Työterveyslaitos

Työkyvyn tuki on otettava käyttöön myös sisäilmatilanteissa

Jaa

Työkykyasioita tulisi käsitellä työpaikan sisäilmatilanteissa samalla tavoin kuin muissakin tilanteissa. Työkyky tulisi ottaa puheeksi neutraalisti mutta rohkeasti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat kehittäneet yhteistyössä työpaikkojen edustajien kanssa Työkyvyn tuen toimintamalliin sisäilmatilanteisiin ja ohjeet mallin käyttöönottoon työpaikalla.

Monella työpaikalla on valmiit käytännöt työkyvyn tukeen silloin, kun työntekijän työkyky on heikkenemässä. Monella työpaikalla on myös prosessi sisäilmaongelmien selvittämiseen. Harvoin näitä kahta prosessia on kuitenkaan osattu kytkeä toisiinsa vaan sisäilmasta oireileva saattaa jäädä ilman varhaista työkyvyn tukea ja tilanne voi mutkistua.

Toimintamallin käyttöönottoa pilotoitiin kolmessa organisaatiossa

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat kehittäneet sisäilmatilanteisiin työkyvyn tuen mallin, jonka käyttöönottoa on testattu ja harjoiteltu kolmessa organisaatiossa viime vuoden aikana.  Organisaatiot edustivat varsin erilaisia toimialoja: sosiaali- ja terveys, kasvatus ja koulutus, sekä turvallisuus. Kukin organisaatio sai valita oman tilanteeseensa sopivan muutostavoitteen. Esimerkiksi Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen yksikön tavoitteeksi tuli varhaisten työkyvyn tuen keinojen mukaan ottaminen sisäilmatilanteisiin.

– Meillä Helsingin kaupungilla on jo olemassa työkyvyn tuen malleja, mutta niitä ei ole aina osattu hyödyntää sisäilmatilanteissa. Kuitenkin juuri sisäilmatilanteissa esimerkiksi varhainen puheeksi ottaminen olisi tärkeää, kertoo työsuojeluasiantuntija Satu Wahlman Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

– Esihenkilöiden osalta tietoisuus sisäilmaprosessista ja sen tunteminen on tärkeää ja sen lisäksi puheeksi ottaminen vaatii usein tukea ja harjoittelua. Yhteistyöhankkeessa saimme monia vinkkejä prosessiin ja erityisesti korostui avoimuuden merkitys ja matalalla kynnyksellä puheeksi ottaminen, näiden avulla syntyy luottamus eri toimijoiden välillä.

Toimintamalli käyttöön vaiheittain tarkistuslistoja hyödyntäen

Toimeenpanotutkimuksista saadun tiedon ja pilotointikokemusten avulla Työterveyslaitoksen verkkosivuille on koottu lyhyt ohje työkyvyn tuen mallin käyttöönottoon työpaikalla.

– Toimintamallin käyttöönottoa kannattaa pilotoida yhdessä kohteessa tai yksikössä, sanoo hanketta vetänyt apulaisylilääkäri Aki Vuokko Työterveyslaitoksesta.

– Pilotointivaiheessa toimintamallista voi ottaa ensin käyttöön vain yhden osan esimerkiksi varhaisen tuen keinot, työn muokkauksen keinot tai työpaikalle paluun keinot.

Muutostyössä kannattaa hyödyntää vuorovaikutteisia ja helppokäyttöisiä tarkistuslistoja, jotka muutosta tekevä ryhmä voi täyttää yhdessä.

– Työkalut pohjautuvat toimeenpanotutkimuksen tuloksiin.  Työkaluja on kolme – muutoksen suunnittelua, vuorovaikutuksen suunnittelua ja muutoksen juurruttamista varten. Työkaluja voi hyödyntää työpaikoilla monenlaisten muutosten toimeenpanon suunnittelussa, kertoo johtava asiantuntija Pirjo Juvonen-Posti Työterveyslaitoksesta.

Sisäilmatilanteiden erityispiirteet on otettava huomioon

Sisäilmatilanteissa on joitakin erityispiirteitä, jotka työpaikan toimijoiden on hyvä muistaa.

  • Muutostyöhön tarvitaan tiimi, jossa on sekä työkyvyn tuen että sisäilma-asioiden osaajia. Työterveyshuolto on tärkeä työpaikan kumppani työkyvyn tuessa. Päävastuu työkyvyn tuesta kuuluu kuitenkin työnantajalle.
  • Työkyvyn tuki sisäilmatilanteissa on hyvin moniulotteinen ilmiö ja vaatii toimiakseen eri tahojen tiivistä yhteistyötä työpaikalla.
  • Jatkuva avoin vuorovaikutus ja viestintä työyhteisössä ovat tärkeitä niin muutoksen suunnittelussa kuin juurruttamisessakin.
  • Sisäilmaongelmat voivat herättää huolta ja monenlaisia tunteita työpaikalla. Esihenkilöiden osaaminen sisäilmahuolien kohtaamisessa voi vaihdella, minkä vuoksi tarvittavia valmiuksia kannattaa opetella esimerkiksi haastavia vuorovaikutustilanteita harjoittelemalla.

Tutustu toimintamalliin ja sen käyttöönottoon verkossa

Työkyvyn tuki sisäilmatilanteissa | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Toimintamallin käyttöönottoa havainnollistamaan on tehty Tussitaikurien kanssa video. Katso, miten esihenkilö Terhi ryhtyy toimeen työpaikallaan toimintamallin hyödyntämiseksi:

https://www.ttl.fi/teemat/tyohyvinvointi-ja-tyokyky/sisailma/tyokyvyn-tuki-sisailmatilanteissa/nain-otat-tyokyvyn-tuen-toimintamallin-kayttoon-tyopaikalla

Lisätiedot

Aki Vuokko, apulaisylilääkäri, Työterveyslaitos, puh. 043 820 0578, aki.vuokko[at]ttl.fi
Hanna Keränen, erikoislääkäri, Työterveyslaitos, puh. 050 414 3395, hanna.keranen[at]ttl.fi
Pirjo Juvonen-Posti, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos, puh. 043 824 3568, pirjo.juvonen-posti[at]ttl.fi
Satu Wahlman, työsuojeluasiantuntija, Helsingin kaupunki, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, puh. 09 310 37976, satu.wahlman@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:

Tietoa meistä 

Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.

Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Työterveyslaitoksen logo.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetshälsoinstitutet fick ett betydande internationellt pris för främjande av Vision Zero-tänkandet28.11.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Internationella organisationen för social trygghet ISSA har tilldelat Arbetshälsoinstitutet Vision Zero-priset som erkännande för arbetet det utfört för att främja arbetssäkerheten och välbefinnandet i arbetet. Arbetshälsoinstitutet har främjat säkerhetens nollvision både på internationella forum och i Finland bland annat i nätverket för Noll olycksfall-forumet.

The Finnish Institute of Occupational Health received an international award for promoting Vision Zero28.11.2023 11:00:00 EET | Press release

The International Social Security Association ISSA has awarded the Finnish Institute of Occupational Health the Vision Zero Award in recognition of its work promoting occupational safety and well-being at work. The Finnish Institute of Occupational Health has promoted the Vision Zero of safety both internationally and in Finland by, for example, organizing the Vision Zero Forum.

Fyra olika grupper identifierades bland partiellt arbetsföra personer utanför arbetslivet27.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Arbetslösa med partiell arbetsförmåga utgör en mångsidig befolkningsgrupp. Arbetshälsoinstitutets forskargrupp identifierade fyra grupper vars arbetshistoria, hälsa, arbetsförmåga och funktionsförmåga avvek från varandra. Att identifiera kännetecken är riktgivande med tanke på vilken typ av åtgärder som kan vara till nytta för respektive grupp. Dessutom erhölls mer bevis på tillförlitligheten av självbedömningsverktyget Förmågaren i bedömningen av arbets- och funktionsförmåga.

Työelämän ulkopuolella olevista osatyökykyisistä henkilöistä tunnistettiin neljä erilaista ryhmää27.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Osatyökykyiset työttömät muodostavat monimuotoisen väestöryhmän. Työterveyslaitoksen tutkimusryhmä tunnisti neljä ryhmää, joiden työhistoriapolut, terveys sekä työ- ja toimintakyky poikkesivat toisistaan. Erityispiirteiden tunnistaminen antaa suuntaa sille, millaiset toimenpiteet voisivat olla hyödyllisiä kullekin ryhmälle. Lisäksi saatiin lisää näyttöä Kykyviisari-itsearviointityökalun luotettavuudesta työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme