ELY-keskukset

Valkoposkihanhien syysmuutto alkamassa

Jaa

Valkoposkihanhien varsinainen muutto alkaa pian, todennäköisesti ensi viikolla.

Valkoposkihanhia lennossa.
Valkoposkihanhia muuttomatkalla. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus Ilkka Elo

Valkoposkihanhen syysmuutto ei ole vielä alkanut. Ensimmäisiä pieniä ryhmiä on ehkä jo saapunut koillisesta, mutta varsinainen muutto alkaa pian. BirdLife Suomen Tiira-lintutietopalvelun mukaan esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ensimmäinen tuhannen havaitun valkoposkihanhen määrän ylitys on viimeisen 10 vuoden aikana havaittu 8.–21.9., keskimäärin 15.9.

Suomen oma pesimäkanta on pysynyt vakaana tai hiukan laskenut huippuvuodesta 2019. Tämän vuoden syyslaskennassa havaittiin yhteensä 27 600 yksilöä. Havainnot painottuivat totutusti pääkaupunkiseudulle ja Länsi-Suomeen. Suurin paikkakohtainen määrä syksyltä on 3 100 valkoposkihanhea 12.9. Mynämäen Mietoisessa.

Valkoposkihanhiin liitettyjä Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprojektin GPS-lähettimiä on edelleen toiminnassa kaksi–kolmekymmentä. Näistä ei ole vielä apua muuttoennusteisiin, sillä kaikki lähettimillä varustetut hanhet ovat edelleen arktisilla pesimäalueillaan. Arktisilla pesimäalueilla ei ole mobiiliverkkoa eikä koko kesältä ole paikannustietoja. Vasta hanhien saapuessa Suomeen tai lähialueille saadaan paikannusdataa käytettäväksi.

Syysmuutto on siis alkamassa. Miltä lähipäivien sääennusteet vaikuttavat? Tähän vastaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen:

"Valkoposkihanhien lähtöalueilla Venäjän Jäämeren rannikoilla on viime aikoina vallinnut harvinaisen lämmin ja melko voimakas lounainen vastatuulivirtaus, mikä ei innosta hanhia muuttamaan. Nyt tilanne alkaa muuttumaan. Loppuviikoksi sinne saapuu viileämpää ilmaa ja parempi muuttosää. Sään muutos ei kuitenkaan ole varsinainen kylmän purkaus pakkasen kera, vaan kuulas ja melko heikkotuulinen syksyinen korkeapaine. Se saa valkoposkihanhien muuton kuitenkin alkamaan Pohjois-Venäjällä, ainakin Vienanmerelle asti.

Viikonlopun jälkeen ennusteissa näkyy yhä voimistuvia muuttosään merkkejä, kun virtaus kääntyy Barentsinmerellä pohjoisen puolelle ja ilmamassa kylmenee edelleen. Hanhimuuton voidaan arvioida voimistuvan lisää ja sen myötä valkoposkihanhien saapumisen Itä-Suomeen alkavan ensi viikolla."

Pohjoisen puoleiset tuulet voivat ohjata osan valkoposkihanhia Suomen kaakkoispuolelta Venäjän kautta, mutta näinkin hanhia riittää Pohjois- ja Etelä-Karjalan pelloille.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja BirdLife Suomi seuraavat valkoposkihanhien muuttoa

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille. Suurena apuna seurannassa ovat Tiira-lintutietopalvelun ja Ilmatieteen laitoksen muuttosääennusteiden lisäksi Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen GPS-lähetinhanhien paikannuspalvelut. Turun yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusta rahoittaa ympäristöministeriö.

Lähteet ja linkkejä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Pirinen
lajivahinkokoordinaattori, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 0295 026 214

Jari Kontiokorpi
suunnittelija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
p. 050 312 8596

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Ansökningarna om utvecklingstjänster för företag upphör22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

NTM-centralernas Utvecklingstjänster för företag läggs ned i början av 2024 i enlighet med regeringsprogrammet. Ansökningstiden för Analys- och Konsulteringstjänster går ut i alla landskap senast 30.11.2023. I landskapen Västra och Södra Finland upphör dock anslagen redan tidigare. Minst anslag finns till förfogande i Västra Finland, där man inte längre rekommenderar att lämna in nya ansökningar. Ansökningarna behandlas i den ordning de inkommit och tjänsterna beviljas så länge det finns anslag. Under hösten inleds ännu nya utbildningar.

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelujen haut päättyvät22.9.2023 12:32:52 EEST | Tiedote

ELY-keskusten Yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuoden 2024 alusta hallitusohjelman mukaisesti. Analyysi- ja Konsultointi-palvelujen haku päättyy kaikissa maakunnissa viimeistään 30.11.2023. Länsi- ja Etelä-Suomen maakunnissa määrärahat kuitenkin loppuvat jo aiemmin. Vähiten määrärahaa on käytettävissä Länsi-Suomessa, jossa uusien hakemusten jättämistä ei enää suositella. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä ja palveluja myönnetään niin kauan kuin määrärahoja riittää. Syksyn aikana on käynnistymässä vielä uusia koulutuksia.

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?18.9.2023 14:00:33 EEST | Tiedote

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville. Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme