista tapahtumista: kapy.fi/muistopaiva.

Käpy ry nostaa esiin kuolleiden lasten muistopäivää ja suruvapaata

Käpy Lapsikuolemaperheet ry on käynnistänyt syyskuussa kuolleiden lasten muistopäivän näkyvyyttä lisäävän kampanjan. ”Näkyvyyden lisäksi tavoitteenamme on haastaa yrityksiä ja yksityishenkilöitä tekemään lahjoituksia, jotta saamme järjestettyä lapsikuolemaperheille entistä enemmän ja monipuolisemmin tukea. Lahjoitusvaroin voimme esimerkiksi toteuttaa ammattilaisten ohjaamia vertaistukiryhmiä sisaruksen menettäneille lapsille ja vertaistukiviikonloppuja sekä järjestää koulutusta ja työnohjausta vapaaehtoisille vertaistukijoille”, kertoo Käpy Lapsikuolemaperheet ry:n toiminnanjohtaja Susanna Uittomäki.

Kuolleiden lasten muistopäivänä Käpy ry tahtoo myös tuoda esille lapsen menettäneiden vanhempien tilannetta yhteiskunnassa. Tällä hetkellä vanhemmat eivät ole oikeutettuja mihinkään sellaiseen yhteiskunnan tarjoamaan tukeen, joka mahdollistaisi töistä poissaolon lapsen kuoleman jälkeen. Sairausloman hakeminen tilanteessa, jossa hakija ei ole sairas, on monilla tavoin ongelmallista. Sairauslomakäytännöt vaihtelevat eivätkä ole tasa-arvoisesti kaikkien vanhempien käytettävissä. Tanskassa on otettu käyttöön suruvapaa alle 18-vuotiaan lapsen menettäneille vanhemmille, mikä mahdollistaa enimmillään 26 viikon mittaisen töistä poissaolon lapsen kuoltua. Käpy ry ajaa suruvapaata myös Suomeen.

Syyskuu on myös medialle ajankohtainen aika nostaa esiin lapsen tai lapsenlapsen menettäneiden tarinoita. Käpy Lapsikuolemaperheet ry:llä on jäsenperheitä ja vertaistukiryhmiä eri puolella Suomea. Yhdistyksen kautta löytyy lapsen menettäneitä perheitä haastateltavaksi eri paikkakunnilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna LappalainenViestintävastaava (vs.)Käpy Lapsikuolemaperheet ry, Käpy Barndödsfamiljerna rf

Yhdistyksen viestintä, verkkosivut, Käpy-lehden toimitus, media, edunvalvonta (suruvapaa)

Puh:045 146 2456viestinta@kapy.fihttps://kapy.fi

Kuvat

Linkit

Käpy Lapsikuolemaperheet ry

  • Käpy Lapsikuolemaperheet ry on valtakunnallinen vertaistukiyhdistys, jonka tarkoituksena on tukea lapsen kuoleman kokeneita perheitä. Vertaistukea on saatavilla ensisijaisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsena, nuorena tai nuorena aikuisena. Kaikki lapsensa menettäneet perheet voivat olla yhteydessä Käpyyn.
  • Yhdistyksen avoimet vertaistukiryhmät kokoontuvat eri puolilla Suomea. Yhdistys välittää tukihenkilöitä ja järjestää tapaamisia lapsensa menettäneille vanhemmille sekä paikallisesti että verkossa. Tukea on saatavilla myös isovanhemmille ja sisaruksille. Yhdistyksen vapaaehtoisina toimii sekä lapsen menettäneitä vanhempia että lapsenlapsen menettäneitä isovanhempia.
  • Käpy ry edistää lapsikuolemaperheiden yhteiskunnallista asemaa ja jakaa tietoa, jotta lapsen menettäneet saisivat nykyistä paremmin tukea. Yhdistys tekee edunvalvonta- ja vaikuttamistyötä muun muassa seuraaviin aiheisiin liittyen: suruvapaa kaikille alaikäisen lapsen menettäneille, oikeus merkitä ja nimetä kuolleena syntynyt lapsi virallisesti väestörekisteriin, lapsen kuoleman jälkeisen kriisiavun järjestelmällisen tarjoamisen kehittäminen, työhön paluuseen liittyvät käytänteet lapsen kuoleman jälkeen sekä ammattilaisten tietotaidon lisääminen surevan kohtaamisesta ja tukemisesta.
  • Yhdistys on julkaissut kirjallista tukimateriaalia lapsen kuoleman kokeneille perheille sekä oppaan surevan lapsen tukemisesta. Tietoa toiminnasta ja vertaistuesta jaetaan myös yhdistyksen lehden ja verkkosivujen välityksellä.
  • Tietoa Käpy ry:n järjestämistä tapahtumista ja vertaistuesta löytyy Käpy ry:n verkkosivuilta www.kapy.fi.
  • Tietoa ammattilaisille surevan kohtaamisesta löytyy osoitteesta www.surevankohtaaminen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Käpy Lapsikuolemaperheet ry

Lapsikuolemajärjestön pyhäinpäivän viesti: suruvapaa lapsensa menettäneille vanhemmille5.11.2021 10:51:01 EET | Tiedote

Lapsikuolemaperheitä edustava Käpy lapsikuolemaperheet ry muistuttaa pyhäinpäivänä, että kuolema koskettaa myös lapsiperheitä, eikä perheystävällinen yhteiskunta saa unohtaa perheitä surun ja kriisin hetkellä. Suomessa kuolee vuosittain noin 400–500 alle 18-vuotiasta lasta, joista kuolleena syntyneitä on alle 200. Käpy ry esittääkin Suomeen suruvapaata lapsensa menettäneille vanhemmille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme