SPR VeripalveluSPR Veripalvelu

Kantasoluluovuttajien päivää vietetään 16.9. – Joka viidennelle potilaalle ei löydy täydellistä luovuttajaa

Jaa

Kantasolusiirtoa käytetään esimerkiksi leukemiaan sairastuneen potilaan viimeisenä mahdollisuutena parantua. Korkeintaan 25 prosentille kantasolusiirtoa tarvitsevista potilaista löytyy kudostyypiltään täysin sopiva, terve luovuttaja lähisukulaisista. Loput kolme neljännestä tarvitsevat tuntemattoman rekisteriluovuttajan apua.

Lauantaina 16.9.2023 vietetään kansainvälistä kantasoluluovuttajien päivää. Suomen Kantasolurekisteriin kuuluu noin 65 000 jäsentä ja kantasolurekistereissä maailmanlaajuisesti on jäseniä yli 40 miljoonaa. 

Tästä huolimatta joka viidennelle kantasolusiirtoa tarvitsevalle potilaalle Suomessa ei löydy optimaalista rekisteriluovuttajaa. 

Tälläkin hetkellä potilaita odottaa, josko Kantasolurekisteriin liittyisi heille sopiva luovuttaja. Useimmiten aikaa ei kuitenkaan ole, vaan sopivan luovuttajan puuttuessa joudutaan tyytymään kudostyypiltään vain osittain sopivaan kantasolusiirteeseen, jolloin riskit ovat suuremmat.

Kantasolurekisteristä myös poistuu koko ajan jäseniä ikääntymisen ja erilaisten sairauksien vuoksi, joten uusia tarvitaan tilalle, kertoo Kantasolurekisterin erikoislääkäri Tiina Linjama.

- Vielä on matkaa pisteeseen, jossa uusien jäsenten mukana rekisteriin ei tulisi uusia kudostyyppejä. Yleisiäkin kudostyyppejä tarvitaan aina, sillä ne ovat yleisiä myös potilailla, Linjama kertoo.

Ensin kartoitetaan luovuttajaa lähipiiristä

Noin joka neljäs potilas saa kantasolusiirteen lähisukulaiseltaan.

Juuso Juutinen luovutti kantasoluja nyt 4-vuotiaalle Edvin-pojalleen, joka syntyi vakavan immuunipuutossairauden kanssa. 

- Tuntui tosi hyvältä, että sain auttaa. Kantasolusiirto oli ainoa tapa pelastaa Edvinin henki, Juutinen sanoo.

Juutinen kannustaa kaikkia perusterveitä 18–35-vuotiaita liittymään Kantasolurekisteriin.

- Sinulta ei lähde mitään pysyvästi pois, mutta saat antaa tosi paljon. En tiedä onko olemassa mitään suurempaa tehtävää tai kunniaa.

null
Juuso Juutinen poikansa Edvinin kanssa. Kuva: Julius Konttinen / WSOY (ei median käyttöön).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiina Linjama
erikoislääkäri
Suomen Kantasolurekisteri
+358-50-3903486
tiina.linjama@veripalvelu.fi

Linkit

Suomen Kantasolurekisteri rekrytoi terveitä vapaaehtoisia kantasoluluovuttajia vakavasti sairaiden potilaiden auttamiseksi. Rekisteriin voi liittyä perusterve 18-35 -vuotias. Vuonna 2022 Kantasolurekisteriin liittyi yli 4000 ihmistä, ja jäsenmäärä on nyt 65 000. Kantasolurekisteri välitti potilaille 110 siirrettä, joista 79 Suomeen ja 31 ulkomaille. Lapsipotilaista jopa 90 prosenttia paranee kantasolusiirteen avulla, aikuisista jopa 70 prosenttia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Veripalvelu kiertää Suomea: vuosittain yli tuhat verenluovutustilaisuutta noin 200 eri paikassa3.8.2023 08:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kiertää jatkuvasti eri paikkakunnilla keräämässä verta auttamishaluisilta verenluovuttajilta. Tänäkin kesänä on järjestetty joka arkipäivä 4−5 tilaisuutta eri puolilla Suomea. Liikkuvalla toiminnalla on tärkeä merkitys verihuollon kannalta, sillä kiertävissä verenluovutustilaisuuksissa kerätään lähes puolet kaikesta Suomessa tarvittavasta verestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme