Ministerit Valtonen ja Tavio New Yorkiin YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolle

Jaa

Yhdistyneiden kansakuntien 78. yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa New Yorkissa 18. syyskuuta. Ulkoministeri Elina Valtonen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuvat New Yorkissa ministeritason tilaisuuksiin sekä tapaavat paikan päällä kahdenvälisesti ministerikollegoja ja YK:n edustajia. Ministeri Taviolla on lisäksi Suomen kaupallistaloudellisten intressien edistämiseen New Yorkin metropolialueella liittyvää ohjelmaa.

YK:n korkean tason viikon teemoja ovat muun muassa kestävän kehityksen tavoitteiden edistyminen, ilmasto ja pandemiavarautuminen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sen maailmanlaajuiset vaikutukset ovat myös vahvasti esillä. Korkean tason viikko on tilaisuus korostaa monenvälisyyden ja kansainvälisen sääntöpohjaisen yhteistyön merkitystä globaalihaasteiden ratkaisemisessa.

Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka pitää Suomen yleiskeskustelupuheenvuoron New Yorkissa keskiviikkona 20. syyskuuta.

Ministerien ohjelmissa korostuu yhteisten ratkaisujen etsiminen globaaleihin kriiseihin

Korkean tason viikolla järjestetään YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista käsittelevä huippukokous 18.–19. syyskuuta, ilmastohuippukokous 20. syyskuuta sekä korkean tason kokoukset pandemiavarautumisesta, kehitysrahoituksesta, universaalista terveyskattavuudesta sekä tuberkuloosista 20.–22. syyskuuta. Lisäksi 21. syyskuuta järjestetään YK:n tulevaisuushuippukokousta valmisteleva ministerikokous.

Ministeri Valtosen tapaamiset keskittyvät ajankohtaisiin kriiseihin, erityisesti Venäjän hyökkäyssodan globaaleihin vaikutuksiin, rauhanvälitykseen ja alueellisiin kriiseihin, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen sekä monenvälisen yhteistyön tukemiseen nykyisessä haastavassa globaalissa tilanteessa. Ohjelmassa on lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia muiden maiden ulkoministereiden sekä YK:n johdon kanssa. Ministeri Valtonen osallistuu myös EU:n ulkoministerikokoukseen New Yorkissa 18. syyskuuta.

Ministeri Tavion ohjelmassa korkean tason viikolla ovat esillä muun muassa naisten ja tyttöjen oikeuksien, digitalisaation ja innovaatioiden edistäminen huomioiden suomalaiset ratkaisut sekä yksityisen sektorin rooli kestävän kehityksen vauhdittamisessa. Ministerillä on tapaamisia muiden maiden ministereiden ja YK-järjestöjen johdon kanssa. Lisäksi ministeri Taviolla on ohjelmaa, joka liittyy Suomen kaupallistaloudellisten intressien edistämiseen New Yorkin metropolialueella. Ministeri Tavio osallistuu myös pohjoismaisten kehitysministerien kokoukseen, jossa teemana on etenkin Ukrainan tukeminen.

Suomen YK-toiminnan lähtökohtina ovat kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja monenvälisen yhteistyön vahvistaminen. Suomelle tärkeitä painopisteitä tässä työssä ovat konfliktien ehkäisy ja rauhanvälitys, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäminen sekä kestävä kehitys ja ilmastonmuutoksen hillintä. YK:n korkean tason viikko tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden vahvistaa yhteistyösuhteita, käydä dialogia ja pitää esillä Suomelle tärkeitä teemoja.

Lisätietoja

Ulkoministerin ohjelma:

  • Miia Rainne, yksikönpäällikkö, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh. +358 50 4686745
  • Eemil Nuuttila, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 351 066

Ulkomaankauppa- ja kehitysministerin ohjelma:

  • Satu Lassila, yksikönpäällikkö, YK:n kehitys- ja innovaatiokysymysten yksikkö, puh. +358 295 350 022
  • Mikko Autti, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 034

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.

Avainsanat

Linkit

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme