SDP EDUSKUNTA

SDP:n Marko Asell: Työssäoloehtoa ei saa pidentää

Jaa

Hallituksen kaavailemat muutokset työttömyysturvan työssäoloehtoon vaarantavat erityisesti määräaikaisten opettajien työttömyysturvan. Hallitusohjelman mukaan työssäoloehtoa pidennetään kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen eli työntekijän pitää olla töissä 12 kuukautta nykyisten kuuden kuukauden sijaan, jotta hän voi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP Jukka-Pekka Flander Vapaasti julkaistavissa, kuvaaja mainittava

–Ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon pidennys vaikuttaa tietysti kaikkiin työttömyysuhan alla oleviin työntekijöihin, mutta erityisesti se koskee määräaikaisia opettajia. Monet määräaikaiset opettajat jäävät ilman kesäajan palkkaa, koska kunnat palkkaavat usein määräaikaisia opettajia vain opetuskuukausien ajaksi. Myös vakituinen opettaja saattaa palata takaisin tehtävään kesäkeskeytyksen alkaessa, kansanedustaja Marko Asell (sd.) muistuttaa.

Vakituisessa työ- tai virkasuhteessa työskentelevät opettajat saavat palkkaa koulun kesäloman aikana. Perhe- ja opintovapaiden sijaiset eivät saa kesäkuukausilta palkkaa kuin poikkeustapauksissa. Virkavapaalla olevalla opettajalla on oikeus keskeyttää virkavapaansa kesäksi. Ongelma koskee muitakin määräaikaisia opettajia kuin sijaisia. Monet kunnat ovat päättäneet, ettei kesällä palkkaa makseta myöskään niille määräaikaisille opettajille, jotka eivät ole kenenkään sijaisia.

Vakituisessa virkasuhteessa työskentelevät opettajat, viransijaiset ja määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevät opettajat tekevät kuitenkin samaa työtä. Perhe- ja opintovapaiden lainsäädännöstä, kunta- ja opetusalan työ- ja virkaehtosopimuksista sekä oikeuskäytännöstä muodostuu kokonaisuus, jonka seurauksena eriarvoista kohtelua saavat osakseen vakituiset ja määräaikaiset opettajat, saman kunnan palveluksessa viransijaisina ja määräaikaisina opettajina työskentelevät sekä eri kuntien palveluksessa työskentelevät määräaikaiset opettajat.

Asell on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen työssäoloehdon pidentämisestä ja määräaikaisten opettajien ansioturvan parantamisesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Juha Viitala: Tarjolla aidosti pohjoismaisiin arvoihin pohjautuva työmarkkinamalli29.11.2023 18:40:35 EET | Tiedote

– Hallitus on poiminut rusinat pullasta niin sanotusta pohjoismaisesta työmarkkinamallista. Me SDP:ssä tarkastelemme asiaa laajemmin ja oikeudenmukaisemmin, emmekä napsi vain työnantajille maistuvia herkkuja. Tarjoamme reilummat ja oikeudenmukaisemmat työelämän rakenteet ja pidämme hyvinvointivaltion perustukset tukevasti paikoillaan jatkossakin, kiteyttää kansanedustaja Juha Viitala.

SDP:n Piritta Rantanen: Kotimainen ruoka on ruokaturvan tärkein kulmakivi29.11.2023 15:22:46 EET | Tiedote

SDP:n mielestä ratkaisut maatalouden kriisiin täytyy löytää markkinoilta, ei tukipolitiikasta. Kotimaisen ruokaturvan kannalta on oleellisinta, että koko tuotantoketju toimii. Tämä pätee myös elintarvikevientiin, jota olisikin edistettävä pitkäjänteisesti. Toimia elintarvikeviennin edistämiseksi ei löydy Orpon hallituksen listalta. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Piritta Rantanen korostaa ruokaturvan tärkeyttä maatalouden edellytysten parantamiseksi.

SDP:n ryhmäpuhe vaihtoehtobudjettien eduskuntakäsittelyssä29.11.2023 14:37:40 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia SDP:n ryhmäpuheenvuoro 29.11. klo 14 alkavassa istunnossa Opposition vaihtoehtobudjettien käsittely Puheen pitäjä: eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen __ Puhemies! Vuonna 2014, lähes kymmenen vuotta sitten, eduskunnan valtiosalin joulukuusi puettiin tavallisten koristeiden sijaan painaviin terveisiin: lasten toiveisiin toisille lapsille. Eri ikäiset lapset ja nuoret kirjoittivat tai piirsivät ajatuksensa siitä, mitä lapsi tarvitsee tässä maailmassa. Toiveet olivat toivojansa näköisiä, esimerkiksi: Että olisi oma huone ja paljon legoja ja sitten vaatteita ettei kukaan jää ilman vaatteita. (Sampo, 6v) Lääkettä ja että pidettäis kaikista hyvää huolta. (Adella, 6v) Mahdollisuutta olla oma itsensä. (Gabriela, 17V) Mietin, millaisiahan terveisiä vuoden 2023 lapset ja nuoret joulukuuseen kirjoittaisivat. Monet näistä lapsista ja nuorista ovat nyt kasvaneet aikuisuuteen. He ehkä opiskelevat, käyvät töissä. Osa heistä on jo ehkä itse vanhempia. Heid

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme