Säteilyturvakeskus tarjoaa asiantuntijatukea Euroopan hätäavun koordinointikeskukselle
Säteilyturvakeskuksella (STUK) on kansainvälinen päävastuu säteily- ja ydinuhkiin liittyvän asiantuntijatuen tarjoamisesta Euroopan hätäavun koordinointikeskus ERCC:lle tammikuun 2024 loppuun asti. Käytännössä vastuu tarkoittaa sitä, että ERCC voi pyytää STUKilta asiantuntijatukea kansainvälisesti merkittävien säteilytapahtumien ja niiden seurausten arvioimiseen.
ERCC (Emergency Response Coordination Centre) on Brysselissä ympärivuorokautisesti toimiva eurooppalaisen hätäavun koordinaatiokeskus, joka ohjaa ja koordinoi EU:n pelastuspalvelumekanismin puitteissa toimeenpantavia avustusoperaatioita suuronnettomuuksissa ja katastrofitilanteissa. Pelastuspalvelumekanismi kattaa myös ydinvoimalaitosonnettomuudet ja muut radioaktiivisiin aineisiin liittyvät vaaratilanteet.
STUKin ERCC:lle tarjoama asiantuntijatuki perustuu keväällä 2022 käynnistyneeseen, Euroopan komission rahoittamaan EAHSP-RN-palveluprojektiin, jossa Belgian ydintutkimuskeskuksen johtama eurooppalainen konsortio tarjoaa ERCC:lle säteily- ja ydinonnettomuusuhkiin asiantuntijatukea. STUKin ja Belgian ydintutkimuskeskuksen lisäksi konsortion jäseniä ovat Ilmatieteen laitos, Belgian kuninkaallinen meteorologinen instituutti sekä mm. säteily- ja ydinturvallisuuteen erikoistunut konsulttitoimisto ENCO. Projekti jatkuu vuoden 2024 huhtikuuhun saakka.
”EAHSP-RN-projektissa seurataan säteily- ja ydinuhkatilanteita maailmanlaajuisesti ja arvioidaan niiden vaikutuksia ihmisille ja ympäristölle. Tärkeintä asiantuntijatuen tarjoamisessa on reagoida oikea-aikaisesti ja kyetä viestimään ERCC:lle selkeästi, mitkä säteily- ja ydinuhat ovat todellisia huolenaiheita, mitä seurauksia tapahtumilla voi olla ja kuinka laajalle ne ulottuvat alueellisesti ja ajallisesti”, kertoo kansainvälisen yhteistyön johtava asiantuntija Aapo Tanskanen STUKista.
Ukrainan sota lisää säteilyonnettomuusuhkaa
Venäjän helmikuussa 2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on lisännyt CBRN-tilanteisiin (kemialliset, biologiset, säteily- ja ydinuhat) varautumista Euroopassa. Jo keväällä 2022 STUK tuki ERCC:ä Ukrainan säteilytilanteen arvioinnissa. Asiantuntija-avun lisäksi STUK lähetti Ukrainaan laiteapua.
EAHSP-RN-palveluprojekti seuraa edelleen tiiviisti Ukrainan tilannetta. STUKin asiantuntijat laativat ERCC:lle tilannearvioita Ukrainan säteilyturvallisuuden kannalta merkittävimmistä huomioista ja muutoksista. STUKin panos on tärkeä mahdollisten uusien ja muuttuvien tilanteiden arvioinnissa ja tilanneymmärryksen luomisessa.
”Ukrainan säteily- ja ydinturvallisuuden tilannekuva perustuu yhteistyöverkoston kautta saatuihin tietoihin. Tehtävä on haastava, koska tilanne elää jatkuvasti, varmaa tietoa on vaikeaa saada ja liikkeellä on paljon myös disinformaatiota. Tilannearviointityö on epävarmuudesta huolimatta tärkeää. Esimerkiksi EU:n elokuun 2022 lopussa tekemä päätös toimittaa Ukrainaan viisi miljoonaa joditablettia perustui osaltaan ERCC:n kokoamaan tilannekuvaan”, jatkaa Aapo Tanskanen.
Asiantuntija- ja laitetuen lisäksi ERCC-tukiprojektiin sisältyy säteilyturvallisuuteen liittyvien koulutusten ja harjoituksien tarjoamista ERCC:n henkilöstölle. Tulevana syksynä järjestetään säteilyvaaratilanteeseen liittyvä harjoitus, jossa STUKin vastuulla on harjoitusskenaarion kehittäminen. Harjoituksella pyritään varmistamaan, että yhdessä ERCC:n kanssa sovittu tapa käynnistää säteily- ja ydinuhkaan liittyvän tilanteen seuranta toimii suunnitellusti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtava asiantuntija Aapo Tanskanen, puh. 09 75 988 574
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761
Linkit
Säteilyturvakeskus (STUK) on säteily- ja ydinturvallisuutta valvova viranomainen. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. STUKissa oli vuoden 2022 alussa yhteensä 336 työntekijää. Strålsäkerhetscentralen (STUK) är en myndighet som övervakar strål- och kärnsäkerheten. Vårt uppdrag är att skydda människorna, samhället, miljön och de framtida generationerna för strålningens skadliga konsekvenser. I början av 2022 hade STUK sammanlagt 336 anställda. Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) supervises radiation and nuclear safety in Finland. Our mission is to protect people, society, the environment and future generations from the detrimental effects of radiation. At the beginning of 2022 STUK had 336 employees.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radiation monitoring vehicle for Ukraine28.11.2023 09:15:00 EET | Press release
The Finnish Radiation and Nuclear Safety Authority will equip a radiation monitoring vehicle for use by the State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine. The mobile laboratory will help the radiation and nuclear safety authorities find radioactive substances and objects in the environment. The project, funded by the Ministry for Foreign Affairs of Finland and Nordic partners, is part of broader radiation safety cooperation with Ukraine.
Strålmätningsbil till Ukraina28.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Strålsäkerhetscentralen kommer att utrusta en strålmätningsbil för Ukrainas strål- och kärnsäkerhetsmyndighet. Ett mobilt laboratorium hjälper myndigheter att hitta radioaktiva ämnen och föremål i miljön. Projektet, som finansieras av utrikesministeriet och nordiska partner, är en del av ett bredare samarbete med Ukraina inom strålsäkerhet.
Uusi säteilymittausauto STUKista Ukrainaan28.11.2023 09:15:00 EET | Tiedote
Säteilyturvakeskus varustaa Ukrainan säteily-ja ydinturvallisuusviranomaisen käyttöön säteilymittausauton. Liikkuva laboratorio auttaa viranomaisia löytämään radioaktiiviset aineet ja esineet ympäristössä. Ulkoministeriön ja pohjoismaisten kumppanien rahoittama hanke on osa laajempaa Ukrainan kanssa tehtävää säteilyturvallisuusyhteistyötä.
Suomalaiset säteilevät vuosi vuodelta vähemmän1.11.2023 09:20:16 EET | Tiedote
Säteilyturvakeskus mittaa Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella opiskelijoiden ja henkilökunnan radioaktiivisuutta. Mittaukset alkoivat tiistaina 31.10. ja jatkuvat torstaihin. Mittaukset ovat osa STUKin jo 1960-luvulla aloittamaa väestön radioaktiivisuuden mittausohjelmaa.
STUK tarvitsee lisää aikaa ydinjätteen loppusijoituslaitoksen turvallisuuden arviointiin27.9.2023 12:22:46 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio ja lausunto käytetyn ydinpolttoaineen käyttölupahakemuksesta ei valmistu vielä tänä vuonna. Asia käy ilmi STUKin vuoden 2023 toisesta valvonnan kolmannesvuosikatsauksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme