SDP EDUSKUNTA

Kvarnström (SDP): Orpon hallitus heikentää konkreettista ilmastotyötä kunnissa

Jaa

Kansanedustaja Johan Kvarnströmin (SDP) mukaan tänään eduskunnan täysistunnossa käsiteltävää ilmastovuosikertomusta on tarkasteltava sen valossa, että tämän vuoden kesä oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kuumin, ja että tästä vuodesta näyttää tulevan ennätyslämmin. Nyt tarvitaan lisää toimenpiteitä, mutta sen sijaan Orpon hallitus on päättänyt heikentää kunnissa tehtävää tärkeää sekä konkreettista ilmasto- ja ympäristötyötä.

Kuva: Simon Bergman/FSD
Kuva: Simon Bergman/FSD

Ilmastovuosikertomus, jota on kehitetty ansiokkaasti ja josta on tullut entistä monipuolisempi ja selkeämpi, antaa kattavan kuvan Suomen tilanteesta ja siitä, miten hyvin tai huonosti olemme saavuttamassa ilmastotavoitteemme.

– Päästömme ovat vähentyneet reippaasti, mutta koska hiilinielut ovat heikentyneett, nettopäästömme ovat vihreästä siirtymästä huolimatta edelleen suurin piirtein samalla tasolla kuin 30 vuotta sitten, sanoo Johan Kvarnström.

Maankäyttösektorilla tasapainoillaan sen välillä, onko sektori hiilinielu vai päästölähde, joka ei ole kestävää, ilmastotavoitteidemme perustuessa hiilinieluihin.

- Kertomuksen mukaan lisätoimia tarvitaan sekä maankäyttösektorilla että muilla sektoreilla. Herääkin kysymys: mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy ja ovatko ne riittäviä?, kysyy Kvarnström.

Orpon hallitus on kuitenkin Kvarnströmin mukaan jo sopinut yhdestä konkreettisesta toimenpiteestä. Valitettavaa kuitenkin on, että muutos heikentää paikallista ja ihmisten lähiympäristössä tehtävää ilmasto - ja ympäristötyötä. Hallitus on nimittäin todennut hallitusohjelmassaan, että ”kunnille asetettu velvoite laatia ilmastosuunnitelmat perutaan lakimuutoksella".

- Tämä on askel taaksepäin, koska ilmastovuosikertomuksessa todetaan, että kunnat ovat avainasemassa hiilineutraaliustavoitteen 2035 saavuttamisessa, sillä ne voivat aktiivisesti vaikuttaa sekä omiin että alueensa toimijoiden kasvihuonepäästöihin. Kaikki tämä liittyy siihen, että hallitusohjelmassa ei suoraan sanota, että tavoite hiilineutraaliuden saavuttamisesta vuonna 2035 on edelleen voimassa. Sen sijaan siinä todetaan kierrellen, että Suomi sitoutuu ilmastolain tavoitteiden toteuttamiseen. Mutta samalla ilmastolakia ollaan siis ainakin tältä osin muuttamassa vähemmän kunnianhimoiseen suuntaan. Voimmeko luottaa siihen, että sitä ei ehdoteta muutettavaksi kielteiseen suuntaan, useammilla tavoilla?, Kvarnström pohtii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johan KvarnströmKansanedustaja - Riksdagsledamot

Puh:050 514 4080

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Lyly: Työperäisen maahanmuuton osalta meillä on yhteinen tahtotila, mutta toistaiseksi päinvastaiset keinot1.12.2023 12:35:52 EET | Tiedote

Työministeri Satonen kirjoitti Kauppalehdessä, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia talouden vahvistamiseksi. Tästä olemme täsmälleen samaa mieltä. Lähes kaikki puolueet – yhtä selkeää tapausta lukuun ottamatta – ymmärtävät osaajapulaan vastaamisen tärkeyden tältä osalta. - En voi olla ihmettelemättä, kuinka ministeri voi samaan aikaan puhua työperäisen maahanmuuton tärkeydestä ja ajaa maastapotkimislakia eteenpäin. Monet Suomeen tulleet ammattilaiset harkitsevat vakavasti maasta poistumista tämän kolmen kuukauden työllistymissäännön vuoksi, sanoo työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Lauri Lyly. Kyseisen lakiuudistuksen päivän selvä viesti on, että arkea ja tulevaisuuden haaveita ei kannata laskea Suomen varaan. - Miksi esimerkiksi perheellinen kansainvälinen osaaja muuttaisi Suomeen, jos riskinä on, että lapset joutuvat yllättäen ja erittäin nopealla aikataululla, jopa kesken lukukauden, vaihtamaan koulua ja koko asuinmaata vanhemman jäädessä työttömäksi? Toivois

SDP:n Tytti Tuppurainen Münchenin turvallisuuskonferenssin korkean tason kokoukseen1.12.2023 11:14:10 EET | Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen on kutsuttu Münchenin turvallisuuskonferenssin (MSC) Elmaun strategiaretriittiin Saksan Baijeriin joulukuun 3.-5. päivinä. Tilaisuus on luottamuksellinen, korkean tason transatlanttinen tapaaminen, jossa keskustellaan intensiivisesti ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta. Keskustelut ja osanottajalista ovat luottamuksellisia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme